Egyiptom: halálra ítélték a stadionkatasztrófa 21 vádlottját

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.01.26. 12:02
null
Port Szaíd-i lakosok az ítélet kihirdetése után (Fotó: Reuters)
Súlyos zavargások törtek ki szombaton az egyiptomi Port Szaídban, miután egy helyi bíróság halálra ítélt 21 vádlottat a 74 halálos áldozattal járó tavalyi futballkatasztrófa ügyében.

A vádlottak börtöne előtt hozzátartozóik az ítélethirdetés közben tüntetést tartottak. Megpróbáltak betörni a börtönbe, emiatt összetűzésbe keveredtek a biztonsági erőkkel. Az összetűzés során a feldühödött tömeg két rendőrt lelőtt. A rendfenntartók ezután könnygázt vetettek be, és gumilövedékekkel lőttek a tömegre. A nemzetközi hírügynökségek tudósításai újabb és újabb áldozatokról számolnak be: délután négyre már az AFP hírügynökség szerint huszonhatra emelkedett a halottak száma. Az egyiptomi Egészségügyi Minisztérium közleményében 26 halottról és 277 sérültről számolt be.

Kairói biztonsági források közlése szerint ezt követően katonai egységeket vezényeltek a földközi-tenger partján fekvő kikötővárosba.

A tömegverekedés az al-Ahli és az al-Maszri 2012 februári mérkőzése után tört ki szurkolók, játékosok és biztonsági őrök között. Sokakat agyontapostak, vagy leestek valamilyen magaslatról. Csaknem ezer ember megsebesült. Hetvenhárom ember ellen emeltek vádat garázdaságban való részvételért. A halálra ítélteken túl a többi vádlottal szemben március 9-én hoznak ítéletet. A halálos ítéleteket még jóvá kell hagynia az ország legfelsőbb vallási hatóságának.

Egyiptomban nem csitulnak az indulatok
Egyiptomban nem csitulnak az indulatok

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik