Érzelgős a bizakodó ellen – mester és tanítványa csatája Milánóban

Vágólapra másolva!
2014.09.20. 08:50
null
Massimiliano Allegri (balra) és Filippo Inzaghi közül már csak az utóbbi dolgozik a Milan sikeréért
Ha hétvége, akkor bajnoki csatározások az öreg kontinens labdarúgópályáin. Angliában a vasárnapi Manchester City–Chelsea, Olaszországban a szombat esti Milan–Juventus, Németországban pedig a szombat délutáni Hamburg–Bayern ütközetre illeszthetjük rá a „forduló rangadója” címkét. Utóbbi párharc már csak a hagyományokat és nem a jelent tekintve a Bundesliga-csúcsmeccsek csúcsmeccse… Topliga-beharangozónk.

 

OLASZORSZÁG
A futballvíkend egyik legjobban várt mérkőzése a ma este 20.45-kor kezdődő Milan (1.)–Juventus (2.) rangadó. (A Serie A 3. fordulójának másik szombati meccsén a Cesena az Empolit fogadja.) A listavezető milánóiak korábbi, a Juve jelenlegi vezetőedzője, Massimiliano Allegri érzelmes mérkőzésre számít korábbi csapata otthonában, saját együttesét nem tartja favoritnak, és elismerően beszélt egykori játékosa, Filippo Inzaghi milánói munkásságáról, hozzátéve, tisztelik a piros-feketéket.

„Ez a meccs más lesz, mint a többi. Nem lennék ember, ha mást mondanék – fogalmazott Allegri. – Ember vagyok, nem gép. Három és fél intenzív évet töltöttem el a Milannál, nyertünk bajnoki címet és Szuperkupát is. Felejthetetlen évek voltak ezek, amelyek edzői és személyes múltammá is váltak. Ha ennyi időt töltesz el egy klubnál, egy városban, akkor a szakmán kívül is kötsz ismeretségeket. Úgyhogy a szombati meccs erős érzelmeket tartogat a számomra, de, azt hiszem, ez a normális.”

„Inzaghi nagyszerű munkát végzett eddig, hiszen rövid idő alatt visszaadta a hitét a Milannak. Egy technikailag nagyon jól felkészített csapat ellen kell majd küzdenünk, amely ismét győzni akar. Tudom, hogy sokan a Juventust tartják az esélyesebbnek, de szerintem az ilyen mérkőzéseknek soha sincsen favoritja. Rendesen egyben van a Milan, rendkívül tiszteljük ellenfelünket” – szólt a torinóiak trénere, aki újfent számíthat Arturo Vidalra. Hogy kezdőként vagy egyelőre csak csereként, azt még nem tudja.

A szentimentális Allegri után nézzük, mit nyilatkozott az ifjú kolléga.

„Nehéz mérkőzésre számítok. Hiba lenne azt hinnünk, hogy máris világverők lennénk, ezért nem is hisszük azt. Ennek ellenére győzelemre játszunk. Ha tökéletes meccset játszunk, akkor sikerülhet is a meglepetés. Jól ismerjük a Juvét, tudjuk, mire képes. A San Siróban ráadásul segítségünkre lesz a közönségünk is” – adott bizakodásának hangot Superpippo.

SPANYOLORSZÁG
A Primera División 4. fordulójában a Real Madrid és az Atlético Madrid is szombaton lép pályára – mindketten a javítás reményében. A Real két bajnoki veresége, az Atlético a Bajnokok Ligájában elszenvedett zakója után köszörülné ki a csorbát.

Carlo Ancelotti, a királyiak edzője nem izgul a gyatra kezdés miatt, mindazonáltal nem vár könnyű meccset La Corunában: „Nyugodtnak kell maradnunk, a szezon ugyanis még nagyon hosszú. Egy dologban biztos vagyok: az utolsó pillanatig harcban leszünk a bajnoki címért és a többi trófeáért. Ronaldo, Benzema és Kroos már most remek formában van, Modric és Bale ellenben még nem, de ők is hamarosan abban lesznek. Nem várok sétagaloppot a lendületes Deportivo ellen, a maximumot kell nyújtanunk, ha győzni szeretnénk!”

A Celtát fogadó Atlético még veretlen a bajnokságban, ám rögvest megbotlott a BL-ben.

„Az Olympiakosz megérdemelten győzött le minket, egyszerűen rosszul játszottunk. Nem lamentálhatunk azonban sokat, máris itt az újabb erőpróba: a Celta ellen úgy kell játszanunk, ahogyan a görögök ellen kellett volna. Görögországban elsősorban a védekezéssel voltak gondjaink” – mondta az Atléticót immár ezeregy napja irányító Diego Simeone.

Mario Mandzukicot, a „matracosok” Olympiakosz elleni BL-meccsén orrtörést szenvedő horvát csatárt pénteken megműtötték, és a beavatkozás olyannyira sikeres volt, hogy a támadó tíz napon belül visszatérhet a pályára.

A harmadik hatalmasság, a kilenc ponttal éllovas Barcelona vasárnap késő este a sereghajtó Levante otthonában meccsel. Mi ez, ha nem tuti kettes?

NÉMETORSZÁG
A La Ligához hasonlóan szintén a 4. fordulónál tartó Bundesligában a második Bayern az egy ponttal sereghajtó Hamburg otthonába látogat. Nehéz elképzelni, hogy a korszakos válságban lévő HSV éppen a bajorok ellen támad fel, de a futball éppen attól (is) szép, hogy ez megtörténhet. Kevés rá ugyan az ésszerű magyarázat, olyannyira, hogy mi is csak egyetlen érvet találtunk rá: a Hamburg edzőváltáson esett át, ami felrázhatja (a menesztett Mirko Slomkát az U23-as csapatot trenírozó Josef Zinnbauer váltotta a héten).

Nemcsak Zinnbauer, Stieber Zoltán, a hamburgiak szélsője is első észak–déli derbijére (Nord-Süd-Gipfel) készül, a Kicker szerint a kezdőben.

Mainz–Dortmund. Mats Hummels, Jakub Blaszczykowski, Marco Reus és Nuri Sahin továbbra is harcképtelen a fekete-sárgáknál, hozzájuk csatlakozott a héten Lukasz Piszczek, ám Ciro Immobile hosszú idő után ismét kezdhet bajnoki mérkőzésen a Klopp-gárdában. A hiányzások ellenére a papírforma a BVB mellett szól, csakhogy az FSV nem véletlenül őrzi még veretlenségét a Bundesligában, és nem véletlenül tapad az élbolyra.

Szalai Ádámnak, a Hoffenheim magyar labdarúgójának fáj a torka, ezért elképzelhető, hogy ma kihagyja a Stuttgart elleni idegenbeli mérkőzést. A támadó kisebb betegségéről Markus Gisdol vezetőedző számolt be pénteken a TSG hivatalos honlapján.

ANGLIA
Meglepően jól kezdte a bajnokságot az Aston Villa, amely tíz ponttal a második helyet foglalja el a tabellán. Az egykori BEK-győztes birminghami alakulat a múlt héten a Liverpoolt fektette két vállra (1–0) idegenben, az 5. fordulójában pedig újabb nagyvad vár rá, a veretlen, ám nála négy ponttal kevesebbet gyűjtő Arsenal. Az „ágyúsok” a hét közben 2–0-ra kikaptak Dortmundban a BL-ben – ez az egyetlen vereségük április 1-je óta.

A Villánál mindazonáltal úgy gondolják, most elkaphatják a Wenger-gárdát, amelyben Mathieu Debuchy legalább hat hetet kénytelen kihagyni bokasérülése miatt, és amelyben Mesut Özil finoman szólva sem a legjobb formáját futja.

A játéknap rangadója a harmadik Swansea és a negyedik Southampton találkozója, de pályára lép ma a Liverpool is, amely a West Hamnél vizitál.

Mindkét manchesteri társulat vasárnap játszik: a United a Leicester pályáján, míg a City a mezőnyben egyedüliként százszázalékos Chelsea-t fogadja, ez utóbbi összecsapás számít az 5. forduló csúcsütközetének.

PREMIER LEAGUE, 5. FORDULÓ
Queens Park Rangers–Stoke 13.45 (tv: DIGI Sport1)
Aston Villa–Arsenal 16.00 (tv: DIGI Sport1)
Burnley–Sunderland 16.00
Newcastle–Hull 16.00
Swansea–Southampton 16.00
West Ham–Liverpool 18.30 (tv: DIGI Sport1)

BUNDESLIGA, 4. FORDULÓ
Stuttgart–Hoffenheim 15.30
Hamburg–Bayern München 15.30 (tv: Eurosport2)
Schalke–Eintracht Frankfurt 15.30
Augsburg–Bremen 15.30
Paderborn–Hannover 15.30
Mainz–Dortmund 18.30 (tv: Eurosport2)

PRIMERA DIVISIÓN, 4. FORDULÓ
Deportivo–Real Madrid 16.00 (tv: Sport2)
Bilbao–Granada 18.00 (tv: Sport2)
Atlético Madrid–Celta Vigo 20.00 (tv: Sport2)
Espanyol–Málaga 22.00 (tv: Sport2)

SERIE A, 3. FORDULÓ
Cesena–Empoli 18.00 (tv: Sport Klub)
Milan–Juventus 20.45 (tv: DIGI Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik