Dárdaiék utolsó csatája; fieszta és Xavi-búcsú Barcelonában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.23. 09:59
null
Dárdaiék Szalaiékhoz látogatnak az utolsó fordulóban (Fotó: AFP)
A hétvégén négy európai topligában is befejeződnek a küzdelmek a 2014–2015-ös idényben: a Bundesliga, a La Liga és a Ligue 1 záró fordulójának meccseire ma kerül sor, míg a Premier League-ben vasárnap rendezik meg az utolsó mérkőzéseket. Csak a Serie A-ban nincs még záróra: a 37. bajnoki kör két szombati találkozóval indul, folytatás holnap, majd jön a hétfő esti római derbi! Topliga-beharangozónk.

NÉMETORSZÁG

Hagyományosan körömrágós utolsó forduló vár a német élvonalban a sereghajtó csapatokra, közvetve vagy közvetlenül még hat gárdát fenyeget a kiesés réme, amely egyelőre senkit sem rántott magával a szakadékba. Az utolsó hatosból kettő-kettő együttes egymás ellen játszik: a 15. Hannover (34 pont) a 14. Freiburggal (34), az utolsó Paderborn (31) meg az osztályozós helyen álló Stuttgarttal (33) – az utóbbi párharc résztvevői közül az egyik biztosan búcsút int az elitligának, de van olyan forgatókönyv is (nem is egy), miszerint a paderborniak és a svábok „kéz a kézben” búcsúznak a Bundesliga élvonalától.

Apropó, forgatókönyvek! Nem mindennapi táblázatot osztott meg a minap az egyik közösségi oldalon egy bizonyos Stephan F. nevű felhasználó, aki kiszámolta, negyvennyolc különböző forgatókönyv létezik a kiesés elleni harcban. Még a 13. helyezett, Dárdai Pál által irányított Hertha is visszacsúszhat az osztályozós pozícióba, bár ennek kicsi a valószínűsége.

A magyar tréner szerint mindazonáltal bármi megtörténhet, játékosainak nem szabad gól nélküli döntetlenre játszaniuk a – Szalai Ádámot foglalkoztató – Hoffenheim otthonában.

„A közvetlen kiesést jelentő helyeket elkerültük, de bármi megtörténhet. Az ördög sohasem alszik. Mindenre felkészültem, egész héten keményen dolgoztunk. Nem állhatunk be védekezni, nulla-nullára játszani. Ez rossz üzenet lenne a játékosok felé. Természetesen győzni akarunk” – idézte a Bild Dárdait.

Nem írtunk még az utolsó előtti Hamburgról, Stieber Zoltán alakulatáról, amely a Schalkét látja vendégül, és amelynek mindenképpen nyernie kell a bennmaradáshoz, jóllehet még az is megeshet vele, hogy egy győzelem sem lesz elég számára.

Egy mondat a bajnoki cím megszerzése óta lejtmenetben lévő Bayernről: ha a müncheniek a Mainztól is kikapnának, történetük során először szenvednének vereséget egymás után négyszer is a bajnokság második félidejében.

Xavi csütörtökön elköszönt a Barcelonától (Fotó: AFP)
Xavi csütörtökön elköszönt a Barcelonától (Fotó: AFP)

SPANYOLORSZÁG

Izgalmas zárásra van kilátás a spanyol első osztályban is, ahol tíz mérkőzésből nyolc találkozónak van valós tétje. Az Atlético Madrid és a Valencia azért küzd, hogy automatikusan bejusson a Bajnokok Ligájába. A Sevilla már azzal is elégedett lenne, ha megszerezné a BL-selejtezőt érő negyedik helyet. Aztán ott van a kiesés elkerüléséért folyó csata, amelyben négy csapat, a Granada, a Deportivo La Coruna, az Eibar és az Almería érdekelt – a Levante már megúszta, a Córdoba pedig már rég kiesett.

A Depor nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen Barcelonába látogat, ahol igazi fiesztára készülnek a bajnoki címet múlt héten megnyerő gránátvörös-kékek – győzelemmel búcsúznának el közönségüktől, valamint az utolsó barcelonás bajnokiján fellépő csapatkapitányuktól, Xavitól, aki csütörtökön jelentette be, hogy elhagyja szeretett klubját, és a katari al-Szaddban folytatja pályafutását.

A Barca ebből az alkalomból egyedülálló mezben lép pályára a Camp Nouban, a felsőkön a „6racies Xavi” felirat lesz olvasható, utalva a távozó játékos mezszámára.

Luis Enrique vezetőedző a pénteki sajtótájékoztatón elárulta: Xavi a kezdőcsapatban kap helyet, és számít a hosszú sérüléséből felépülő Thomas Vermaelen játékára is. „Az eddig kevesebb lehetőséget kapó futballisták jutnak szóhoz a Depor ellen. Itt az ideje, hogy Vermaelen is pályára lépjen végre. Két finálénk még hátravan az idényből, ezért felkészülési meccsnek tekintem a szombati találkozót, amelyen játékosaim ugyanúgy fognak hajtani, mint a bajnoki cím megszerzése előtt” – tette hozzá.

Elképzelhető, hogy a 16 éves Martin Ödegaard bemutatkozik a Real Madrid első csapatában, mivel a neve ott van a királyiak 19 tagú keretében, amelyet Carlo Ancelotti a Getafe elleni meccsre jelölt ki. Ancelotti a sok hiányzó (Sergio Ramos, Fábio Coentrao, Karim Benzema, Sami Khedira és Luka Modric is sérült) miatt hívta fel a B-csapatból Ödegaardot, aki harmadszor került be a blancók meccskeretébe a tavasszal.

FRANCIAORSZÁG

A Ligue 1-ben már minden lényeges kérdés eldőlt: bajnok a Paris Saint-Germain, második a Lyon, a három kieső pedig az Evian TG, a Metz és a Lens. A BL-selejtezőt érő harmadik helyre viszont még három csapat aspirál; közülük a 68 pontos Monaco van a legkedvezőbb helyzetben, este a Lorient-nál vendégeskedik. A 66 pontos Marseille a Bastiát, az ugyanennyi egységet gyűjtő Saint-Étienne pedig a Guingampot fogadja.

OLASZORSZÁG

Nagy harc dúl, no nem a scudettóért, hanem az európai kupás helyekért az olasz első osztályban. Az Internek mindenképpen nyernie kell a Genoa otthonában, ha meg akarja őrizni az esélyét az első hatba kerülésre, a genovai gárda ugyanakkor azért hajt a három pontért, hogy ne kelljen már izgulnia az utolsó fordulóban (amelyre május 31-én, vasárnap kerül sor).

Nagy csata várható a Juventus–Napoli rangadón is – írhatnánk, ha nem tudnánk, hogy a „zebráknak” a bajnoki cím és az Olasz Kupa elhódítása után már nem a befejező két fordulóra kell összpontosítaniuk, sokkal inkább a két hét múlva esedékes Bajnokok Ligája-fináléra. A negyedik Napoli viszont nem lazíthat Torinóban, elvégre minden álma, hogy kiharcolja a BL-ben való indulás jogát.

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
34. (UTOLSÓ) FORDULÓ

15.30:Bayern München–Mainz
15.30:Borussia Dortmund–Werder Bremen
15.30:Mönchengladbach–Augsburg
15.30:Hoffenheim–Hertha
15.30:Hannover–Freiburg
15.30:Eintracht Frankfurt–Bayer Leverkusen
15.30:Hamburg–Schalke
15.30:Köln–Wolfsburg
15.30:Paderborn–Stuttgart

OLASZORSZÁG, SERIE A
37. FORDULÓ

18.00:Juventus–Napoli(Tv:DIGI Sport1)
20.45: Genoa–Internazionale (Tv:DIGI Sport1)

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
38. (
UTOLSÓ) FORDULÓ
16.30: Levante–Elche
18.30: Athletic Bilbao–Villarreal
18.30: Barcelona–Deportivo La Coruna
18.30: Granada–Atlético Madrid
18.30: Rayo Vallecano–Real Sociedad
18.30: Eibar–Córdoba
18.30: Celta Vigo–Espanyol
18.30: Almería–Valencia
18.30: Málaga–Sevilla
20.30: Real Madrid–Getafe

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
38. (
UTOLSÓ) FORDULÓ
21.00: Bordeaux–Montpellier
21.00: Caen–Evian TG
21.00: Lens–Nantes
21.00: Lorient–Monaco
21.00: Olympique Marseille–Bastia
21.00: Metz–Lille
21.00: PSG–Reims
21.00: Rennes–Olympique Lyon
21.00: Saint-Étienne–Guingamp
21.00: Toulouse–Nice

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik