Elképesztő pénzmennyiség – ennyit költöttek a nyáron a futballklubok!

Vágólapra másolva!
2017.09.16. 09:38
null
Neymar idén nyáron a világ valaha volt legdrágább labdarúgója lett (Fotó: AFP)
Egy kivételével minden európai országban lezárult már a nyári átigazolási időszak – hat napig még San Marinóban van nyitva a piac –, így a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elkészítette szokásos összegzését, amelyből érdekes adatok szűrhetők le. Az egyik ilyen, hogy a világ futballklubjai ezen a nyáron csaknem annyi pénzt fordítottak játékosvásárlásra, mint a tavalyi naptári évben összesen. Az átigazolási díjakat a FIFA-hoz hasonlóan amerikai dollárban tüntettük fel.

A nemzetközi szövetség adatai szerint június 1. és szeptember 1. között, a kilencvenhárom napon át tartó transzferidőszak során 7590 átigazolás történt a világban. Az esetek többségében (58.3 százalék) szabadon igazolható játékosok váltottak klubot, 16.7 százalékban pénzmozgás is történt a vásárló és az eladó egyesület között, 13.9 százalék volt a kölcsönadások, míg 11.1 százalék a kölcsönből visszatérő futballisták aránya.

A világ futballklubjai összesen 4.71 milliárd dollárt költöttek új játékosokra, ez az összeg majdnem elérte azt, amennyit 2016-ban a téli és a nyári piacon együttvéve fordítottak új labdarúgók szerződtetésére. Az előző naptári évben a két szakasz összesített költése 4.79 milliárd dollárra rúgott.

Az öt európai topligában (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) szereplő csapatok összesen 1608 játékost szerződtettek és 3.67 milliárd dollárt költöttek. Ez utóbbi adatból kiderül, hogy az összes pénzmozgás 77.9 százalékát az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia élvonalban szereplő együttesek utalták át az eladó kluboknak. Érdekesség, hogy a 7590 átigazolásból csak 461 ment végbe két topligás klub között, de ezeknek a transzfereknek az értéke meghaladta a kétmilliárd dollárt, ami 44.3 százaléka a nyáron összesen átutalt 4.71 milliárdnak.

A topligákban szereplő csapatok évről évre több játékost szerződtetnek, évről évre több pénzért. Idén nyáron, ahogy arról már szó esett, 1608 labdarúgót igazoltak a kiemelt európai bajnokságokban érdekelt egyesületek, ami 6.2 százalékos emelkedést jelent a tavalyi esztendőhöz képest, az átigazolások díja pedig összességében 31.7 százalékkal nőtt. Az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia gárdák ezen a nyáron csaknem háromszor több pénzt költöttek új futballistákra, mint öt évvel ezelőtt. (Erről a cikk végén részletes grafikát talál.)

Az öt nagy európai liga csapatainak kiadásai és bevételei (millió dollárban), valamint az érkező és a távozó játékosok száma 2017 nyarán (Forrás: FIFA)
Az öt nagy európai liga csapatainak kiadásai és bevételei (millió dollárban), valamint az érkező és a távozó játékosok száma 2017 nyarán (Forrás: FIFA)

ANGLIA. A Premier League csapatai közel 1.4 milliárd dollárt fordítottak új játékosok szerződtetésére, ami több mint a duplája a spanyol bajnokságban szereplő alakulatok költekezésének (639.5 millió). Tizenhét angol klub vásárolt legalább 20 millió dollár értékben, nincs másik ország, ahol kilencnél több csapat költött volna ilyen sok pénzt.

A PREMIER LEAGUE LEGDRÁGÁBB ÁTIGAZOLÁSAI 2017 NYARÁN
Játékos
Honnan?Hová?
Átigazolási díj (millió font)
1. Romelu Lukaku (belga) Everton Manchester United 75
2. Álvaro Morata (spanyol) Real Madrid Chelsea 60
3. Benjamin Mendy (francia) AS Monaco Manchester City 52
4. Alexandre Lacazette (francia) Olympique Lyon Arsenal 46.5
5. Kyle Walker (angol) Tottenham Manchester City 45

SPANYOLORSZÁG. A spanyol bajnokság az egyetlen európai topliga, amely nyereséggel zárta a nyári átigazolási időszakot. A La Ligában szereplő együttesek összesen 752.3 millió dollár bevételre tettek szert, miközben a megszerzett játékosok csaknem egyharmada (30.9 százalék) kölcsönbe érkezett új együtteséhez. Ez a szám annak a fényében különösen magas, hogy a másik négy topligában az átigazolások átlagosan csak 10.5 százalékban voltak ideiglenesek.

A LA LIGA LEGDRÁGÁBB ÁTIGAZOLÁSAI 2017 NYARÁN
Játékos Honnan? Hová? Átigazolási díj (millió font)
1. Ousmane Dembélé (francia) Borussia Dortmund FC Barcelona 94.5
2. Paulinho (brazil) Kuangcsou Evergrande FC Barcelona 36
3. Vitolo (spanyol) Sevilla Atlético Madrid 32.4
4. Nélson Semedo (portugál) Benfica FC Barcelona 27.45
5. Theo Hernández (francia) Atlético Madrid Real Madrid 27

FRANCIAORSZÁG. A Ligue 1-ben érdekelt gárdák kiadása 250 százalékkal megnőtt a tavaly nyárihoz képest – idén 604.1 milliót költöttek –, ami egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az összkiadás jelentős részét egyedül „magára vállaló” Paris Saint-Germain 265 millió dollárért (222 millió euró) vette meg Neymart. A topligákat tekintve a francia klubok költötték a harmadik legtöbbet, ellenben ők szerződtették a legkevesebb játékost (241). Ezen a listán az angol csapatok nyertek (526), második Spanyolország (320).

A LIGUE 1 LEGDRÁGÁBB ÁTIGAZOLÁSAI 2017 NYARÁN
Játékos Honnan? Hová? Átigazolási díj (millió font)
1. Neymar (brazil) FC Barcelona Paris Saint-Germain 199.8
2. Keita Baldé (szenegáli) Lazio AS Monaco 27
3. Youri Tielemans (belga) Anderlecht AS Monaco 22.5
4. Ismaila Sarr (szenegáli) Metz Rennes 15.3
5. Yuri Berchiche (spanyol) Real Sociedad Paris Saint-Germain 14.4

NÉMETORSZÁG. A német topliga az egyetlen, amelyben a megszerzett játékosok több mint fele (56.8 százaléka) lejáró szerződésű labdarúgóként került új klubjához. Az öt kiemelt bajnokságot figyelembe véve a Bundesliga csapatainak folyt be a legkevesebb összeg (358.2 millió dollár) játékoseladásból.

A BUNDESLIGA LEGDRÁGÁBB ÁTIGAZOLÁSAI 2017 NYARÁN
Játékos Honnan? Hová? Átigazolási díj (millió font)
1. Corentin Tolisso (francia) Olympique Lyon Bayern München 37.35
2. Andrij Jarmolenko (ukrán) Dinamo Kijev Borussia Dortmund 22.5
3. Lucas Alario (argentin) River Plate Bayer Leverkusen 21.6
4. Kingsley Coman (francia) Juventus Bayern München 18.9 (végleg)
5. Kevin Kampl (szlovén) Bayer Leverkusen RB Leipzig 18

OLASZORSZÁG. Ismételten csak a topligákat figyelembe véve a Serie A klubjai költötték a legkevesebbet (506.8 millió dollár) a nyáron, pedig a Milan mindent megtett, hogy az olasz bajnokság minél előkelőbb helyen zárjon ebben a rangsorban: a piros-feketék 237 millió dollár értékben vásároltak játékosokat a holt idényben. Érdekesség: a Serie A ebben az összevetésben úgy végzett az ötödik helyen, hogy a futballisták közel fele (45.6) átigazolási díj ellenében váltott klubot.

A SERIE A LEGDRÁGÁBB ÁTIGAZOLÁSAI 2017 NYARÁN
Játékos Honnan? Hová? Átigazolási díj (millió font)
1. Leonardo Bonucci (olasz) Juventus AC Milan 37.8
2. Federico Bernardeschi (olasz) Fiorentina Juventus 36
3. André Silva (portugál) FC Porto AC Milan 34.2
4. Andrea Conti (olasz) Atalanta AC Milan 22.5
5. Matías Vecino (uruguayi) Fiorentina Internazionale 21.6

Az öt topliga mögött az orosz bajnokság (129 millió dollár) végzett a hatodik, a török (115.9) a hetedik helyen, míg a kínai klubok a légióskorlátozások miatt jóval kevesebb pénzt (38.5) áldoztak új futballistákra, mint egy évvel korábban.

A FIFA angol nyelvű összegzését, illetve további táblázatokat, adatokat ide kattintva találhat!

Alábbi táblázatunkban szemléltetjük, hogy a topligákban szereplő csapatok összesen hány millió dollárt költöttek új játékosok megvásárlására négy évvel ezelőtt és idén nyáron.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik