Egyiptom: cáfolja, hogy kirúgták, de új munkát kínáltak neki

Vágólapra másolva!
2020.03.02. 18:05
null
„Nem rúgtak ki, de…” (Fotó: AFP)
Furcsa sztorival rukkolt ki Emmanuel Amunike, a kilencvenes évek kiváló nigériai csatára, aki a maga idejében négy idényen át volt az FC Barcelona játékosa, de futballozott a Sporting CP-ben és az Albacetében is. A 49 éves egykori támadót egy hónappal ezelőtt nevezték ki az egyiptomi élvonalban szereplő Miszr Lel Makkasza vezetőedzőjévé, ám vasárnap máris a kirúgásáról szóló hírek érkeztek. Maga Amunike először cáfolta ezeket, aztán végül mégis arról számolt be, hogy új munkája van...

Emmanuel Amunike neve sokak számára ismerősen csenghet, a korábbi csatár a kilencvenes években élte fénykorát. Az egyiptomi Zamalektől került be az 1994-es világbajnokságon szereplő nigériai válogatott keretébe – abban az évben az év legjobb afrikai futballistájának is megválasztották –, majd két évre a portugál Sporting CP játékosa lett, aztán négy esztendőt töltött a spanyol FC Barcelonánál – igaz, Ronaldo, Sztoicskov, Figo, Prosinecki és Luis Enrique mellett nem sok sót evett meg…

A katalánoknál már mint olimpiai bajnok szerepelt, Nigériával ugyanis megnyerték az 1996-os atlantai játékok labdarúgótornáját, az Argentína ellen 3–2-re megnyert döntőben éppen főszereplőnk szerezte a mindent eldöntő találatot a 90. percben. (Lásd a lenti videót, amelynek az elején még a magyar válogatott is felbukkan, a végén meg ott van Amunike gólja.)

Amunike a 2002-es visszavonulása után képezni kezdte magát, s 2008-ban edzőnek állt, ám igazán nagy sikerek sehol sem övezték a ténykedését, a leghosszabb ideig hazája U17-es válogatottjánál húzta, három évet töltött a fiatalokkal.

Legutóbb február elején vállalt munkát, az egyiptomi élvonalban a kiesés ellen küzdő Miszr Lel Makkasza (másként: el-Makkasza) vezetőedzője lett, amelyet eddig három meccsen irányított: két bajnoki döntetlen és egy vereség a kupában a mérlege.

Ezek után vasárnap jött a nem hivatalos hír: kirúgták a korábbi remek támadót. Előfordul, hogy egy klub vezetői belátják, tévedtek, s gyorsan megpróbálják helyrehozni a hibát egy újabb gyors edzőváltással. Az viszont már ritkábban esik meg, amikor az állítólag menesztett tréner maga cáfolja a kirúgását, de ha még elő is fordul ilyesmi, általában ritkán jelent sok jót a hosszú távú és gyümölcsöző edző-klubvezető munkakapcsolatra nézve.

Most Amunike nemcsak maga állt elő hétfő délelőtt a menesztése cáfolatával, hanem rögtön a saját cáfolását is megcáfolta.

„Nem igaz, hogy kirúgtak volna a klubtól, ilyen nem történt, még mindig itt dolgozom. Arról van szó, hogy az el-Makkasza egy hatalmas, kormányzati támogatást is bíró és egész Afrikát érintő megaprojektbe kezd, és a klubnál azt szeretnék, hogy ennek a befektetésnek én legyek a nigériai képviselője. Tanzániában kezdődik a projektünk, aztán Maliban folytatjuk és Nigériában is meg fogunk jelenni” – idézte a nigériai Ripples című lap a csatárt.

Az újság beszámolója szerint az Amunike által emlegetett titokzatos befektetés egyébként nem más, mint hogy az el-Makkasza Afrika-szerte utánpótlás-nevelő központokat alapítana, s ezeknek lenne nagykövete a nigériai támadó.

A Ripples egyébként azt is tudni véli, hogy Amunike helyett Ehab Gilal irányítja majd a csapatot vezetőedzőként a folytatásban.

AZ 1996-OS NIGÉRIAI ARANY TÖRTÉNETE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik