Európának marad a 13 hely a 2014-es világbajnokságra

Vágólapra másolva!
2011.03.03. 16:04
null
A díj a hosszú út végén: a Világ Kupa (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megtartja a 2014-es világbajnokságra is a 2010-es kvótaelosztási rendszert, így az egyes kontinentális zónáknak juttatott helyek száma nem változik, csak a házigazdának járó biztosított hely „vándorol”, Dél-Afrika helyett Brazília kapja.

A FIFA döntése szerint továbbra is Európának jár a legtöbb hely – tizenhárom –, Dél-Amerika négy plusz egy kvótát kap (négy kvalifikációs kvóta és a házigazda Brazília), Afrika öt képviselőt küldhet a tornára.

 

VB 2014, BRAZÍLIA
A KVÓTAELOSZTÁS
Házigazda (Brazília) 1
Dél-Amerika (CONMEBOL) 4 vagy 5
Óceánia (OFC) 0 vagy 1
Ázsia (AFC) 4 vagy 5
Európa (UEFA) 13
Észak- és Közép-Amerika (CONCACAF) 3 vagy 4
Afrika (CAF) 5
Interkontinentális pótselejtezőn két hely kiadó
32 hely

Az észak- és közép-amerikai, valamint karibi zóna (CONCACAF) három biztosított helyet kap, Ázsia négyet, Óceániának nincs „biztos” kvótája. Az óceániai győztes a 2010-es kvalifikációhoz hasonlóan interkontinentális pótselejtezőn vesz részt.

Az interkontinentális pótselejtezőre még Dél-Amerika, Ázsia és a CONCACAF-zóna küld egy-egy képviselőt.

A hírek szerint az ázsiaiak és közép-amerikaiak Afrika egyik helyére pályáztak, de hiába volt a lobbizás, a FIFA közölte, megfelelőnek tartja a jelenlegi kvótaelosztási rendszert. Az egyetlen különbség a 2010-es kvalifikációhoz képest, hogy az interkontinentális pótselejtező párosítását ezúttal nem lehet előre tudni, azt sorsolják.

A kontinentális szövetségek maguk szabják meg a saját kvalifikációs sorozatuk menetét. Az már biztos, hogy Dél-Amerikában marad az eddigi rendszer (a zóna csapatai egy miniligában játszanak), Óceániából a Csendes-óceáni Játékok lesz az első kvalifikációs lépcső. A CONCACAF-zóna valószínűleg módosít az eddigi selejtezős rendszeren, mint ahogy az AFC (Ázsia) is, Afrika, úgy tűnik, nem, míg az európai selejtezők 2012 augusztusában rajtolnak – az UEFA később közli a lebonyolítás menetét.

A selejtezők sorsolását 2011. július 20-án, Rio de Janeiróban, a Copacabanán tartják meg.

A FIFA végrehajtó bizottságának döntése nyomán a 2015-ös U20-as világbajnokságot Új-Zéland, míg a 2015-ös női világbajnokságot Kanada rendezheti meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik