SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2017.10.02 08:34 Frissítve: 2017.10.02 08:34

„Cristiano Ronaldo egészen más…” – Nuno Gomes a Nemzeti Sportnak

Nuno Gomes, a Benfica klublegendája – aki 125 gólt szerzett bajnokin a lisszaboni labdarúgócsapat színeiben – Figóról, Fehér Miklósról és a Guttmann-átokról is beszélt a Nemzeti Sportnak a luxemburgi All Stars Cup teqballgálán adott exkluzív interjúban.

Nuno Gomes sokat gondol elhunyt honfitársunkra, Fehér Miklósra, aki ráadásul az ő sípcsontvédőjében játszotta utolsó mérkőzését (Fotó: imago)

 

 
Kispályán sem kispályáztak, Puyol 4, Borsányi 3 gólt szerzett – beszámoló a luxemburgi All Stars Cup teqballgáláról

– A csapattársam volt, nagy játékos és jó ember, példakép a fiataloknak – kezdte Nuno Gomes, amikor a fiatalon elhunyt magyar támadóról kérdeztük. A 79-szeres portugál válogatott csatár, aki négy éve, néhány nap híján 37 évesen hagyta abba a futballt, ma is a Benfica alkalmazásában áll, és mint lapunknak elmondta, mindennap óhatatlanul elsétál Fehér Miklós szobra előtt. – Sokat gondolok rá, naponta eszembe jut, hiányzik nekünk. Annyi év után is szörnyű visszagondolni arra a napra, amely sokkolta a Benfica-családot és minden szurkolót.

– Ott volt a tragédia helyszínén?
– Nem, aznap nem játszottam. Sérült voltam, és nem is a helyszínen néztem a meccset, hanem tévében. De képzelje, Miklós az én sípcsontvédőmben játszott aznap. Valamiért megtetszett neki. Az övé kényelmetlen volt, valami gondja akadt vele, és kölcsönkérte az enyémet. Abban a sípcsontvédőben játszotta élete utolsó, tragikus meccsét, ez a kis részlet már örökre összeköt vele.

– Egy másik magyar, Guttmann Béla szobra is ott áll az Estádio da Luz, a Fény stadionjának a bejáratánál, kezében a két BEK-trófeával. Hisz az átokban?
– Nézze, a történet igaz. Amikor Guttmann, aki nagyszerű, sikeres edzőnk volt, elhagyta a klubot, mert anyagi vitája támadt, megátkozta a Benficát.

Nuno Gomes és a szerző

– Vagyis száz évig nem nyerhetnek európai kupát. Azóta ötvenöt esztendő telt el, és nyolc európai döntőt veszített el a Benfica. Tényleg nem nyernek semmit kétezerhatvankettőig?
– Azon leszünk, hogy újra és újra döntőbe jussunk, és egy győzelemmel véget vessünk a legendának vagy átoknak.

– Mit gondol, Portugália ki tudja vívni az egyenes ági továbbjutást a vébére közös selejtezőcsoportunkból, amelyben bennünket már kétszer legyőztek? Vagyis megverik az utolsó meccsen Svájcot?
– Először még Andorrát kell legyőznünk, ezt ne felejtse el! Nem biztos, hogy az olyan könnyű, ugyebár...

– Nekünk ne mondja!
– Elnézést… Apropó, aznap a magyar válogatott is segíthet nekünk, ha pontot szerez Svájcban.

– Látta a múlt nyári magyar–portugált a franciaországi Eb-n?
– Hát persze, hogy láttam. Az Európa-bajnokság egyik legjobb meccse volt. Nagyon izgalmas, fordulatos mérkőzést játszottunk, többször sodródtunk a kiesés szélére. Ha kikaptunk volna, nekünk vége az Eb-nek.

NUNO GOMES – NÉVJEGY
Született: 1976. július 5., Amarante (Portugália)
Nemzetisége: portugál
Posztja: támadó
Válogatottság/gól: 79/29 (1996–2011)
Klubcsapatai: Boavista (1994–1997), Benfica (1997–2000), Fiorentina (2000–2002), Benfica (2002–2011), Braga (2011–2012), Blackburn (2012–2013)
Eredményei: 2x portugál bajnok (2005, 2010), 2x Portugál Kupa-győztes (1997, 2004), 3x portugál Ligakupa-győztes (2009, 2010, 2011), portugál Szuperkupa-győztes (2005)
Eredményei a válogatottal: Európa-bajnoki ezüstérmes (2004), Európa-bajnoki bronzérmes (2000)

– Ehelyett megnyerték a sorozatot, s ezzel Portugáliának az első nagy tornát.
– Igen, sajnos mi kétezernégyben, Lisszabonban elveszítettük az Eb-döntőt, ez örökre fájó emlék marad. Akkor voltunk a legközelebb ahhoz, ami most sikerült a csapatnak Franciaországban.

– Korábban a portugálok elbuktak a nagy győzelmek küszöbén, az elődöntőben vagy a döntőben. Azt mondják, hogy Cristiano Ronaldo az Eb-győzelemmel nőtt a portugál futball másik két géniusza, Eusébio és Luís Figo fölé. Önnél ki a legjobb hármuk közül?
– Ha edző lennék, szívesen játszatnám ezt a három játékost a csatársorban: Figo, Eusébio, Ronaldo. Persze ez csak fikció. Mindhárman a saját korszakuk legjobbjai voltak. De gondoljon bele, milyen nagy büszkeség nekünk, hogy egy olyan kis ország, mint Portugália, három ilyen nagyszerű játékost adott a világnak.

– Szóval, tréfásan kikerüli a választ. Akkor ki a jobb: Messi vagy Ronaldo?
– Erre megint csak nem tudok egyértelmű választ adni. Cristiano Ronaldót ismertem már egészen fiatalon, és közelről láttam, mi mindent megtesz, hogy jobb legyen. Talán senki sem dolgozott annyit a sikerért, mint ő, talán senki sem akarja úgy a sikert, mint ő. Ronaldo egészen más, a hozzáállása, a becsvágya mindenkitől megkülönbözteti. Nagyon fegyelmezetten teszi a dolgát. Lionel Messiben talán több a veleszületett tehetség, őt nézve az ember azt gondolja, milyen egyszerű, magától értetődő játék ez a futball, nem kíván erőfeszítéseket. Pedig dehogynem. Aki nem Messinek születik, annak ez egyáltalán nem olyan egyszerű.

– Tartja a kapcsolatot Cristianóval? Mikor beszéltek legutóbb?
– Hogyne, szoktunk beszélni. A legutóbb karácsonykor hívtam fel, hogy boldog ünnepeket kívánjak neki.

Nuno Gomes válogatott mezben (Fotó: Imago)

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.25 22:25:55

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

RETRÓ CSERÉK. Öngyilkos lett a hír hallatán egy Lazio-szurkoló, több okból sem kellett volna ezt tennie. Szegény Ljungberg meg…

2018.03.20 08:53:47

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Nem hallotta meg senki a lármában a hármas sípszót, én meg úgy voltam vele, végül is jó a meccs, hadd játsszanak…”

2018.03.19 13:46:35

Minden más foci nemzetisport.hu

A Georges Leekens irányította magyar labdarúgó-válogatott Kazahsztánnal játszik.

2018.03.19 13:45:54

Minden más foci nemzetisport.hu

Pályán az U19-es labdarúgó-válogatott • Folytatódik az Erste Liga döntője.