Eurofutball: újabb szomorú fejezet a horvát fociháborúban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.24. 13:58
null
Munkában a Hajduk szurkolói a spliti Poljud Stadionban (Fotó: Reuters)
Pontlevonásra és az örökrangadó 0–3-as jegyzőkönyvezésére számíthat a Hajduk Split labdarúgócsapata, amely a szurkolóival szembeni diszkriminációra hivatkozva nem állt ki az ősi ellenség, a Dinamo Zagreb elleni rangadóra szombaton a horvát fővárosban. Sokan úgy vélik: a Hajduk esetleges megbüntetése megrázhatja a két klub rivalizálása mentén megosztott horvát futballt.

A splitieket mintegy ezer szurkolójuk kísérte el a zágrábi mérkőzésre, és miután közülük körülbelül ötvenet nem engedtek be a Maksimir Stadionba, a Hajduk előbb a kezdés elhalasztását kérte, majd megtagadta a játékot.

A vendégek vezetői szerint a zágrábi csapat illetékesei önkényesen és jogtalanul jártak el, amikor bizonyos szurkolókat nem engedtek be a stadionba, a Dinamónál viszont arra hivatkoznak, hogy a dalmáciai rendőrségtől kaptak egy 92 nevet tartalmazó „huligánlistát", és csak a megnevezett rendbontókat zárták ki az arénából.

Tomislav Svetina, a Dinamo igazgatója a rendezési költségek megtérítése szándékával Hajduk elleni pert helyezett kilátásba, és – jól érzékeltetve a két klub közötti „történelmi hadviselést” – a horvát futballt aláaknázó újabb szándékos bajkeveréssel vádolta meg a splitieket.

A Hajduk vezetőségének nevében megszólaló Ljubo Pavasovic-Viskovic kikérte magának a vádat, és jelezte, számítanak szankciókra (a versenykiírás szerint akár hat pontot is levonhatnak tőlük), mert a jelenlegi szövetség „általában minden alkalmat megragad, hogy megbüntesse" a klubjukat.

A Hajduk fanatikusai mindenesetre nagyra értékelik a csapat szolidaritását: az elmaradt meccs estéjén mintegy nyolcezren gyűltek össze a spliti Poljud Stadionban, hogy lelkes demonstrációval köszöntsék a Zágrábból hazatérő futballistákat.

A SPLITI SZURKOLÓK DEMONSTRÁCIÓJA

A legutóbbi kilenc kiírást megnyerő Dinamo az idén is vezeti a bajnokságot, a Rijeka előtt egy-, a harmadik helyezett Hajduk előtt 11 pontos az előnye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik