Európai Szuperkupa: óriás, mini, modern – így alakult át a trófea

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 10:10
null
A BL-, az El- és a Szuperkupa-trófeát is kiállították Budapesten (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó európai Szuperkupa győztesének járó trófea több átalakuláson ment keresztül, mire méltóvá vált az esemény rangjához.

 

Anton Witkamp neve a legvérmesebb futballszurkolóknak sem sokat mond, pedig nélküle nehezen rendeznének szeptember 24-én Szuperkupa-mérkőzést a Puskás Arénában. A De Telegraaf 2011-ben elhunyt holland újságírójának a fejéből pattant ki 1971-ben hazafias érzelmektől vezérelve az ötlet (a BEK-et ugyanis a hetvenes évek elején az Ajax uralta), milyen jó lenne, ha Európa két legrangosabb nemzetközi kupasorozatának győztese évente összecsapna egymással. A felvetésből hivatalosan 1974-ben lett valóság, az 1973-as idény BEK-győztese, az Ajax és a KEK-et elhódító Milannal 1974 januárjában mérkőzött meg a trófeáért, és miután az idegenbeli 1–0-s vereséget követően a visszavágón odahaza 6–0-ra nyert a holland együttes, elsőként ünnepelhetett.

A serleg kezdetben az egyik legnagyobb volt, amelyet futballcsapatnak valaha átadtak, súlyra és méretre a BEK-trófeát is felülmúlta. A nyertes csapat szomorúságára ugyanakkor vissza kellett szolgáltatni az UEFA-nak, mindössze a replikát lehetett kitenni a klubház vitrinjébe. Az ennél is pontosabb, hiteles másolatra csak azok a klubok válnak jogosulttá, amelyek sorozatban háromszor vagy összesen legalább ötször győzedelmeskednek – eddig a Milan és a Barcelona jutott ilyen magasságokba.

A trófea több átalakuláson ment keresztül az idő előrehaladtával. Először 1977-ben cserélték le, attól kezdve a győztesek a megszokott negyven aranyérem mellé egy dombornyomott, UEFA-felirattal ellátott arany emlékplakettet vehettek át. Az újabb változtatásig tíz év telt el, ám a gigantikus méretű eredeti trófea visszatérését remélőknek csalódniuk kellett: az új serleg inkább hasonlított egy ifjúsági verseny első díjára, mindössze öt kilogrammot nyomott, magassága a negyvenhárom centimétert sem érte el, és meglehetősen furcsán festett a győztesek kezében.

A Szuperkupa nevéhez méltó trófeára egészen 2006-ig kellett várni, s a futballisták közül először a Sevilla védője, Javi Navarro vehette kézbe, miután csapata a Monacóban rendezett döntőben 3–0-ra legyőzte a Carles Puyolt, Lionel Messit és Ronaldinhót is soraiban tudó Barcelonát. A serleg mérete ötvennyolc centiméterre, súlya 12.2 kilogrammra nőtt, kialakítása megidézi a milánói Bertoni műhelyben készült eredeti kupát, de egyben kellően modern. A biztos fogást kétoldalt két csavart mintázatú kar biztosítja, s mivel teteje nincsen, a szétesés veszélye minimális.

Persze nem lennénk meglepve, ha a klubokat a trófeánál is jobban érdekelné a dicsőség, valamint a pénzdíj: a győztes az idén öt-, a vesztes 3.8 millió eurót tehet be a kasszába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik