Egy amatőr focicsapat kupacsodája 80 000 néző előtt

K. F.K. F.
Vágólapra másolva!
2020.04.13. 14:42
null
A híres fotó: Mickaël Landreau (Nantes, balra) és Réginald Becque (Calais) együtt emeli fel a kupát (Fotó: AFP)
Az 1999–2000-es labdarúgó Francia Kupa örökké emlékezetes marad a negyedosztályú Calais RUFC szereplése miatt. Az akkor döntőbe, hat évvel később újabb bravúrt végrehajtva a negyeddöntőbe jutó, azóta megszűnt francia kiscsapat történetét az Origo elevenítette fel a Nantes elleni fináléval végződő menetelés huszadik évfordulója alkalmából.

 

A 83. Francia Kupában több nagy bravúrt is végrehajtott a kiscsapat a fináléig vezető úton. A 16 között a másodosztályú Cannes ellen 1–1-es eredményt követően tizenegyespárbaj után (4-1) vívta ki a továbbjutást, majd a negyeddöntőben ennél is nagyobb csodát láthatott a közönség: a Calais ugyanis 2–1-re legyőzte le az élvonalbeli RC Strasbourgot.

Az elődöntőben az egyik francia sztárcsapat, a Girondins Bordeaux várt a spanyol-francia vezetőedző, Ladislas Lozano csapatára. A Bordeaux-ban akkoriban olyan labdarúgók játszottak, mint Johan Micoud, Lilian Laslandes vagy éppen a világbajnok, 55-szörös válogatott Christophe Dugarry. A rendes játékidőben nem esett gól, a hosszabbításban viszont négy is – meglepetésre hármat a Calais szerzett, és 3–1-es győzelmével bejutott a döntőbe.

A Stade de France-ban mintegy 80 ezer néző előtt léphetett pályára a kiscsapat, ellenfele a címvédő FC Nantes volt. A 34. percben Jérome Dutitre révén a Calais megszerezte a vezetést, csakhogy az 50. percben Antoine Sibierski egyenlített, majd a 90. percben Claude Colombo megadott egy azóta is sokat vitatott büntetőt a címvédőnek, amelyet Sibierski értékesített, így ő lett az este hőse.

Ám hiába nem sikerült a még nagyobb csoda a döntőben, a Calais együttesét is győztesként ünnepelték: a Nantes csapatkapitánya, Mickaël Landreau az ellenfél játékosával, Réginald Becque-kel együtt emelte magasba a trófeát.

„Odajött hozzám Micka (Mickaël Landreau – a szerk.), és megkérdezte, mennék-e vele felemelni a trófeát, mintegy szimbólumaként a profi és az amatőr foci nagy találkozásának. Természetesen elfogadtam, nagyon különleges pillanat volt ez az életemben" – emlékezett vissza Becque.

A teljes cikk – benne a kiscsapat további sorsával – ide kattintva olvasható el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik