Cristiano Ronaldo, az edzéskirály

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.01. 11:49
null
A Sporting akadémiájának vezetője szerint Ronaldót az edzéseken mutatott hozzáállása is kiemeli társai közül (Fotó: Action Images)
Cristiano Ronaldo az edzésekre koncentrál, ez sikerének egyik titka - árulta el Aurélio Pereira, a lisszaboni Sporting CP akadémiájának vezetője Molnár Mátyásnak és a Grund felsőfokon stábjának. A szakember tudja, minek köszönhetően lett világklasszis az egykori tanítványból.

Luís Figo és Cristiano Ronaldo Portugália Aranylabda-termésének háromnegyedét vallhatja magáénak, és nem mellesleg ketten együtt 241 alkalommal viselték a nemzeti csapat mezét. Közös bennük, hogy a Sporting akadémiáján nevelkedtek.

Aurélio Pereira, az intézet vezetője mindkettejüket már gyerekként ismerte, és tudja, mi emelte őket társaik fölé.

„Cristiano és Luís is nagyon tehetséges, de további három fontos tényezőre volt szükségük a felemelkedéshez. Imádtak-imádnak edzeni, imádnak játszani, és imádják a szakmájukat. Ami pedig a legfontosabb, minden edzésen és minden meccsen önmagukat akarták felülmúlni. Ha megnézi, Ronaldo nem a meccsre készül, hanem az edzésre. Az a játékos, aki minden nap az edzésre készül, tökéletesen felkészíti magát a mérkőzésre. Az a játékos, aki csak a meccsre készül, sohasem lesz nagy futballista” – mondta a szakember. A Sporting utánpótlásbázisán épp ezért nem az edzés mennyisége, hanem annak intenzitása számít, azt kérik a fiataloktól, hogy mindent úgy csináljanak, mintha mérkőzésen lennének.

A klubnál egyébként az utánpótlás-nevelésnek saját története, kultúrája van, az évek során Figo és Ronaldo mellett több generáció legjobbjai, így Paulo Futre, Ricardo Quaresma, Nani és Rui Patrício is innen indultak a világhírnév felé. Az ősi rivális Benfica akadémiája Seixalban van, de az országon belül van további négy edzőközpontjuk (Braga, Aveiro, Viseu, Algarve), ahol 12 éves korig foglalkoznak a fiatalokkal.

„Nagyon jól tudjuk, hogy a játékosainknak milyen típusú edzőre van szüksége. Pontosan lefektetett a képzési metódusunk, tudjuk, milyen gyakorlatokat kell elvégeztetnünk a gyerekekkel, milyen modellbe kell beilleszkednie az edzőknek, és ehhez keresünk megfelelő trénert. Tulajdonképpen a játékosokhoz választunk edzőt" – vallott a sajátos edzőválasztásról Joáo Santos, az akadémia technikai igazgatója.

Portugália focinemzet, mindenki labdarúgó szeretne lenni, már veszített valamelyest jelentőségéből, de még ma is népszerű az utcai foci, ezt már Pauleta, egykori válogatott gólrekorder, a Portugál Labdarúgó-szövetség korosztályos válogatottakért felelős igazgatója meséli.

„Manapság kissé túlzásba viszik az utánpótlásedzők a taktikai elemek gyakorlását, pedig hagyniuk kellene őket kicsit szabadabban játszani. Persze vissza kell szerezni a labdát, vissza kell rendeződni, de ha ez megvan, szabadságot kell nekik adni a játék szervezéséhez" – nyilatkozta az egykori PSG-sztár.

A portugál labdarúgás egyik problémája is szóba került, Rui Jorge, az U21-es válogatott edzője fogalmazta meg. Az ificsapatból a felnőttek közé való integráció nehezen megy, erre azt a megoldást találták ki, hogy a 20-21 éves, kritikus korban lévő fiatalok a klubok B-csapataiban, a másodosztályban kapnak helyet, hogy azt ugródeszkának használva tapasztalatot szerezzenek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik