David Trezeguet, a muszáj Hércules

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.09.03. 16:37
null
David Trezeguet Spanyolországban nyit új fejezetet karrierjében (Fotó: Action Images)
Augusztus 31-én éjfélkor véget ért a labdarúgók számára a nemzetközi átigazolási idény. Nyári sorozatunk utolsó részében a Bundesliga, a Ligue 1 és a Primera División transzferszezonja végjátékának legfontosabb eseményeiről számolunk be.

 

BUNDESLIGA – A SCHALKE VITTE A PRÍMET,  A WOLFSBURG MEG DIEGÓT

A német élvonal nyári nagybevásárlói, a gelsenkircheni „királykékek" megszerezték a román csatárt, Ciprian Deacot a CFR Clujtól hárommillió euróért, a spanyol támadót, José Manuel Juradót az Atlético Madridtól 11-ért, a szintén egykori realos Klaas-Jan Huntelaart a Milantól 14-ért. A veterán védő, Hans Sarpei alig 400 ezerért érkezett a Leverkusentől, a Lille-től a középső védő Nicolas Plestan pedig ingyen.

A Werder Bremen 750 ezerért kölcsönadta a Santandernek a svéd támadót, Markus Rosenberget annak ellenére, hogy a futballista roppant fontos, sokmilliós hasznot érő gólt szerzett a Bajnokok Ligája selejtezőjében; ellenben aláírt a klub nélküli francia bekk, a már 33 esztendős Mickael Silvestre.

Brazil szűrőt igazolt a Dortmund Antonio da Silva, világbajnokot a Stuttgart az olasz Mauro Camoranesi személyében, és végül csak-csak megszerezte a Wolfsburg a brazil karmestert, Diegót a Juventustól.

Olvasóink közül bizonyára sokan ismerik a 38 éves kapus, Martin Pieckenhagen nevét, akit most a Mainz hívott haza. Nem sokáig ült a Carlos Eduardóért kapott pénzen a Hoffenheim, 5.2 millióért megvette a gólerős izlandi középpályást, Gylfi Sigurdssont.

LIGUE 1 – VOLT REAL-JÁTÉKOS AZ ÚJONC ARLES-AVIGNONBAN

Egy egykori Real Madrid-játékos felbukkant a francia élvonalban is: a valaha a királyi klub védelmi tengelyében alkotó Francisco Pavónt a Real Zaragoza ingyen engedte el az újonc Arles-Avignonba.

Jelentem, a Nice-ben a Traorék létszáma változatlan: jött Abdou Traoré  a Bordeaux-ból, ment Mahamane Traoré a Metzbe – mindkettő kölcsönbe. Talált némi pénzt még a PSG is, aminek a Valenciennes lett a haszonélvezője, hiszen a párizsiak onnan vették meg az elefántcsontparti bal oldali mindenest, Siaka Tiénét. Az eladó gyorsan visszaforgatta a pénzt a francia U-válogatott jobbszélső, Mathieu Dossevi játékjogába, aki egymillióért hagyta el a Le Mans-t.

A Saint-Étienne ingyen engedte kölcsönbe Gelson Fernandezt a Chievóhoz, kétmilliót kapott viszont a Cesenától a középső védőként foglalkoztatható Johan Benaluanért.

Az elmúlt napokban sokat keresett a Rennes, amely Asamoah Gyant 16 millióért adta el a Sunderlandnek, Ismael Bangourát pedig nyolcmillióért az al-Naszr Dubainak. Zárjuk a sort a Bordeaux-val: a klub nem pótolta ugyan az eladott Yoann Gourcufföt, de vett egy tunéziai szélsőt Fahid Ben Halfallah személyében négymillióért  a Valenciennes-től.

PRIMERA DIVISIÓN – VILÁG- ÉS EURÓPA-BAJNOK FRANCIA A HÉRCULESBEN

A spanyol élvonalban is bőven akadt olyan átigazolás, amely hallatán felkaptuk a fejünket. A Barcelona itt is az élen járt: távozott kölcsönbe a Zlatan Ibrahimovic, Martín Cáceres, Alekszandr Hleb hármas. Előbbi éppen azon dolgozik, hogy érdes nyilatkozataival elzárja a visszavezető utat. Eddig jó úton jár. Érkezett viszont a Fabregas-helyettes Javier Mascherano a Liverpooltól, 22 millióért (nagy kérdés, mi lesz vele, ha az ígéreteknek megfelelően megérkezik jövőre a katalán középpályás az Arsenaltól).

Szintén a keretszűkítésen dolgozott José Mourinho, a Real Madrid új szakvezetője, nem is eredmény nélkül. A portugál megszabadult Rafael van der Vaarttól – akit a Tottenham vett meg potom tízmillióért –, egyúttal kölcsönjátékra küldte Royston Drenthét a Hérculesbe. Úgy tűnik, leáldozott a hollandok ideje Madridban...

A Valencia kitette az egykori portugál csodagyerek, Hugo Viana szűrét, de a középpályás gyorsan talált magának új kenyéradót a Sporting Bragánál. Kölcsönkapta ugyanakkor a denevéres egylet a litván védőt, Marius Stankeviciust a Sampdoriától.

A Sevillánál a valaha nagy reménységként számon tartott középpályás, az argentin Aldo Duscher járt hasonló cipőben, mint Viana, őt végül az Espanyol mentette ki szorult helyzetéből. Mellette az olasz-argentin ék, Pablo Osvaldo is a kisebbik barcelonai gárdához írt alá, csak érte éppen 5 milliót kellett fizetnie a Bolognának.

Zárjuk sorozatunkat az egész nyár egyik legmeglepőbb transzferével: a Juventus ingyen elengedte a világ- és Európa-bajnok francia támadót, David Trezeguet-t a Hérculeshez. A 32 éves csatár már régóta lebegtette, hogy otthagyja a torinóiakat, arra azonban kevesen fogadtak volna, hogy éppen az alicantei kiscsapatot (az egykori Vasas-karmester, Müller Sándor második nyugati profi klubját) választja. Igaz, korántsem örömmel mehetett éppen ide, annak ellenére sem, hogy dúskeblű felesége Alicantéban született, és a Juventus hárommillió eurót fizet számára kompenzációként. Innen bizony nehéz lesz visszakerülnie a válogatottba, de vigasztalják Ady sorai:

„Szegény, muszáj Herkules, állom,
Győzöm a harcot bús haraggal
S késik az álmom..."

No de hát az élet már csak olyan, hogy nem mindig az történik, amit szeretnénk, sőt. Mi viszont szeretnénk köszönetet mondani a sorozat mellett kitartó, a szóvicceket (hm...) beletörődéssel fogadó kedves olvasóknak, egyben elnézésüket kérni a gyatrábbra sikeredett kiszólásokért. Ne feledjék: télen visszatér a transzferidőszak. Remélhetőleg velünk együtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik