Edzősors: kikaptak Szíriától, 9 hónap alatt másodszor mondott le az olasz

T. I./MTIT. I./MTI
Vágólapra másolva!
2019.11.14. 19:12
null
Marcello Lippi leköszönt (Fotó: AFP)
„Nagyon magas fizetést kapok, vállalnom kell a felelősséget a blamáért” – beszámolók szerint ezzel a mondattal búcsúzott Marcello Lippi a kínai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjától, miután együttese 2–1-es vereséget szenvedett Szíriától világbajnoki selejtező mérkőzésen.


A Juventusszal 1996-ban Bajnokok Ligáját nyerő, az olasz válogatottal 2006-ban világbajnok Lippi a csütörtöki mérkőzést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a továbbiakban nem ő irányítja az ázsiai ország nemzeti csapatát.

„Nagyon magas a fizetésem, és én vállalom a felelősséget. Lemondok a posztomról" – jelentette ki a 71 esztendős edző. Az olasz trénert nem titkoltan azért vitték Ázsiába a kínai vezetők, hogy újra vb-re vezesse a válogatottat. Az együttes legutóbb (egyben először) a 2002-es, Dél-Korea és Japán által közösen rendezett tornán szerepelt.

Kínában a cél érdekében az eddigi rendkívül szigorú honosítási törvényeken is enyhítettek, így például brazilnak született futballistája is van már a nemzeti csapatnak. A projekt egyelőre nem akar sikeressé válni, sőt! Szeptember végén a szintén csillagászati fizetéssel az országba csábított, ott az U21-es és az olimpiai válogatott felkészítéséért felelős Guus Hiddinket menesztették megbízatásából, mert az indoklás szerint nem látták a koncepciót...

Vereségével a kínai gárda hátránya ötpontosra nőtt az A-csoportban első szíriaiak mögött – az ötösökből a nyolc első helyezett mellett a négy legjobb második jut tovább az ázsiai világbajnoki selejtezősorozat következő körébe.

Lippi ebben az évben egyszer – a januári Ázsia-kupa után – már lemondott, ám márciusban visszatért a kispadra. A kettő között egykori játékosa, Fabio Cannavaro ült a kínai kispadon, de három mérkőzésen két vereséget szenvedett, s a Kína-kupa elnevezésű, négycsapatos felkészülési torna után – a média és a szurkolók nyomására – köszönt le, alig egy hónappal a kinevezése után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik