Esterházy Márton durva sajtóhiba áldozata lett

Vágólapra másolva!
2012.10.10. 14:17
null
A Steaua szurkolói egy tömeggyilkost éltettek
Címkék
Újságírói csúsztatás áldozata lett Esterházy Márton, akit a román sportsajtó azzal vádol, hogy UEFA-ellenőrként feljelentette a Steaua Bucuresti-et a múlt hét csütörtöki, Köbenhavn elleni Európa-liga-mérkőzésen (1–0) tapasztalt rasszista megnyilvánulások miatt. Esterházy UEFA-ellenőr volt Bukarestben, az UEFA-ellenőr jelentett a rasszizmusról, Esterházy mégsem jelentett rasszizmusról. Egy durva tévedés háttere.

„Egy magyar feljelentette a Steauát az UEFA-nál!” – adta hírül a Gazeta Sporturilor román sportnapilap internetes kiadásának cikkcíme, a szövegből pedig kiderül, az utalás Esterházy Mártonra vonatkozik. A korábbi 29-szeres magyar válogatott csatár az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellenőreként volt jelen Bukarestben a múlt hét csütörtökön lejátszott Steaua Bucuresti–Köbenhavn (1–0) Európa-liga-mérkőzésen. A cikk Asztalos Csabára, a Romániai Diszkriminációellenes Tanács elnökére hivatkozva azt állítja, az 56 éves magyar kiküldött jelentésében említést tett rasszista megnyilvánulásokról.

Esterházy Márton nem érti a román sajtó vádját
Esterházy Márton nem érti a román sajtó vádját

„Úgy tudom, hogy az UEFA asztalán van egy dokumentum a bukaresti mérkőzésen tapasztalt rasszista problémákról, ezt nem a mi szervezetünk, hanem az európai szövetség ellenőre fogalmazta meg – így a nyilatkozat. – Értesüléseim szerint arról a jelenetről van benne szó, amikor a lefújás után a hazai klub játékosai és klubvezetői együtt skandáltak valamit.”

Mint az írásból kiderül, a kifogásolt rigmus a következő volt: „Mindig is allergiásak voltunk és azok is leszünk a cigányokra!” Az üzenet természetesen nem a dán vendégegyüttesnek, hanem a helyi rivális Rapid Bucuresti-nek szólt, amelynek szurkolóit – miután a klub stadionja a város hagyományosan romák által lakott negyedében található – előszeretettel „cigányozzák” az ellentáborok. A diszkriminációellenes testület feje kitért arra is, hogy szervezete az UEFA együttműködő partnereként az utóbbi két évben rendszeresen tájékoztatta a svájci sportszövetséget a román futballban tapasztalt diszkriminatív jelenségekről. Mellékes megjegyzés: Dumitru Dragomir, a Romániai Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke kedden jelezte, parlamenti képviselőként kezdeményezi a „román futballt befeketítő” Asztalos Csaba leváltását. Ami viszont Esterházy szerepét illeti, a jelek szerint a valóság messze áll a bukaresti sportnapilapban sugallt változattól.

„A hír igaz, mármint az, hogy én voltam a mérkőzés UEFA-ellenőre – kezdte a játékosként többek között a Ferencvárosban, a Honvédban, az AEK Athénban és a Panathinaikoszban szereplő volt futballista. – A többit viszont nem is értem. Semmi ilyesmi nem volt az általam elküldött anyagban, mivel rasszista megnyilvánulást nem tapasztaltam. Ha láttam, hallottam volna hasonlót, természetesen tájékoztatnom kellett volna róla az UEFA-t. Az ellenőröknek kiadott kérdőív külön kérdést szentel neki, hogy előfordult-e a mérkőzésen rasszizmusra utaló jel. Mivel zárt elektronikus rendszeren keresztül juttattam el az UEFA-nak a jelentésemet, senki sem férhetett hozzá.”

Lapunk megszólaltatta Asztalos Csabát is, akinek szavai új megvilágításba helyezték a Gazeta Sporturilorban megfogalmazott gyanút és Esterházy Márton szerepét.

„Én egészen pontosan azt mondtam, hogy egy UEFA-ellenőr jelentett az esetről, nem pedig azt, hogy Esterházy Márton – tisztázta a félreértést az erdélyi politikus. – A korábbi gondok miatt az UEFA kiemelt figyelemmel kísérte a Steaua Köbenhavn elleni El-mérkőzését és a hétvégi, CFR Cluj elleni bajnokiját. Mindkét találkozóra két-két szakosított megfigyelőt küldött ki, akik kifejezetten a rasszista sértéseket monitorozták. A jelentés nagyon is létezik, az európai szövetség szakbizottsága csütörtökön vagy pénteken tárgyalja az ügyet.”

A bukaresti klub visszaesőnek számít, olyannyira, hogy a szeptember 24-én lejátszott Steaua–Rapid (1–0) mérkőzést követően Michel Platini, az UEFA elnöke ritka lépésre szánta el magát: személyesen írt levelet Mircea Sandunak, a Román Labdarúgó-szövetség elnökének. Ebben többek között azt sérelmezte, hogy a találkozón cigánygyűlölő rigmusokat skandáltak, George Becali Steaua-tulajdonos a Rapidra és a romákra utalva pedig „Fulladjanak meg, mielőtt partot érnek!” megjegyzéssel fejezte ki csapatába vetett bizalmát (utóbbi megfogalmazás az eredeti UEFA-levélből való), a hazai tábor pedig hatalmas molinót rakott ki „Respect Eugen Grigore” felirattal. A már elhunyt Eugen Grigore huszonnyolc évet ült börtönben, miután 1970-ben teherautójával teljes gázzal behajtott a cigánytelep sátrai közé, huszonnégy ember halálát okozva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik