Drenthe és a többiek, avagy beavatásra fel!

Vágólapra másolva!
2010.11.17. 15:53
null
A holland Royston Drenthe a 2007-es U21-es diadal pillanataiban (Fotó: Action Images)
Felkészülési labdarúgó-mérkőzések tömegét rendezik világszerte, ami kiváló alkalmat kínál a szövetségi kapitányoknak, hogy nagyon és kicsit sérült bejáratott játékosaik helyén újoncokat vagy a nemzetközi mérkőzéseken keveset foglalkoztatott futballistákat próbáljanak ki. Az alábbiakban szemlézünk, a teljes igénye nélkül.

Az argentin–brazil szuperrangadó stratégái nem egyformán közelítenek a dohai presztízsmeccshez, amiben nyilvánvalóan szerepet játszik, hogy az utóbbi években e párharc szinte kizárólag a braziloknak jelentett sikerélményt. Ilyen körülmények között Sergio Batista nem engedhet meg magának túlzott kísértetezést – csupán Lucas Biglia (Anderlecht) és Nicolás Pareja (Szpartak Moszkva) kapott meghívást újoncként –, brazil kollégája, Mano Menezes annál inkább.

Ennek szellemében: a brazil keretbe meghívott három kapus közül egyedül Victor védett eddig felnőttválogatott meccsen (háromszor...), a középpályás Douglas (Gremio) újonc, míg Jucilei (Corinthians), a védő Réver (Atlético MG) és a nagy csatárcsillag, Neymar (Santos) csupán egy-egy válogatott találkozón lépett pályára. A selecao jelenlegi keretében mindössze három játékos mondhat magáénak legalább húsz válogatott fellépést!

Európában manapság a német szövetségi kapitány, Joachim Löw számít a legbátrabb és a legsikeresebb újítónak. Most sem hazudtolja meg önmagát. A Nationalelf újonckontingensét a listavezető Dortmund és a bajnokságot jól kezdő Mainz játékosai adják: a védelemben Marcel Schmelzer és Mats Hummel (mindkettő Dortmund), a középpályán Mario Götze (Dortmund), Lewis Holtby és André Schürrle (mindkettő Mainz) bizonyíthat. A vendéglátó Svédország keretében csupán egy újonc vár a nagy lehetőségre, őrá azonban sokan kíváncsiak, hiszen a svéd bajnokság friss gólkirályáról, a 24 éves Alexander Gerndtről (Helsingborg) van szó.

Bár a jelek szerint Andy Carroll (Newcastle) bemutatkozására még várnia kell Angliának, Jay Bothroyd (Cardiff), Jordan Henderson (Sunderland) és Chris Smalling (Man. United) készen áll, hogy átessen a tűzkeresztségen. Gary Cahill (Bolton), Kieran Gibbs, Jack Wilshere (mindkettő Arsenal) és Stephen Warnock (Aston Villa) is csupán egy-egy válogatott fellépéssel várja a franciák elleni meccset. Franciaország két újonc középső védőt nevezett Younes Kaboul (Tottenham) és Mamadou Sakho (Paris SG) személyében, ugyanakkor Dimitri Payet (St. Étienne), Yohan Cabaye (Lille) és Kevin Gameiro (Lorient) is éppen csak beleszagolhatott a felnőttválogatott öltözőjének (állítólag már nem annyira puskaporos) levegőjébe.

Cesare Prandelli négy újoncot (Federico Balzaretti, Andrea Ranocchia, Alessandro Diamanti, Cristian Ledesma) hívott meg Olaszország keretébe, és a hírek szerint mindannyian ott lesznek a kezdő tizenegyben is. Az ellenfél Románia – az igen rossz Eb-szereplés tükrében nem meglepő módon – a kísérletezés fázisánál tart, a behívott középpályások között például nincs legalább tízszeres válogatott játékos. Közülük Silviu Ilie abszolút újonc – akárcsak a védő Florin Gardos, aki szintén a meglepetés-listavezető Otelul Galati-ból kapott meghívást.

A portugál–spanyol presztízscsatát kipróbált harcosok vívják, a spanyoloknál Javi Martínez várja a legkevesebb (3) válogatott meccsel az estét, a portugáloknál a középpályás Paulo Machado (Toulouse) és a kapus Rui Patrício (Sporting) még „nullás”.

Érdekes párbaj várható a kontinenstornák rendszeres szereplői közé számító Dánia és Csehország között. Morten Olsen, a dánok kapitánya a 33-szoros válogatott Per Kröldrup mellett öt olyan védőt jelölt keretébe, akiknek együttesen (!) mindössze nyolc válogatott mérkőzésük van. A cseh csatársorban két újonc található, igaz, meglehetősen tapasztalt és sokat próbált futballistákról van szó: a 27 éves Michal Hubník (Olomouc) 11 góllal vezeti a cseh bajnokság góllövőlistáját, a 28 éves Jan Rezek (Viktoria Plzen) 10-zel követi – a kérdés egyértelmű: mennyit ér a hazai eredményesség a nemzetközi porondon?

A holland nagyválogatottban először juthat szerephez a veterán Twente-védő, Peter Wisgerhof, valamint Royston Drenthe (Hércules), aki a 2007-es U21-es Európa-bajnokság aranyérme és aranylabdája birtokában sem fényeskedett a Real Madridban – Alicantéba igazolva esélyt szerzett magának legalább arra, hogy bemutatkozzon a bivalyerős holland válogatottban. Az oranje Törökországgal meccsel; hogy a félholdasok nem a legjobban kezdték az Eb-selejtezőket, az jól látszik Guus Hiddink 11 abszolút újonccal megspékelt keretén…

A lehetőség sokak számára adva lesz ma este – vajon akad-e majd futballista, akinek nemzetközi karrierje érdemben 2010. november 17-ével kezdődik?


A SZERDAI PROGRAM
EB-SELEJTEZŐK
Finnország–San Marino, Helsinki 17.30 (E-csoport)
Horvátország–Málta, Zágráb 17.30  (F-csoport)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Kína–Lettország 1–0 (Jang Hszü 90.)
Hongkong–Paraguay 0–7 (Santa Cruz 4., 32., E. Barreto 30., Ortigoza 46., 54., M. Riveros 74., C. Riveros 90.)
Montenegró–Azerbajdzsán 2–0 (Pejovics 62., Becsiraj 74.)
Oroszország–Belgium, Voronyezs 17.00
Szlovákia–Bosznia-Hercegovina, Pozsony 17.00
Észtország–Liechtenstein, Tallinn 17.45
Albánia–Macedónia, Korce 18.00
Magyarország–Litvánia, Székesfehérvár 18.00
Brazília–Argentína, Doha 18.00
Bulgária–Szerbia, Szófia 18.00
Egyiptom–Ausztrália, Kairó 18.30
Izrael–Izland, Tel-Aviv 18.30
Dél-Afrika–Egyesült Államok, Fokváros 20.00
Dánia–Csehország, Aarhus 20.15
Luxemburg–Algéria, Louxemburg 20.15
Svájc–Ukrajna, Genf 20.15
Ausztria–Görögország, Bécs 20.30
Hollandia–Törökország, Amszterdam 20.30
Lengyelország–Elefántcsontpart, Poznan 20.30
Románia–Olaszország, Klagenfurt 20.30
Svédország–Németország, Göteborg 20.30
Észak-Írország–Marokkó,  Belfast 20.45
Írország–Norvégia, Dublin 20.45
Szlovénia–Grúzia, Koper 20.45
Anglia–Franciaország, London 21.00
Portugália–Spanyolország, Lisszabon 22.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik