Cristiano Ronaldo visszatér, de vajon Casillas véd?

Vágólapra másolva!
2013.01.20. 13:00
null
Cristiano Ronaldo győzelemre és játékra készül – de vajon mi lesz Casillasszal? (fotó: Action Images – archív)
Rangadók napja lesz a mai az európai labdarúgásban: a topligák közül három is igazi csemegékkel csalogatja a futballrajongókat. Kora délután a Fiorentina–Napoli találkozóval kezdődik az eurofocis nap, a délután során Angliában a Chelsea–Arsenal londoni derbi, majd a Tottenham Hotspur–Manchester United meccs ígérkezik igazi látványosságnak, míg este a két nagy déli bajnokság, az olasz és a spanyol veszi át a vezető szerepet a Roma–Internazionale és a Valencia–Real Madrid összecsapással.

 

PREMIER LEAGUE

Az angol élvonalban mindössze két mérkőzést rendeznek ma, de micsoda kettőt! Először a Chelsea és az Arsenal csap össze, majd a Tottenham Hotspur feszül neki a Manchester Unitednek. A londoni házi derbin a vendéglátó Chelsea az esélyesebb, hiszen folyamatosan készülnek arról a kimutatások, volt-e valaha ilyen gyengén muzsikáló „ágyús" csapata Arsene Wengernek – az Arsenal egyébként a hatodik, miközben az amúgy szintén nem szárnyaló Chelsea a harmadik a tabellán.

„Nem kell idegeskednünk, jó irányba tartunk, de most már ne segítsük többé az ellenfelet a hibáinkkal. Az Arsenal topcsapat, nem áll be védekezni ellenünk, mint mostanában az ellenfeleink. Nekünk is újdonság lesz, ehhez alkalmazkodnunk kell. A legfontosabb, hogy a kezdés után azonnal muszáj felpörögnünk és csúcsformát mutatnunk. Győznünk kell, de ezt csak egymást segítve lehet elérni!" – így a hazai mester, Rafa Benítez, aki számolhat a felépült John Terry, Demba Ba, Fernando Torres trióra, ám az Afrikai Nemzetek Kupája miatt le kell mondania John Obi Mikel és Victor Moses szolgálatairól.

Az Arsenalnál Gervinho „ANK-zik", Mikel Arteta, Lukasz Fabianski, André Santos és Tomás Rosicky maródi, viszont Laurent Koscielny letöltötte az eltiltását és visszatérhet a kezdőbe, Per Mertesacker helyére. A látogatók mellett szól, hogy a házigazda a legutóbbi hét hazai bajnokijából csak egyet nyert meg, míg az Arsenal épp az a csapat, amely a legtöbb bajnokin győzött a Stamford Bridge-en.

Nagy átigazolási terveket kovácsolgat a Tottenham, ahol pánikra azért nincs ok, mivel a tabella harmadik helyén áll a gárda és remek formának örvend. Igaz, derekasan leszakadva a két manchesteri csapattól, amelyek közül most az éllovas látogat el hozzá.

„A Tottenham megverheti az MU-t, mert tehetségesek, gyorsak és erősek a játékosai. A manchesterieknek nagyon-nagyon nehéz dolguk lesz, ha nem akarnak gólt kapni" – mondta a rangadóról az egykori remek futballista, az egykor amúgy a „vörös ördögöknél" is játszó Ray Wilkins. A „sarkantyúsokat" hátráltatja, hogy Sandro, Younes Kaboul és William Gallas sérült, Emmanuel Adebayor az ANK-n szerepel, ellenben a másik oldalon bevethető Nemanja Vidics és talán Jonny Evans (ugyanakkor kidőlt Darren Fletcher mellett Ashley Young is). 2001 óta nem kapott ki a United a White Hart Lane-en, de figyelmeztető jel, hogy ősszel a Tottenham nyerni tudott Manchesterben.


SERIE A


Az olasz labdarúgás élvonalában ma nyolc bajnokit is rendeznek. A kora délután egy igazán „finom" mérkőzéssel indul: a Napoli a Fiorentinához látogat. A két csapat között mindössze hétpontos a különbség a vendégek javára, akik mellett pár sérült hazai játékos mellett a bundabotrányban érintett Paolo Cannavaro, Gianluca Grava kettős (és velük két, korábban elvett bajnoki pont) visszatérése, valamint az a tény szól, hogy soraikból négyen is megfordultak korábban a „liláknál".

Nem akármilyen csata várható az AS Roma–Internazionale összecsapáson sem. Ősszel a fővárosiak idegenben nyertek, idénybeli legjobb teljesítményükkel: Francesco Totti világklasszisként játszott és magával ragadta a többieket. Nos, „Róma hercege" most is a pályán lesz, nem úgy, mint Pablo Osvaldo, Maarten Stekelenburg és Alessio Romagnoli, vagy a másik oldalon Dejan Sztankovics, Luca Castellazzi, Nagatomo Juto, Ricky Álvarez, Walter Samuel, Antonio Cassano, Diego Milito és Philippe Coutinho.

„Ha meg akarjuk szerezni a harmadik helyet a tabellán, mindenképpen meg kell vernünk az Intert" – foglalta össze a meccs tétjét a hazai Leandro Castan, míg védőkollégája, az interes Cristian Chivu leszögezte, hogy nem lesz sétagalopp a mérkőzés, de nyerni mennek Rómába, még ha jó formát is mutat az ellen. Az Inter kulcsembere a volt Lazio-kedvenc Tommaso Rocchi lehet, aki Cassano helyén a kezdőben kedvére bosszanthatja a korábbi legnagyobb riválist. A Sampdoria a Nikolics Nemanját „megkívánó" Sienához látogat, a Genoa pedig a Cataniát fogadja, a kezdőben Tőzsér Dániel nélkül.

A szebb napokat is látott Milan a Bolognát látja vendégül, és mint Massimiliano Allegri elmondta, nagy lehetőséget kaptak azzal egy jó bajnoki helyezésre, hogy kiegyensúlyozatlanul teljesítenek a vetélytársak (is), de mindennek kiaknázásához természetesen győzniük kellene. Mégpedig a rutinos Mario Yepes nélkül – bár ahogyan olykor-olykor az idősödő kolumbiai védő teljesít mostanában, ez nem is olyan nagy baj a Milannak.

PRIMERA DIVISIÓN

A spanyol élvonalban négy bajnokin lépnek ma pályára: az Atlético Madrid hívei gólhengerre számítanak a Levante ellen, nagy hajtás és csontzene várható az Osasuna–Deportivón (ne feledjük, a két utolsó esik egymásnak), és egy vérbeli középcsapat-rangadó lesz a Valladolid–Real Zaragoza mérkőzés. A leginkább várt találkozót Valenciában rendezik, ahová a Real Madrid látogat. Nem hajt már a bajnoki érmekért a Valencia, mint a közelmúltban, most a tabella hetedik helyéről rugaszkodott neki a fordulónak, igaz, a „királyi klub" sem éppen aranykorszakát éli. Az azonban a fővárosiak mellett szól, hogy amúgy egyre jobb formában lévő ellenfelüktől Daniel Parejo, Joao Pereira, Fernando Gago, Sergio Canales, Jérémy Mathieu, David Albelda és Víctor Ruiz is sérüléssel bajlódik vagy el van tiltva, bár utóbbi kettő talán bevethető lesz. Hiányzik majd az algériai Szofian Feguli is, természetesen az ANK miatt. A fehér mezeseknél Cristiano Ronaldo letöltötte az eltiltását, miközben Kaká és Sergio Ramos éppen ilyen okok miatt marad távol, Pepe pedig még mindig nem egészséges. Marcelo a kereten kívül ragadt, és kíváncsiak vagyunk, hogy a büntetését szintén letöltő kapus, Adán visszakerül-e a kezdőbe Iker Casillas helyére? A Real egyébként botrányosan gyenge mostanában idegenben, abban azonban bízhat, hogy támadója, Gonzalo Higuaín már ötször is eredményes volt korábban a Mestallában.

A „denevéresek" reményeinek letéteményese ellenben Roberto Soldado, aki szeretne revánsot venni amiatt, hogy nem számoltak vele annak idején Madridban, no és azért, mert nemrégiben egy kupamérkőzésen kikaptak a blancóktól, méghozzá hevesen vitatott játékvezetői ítéletek mellett.

NEMZETKÖZI LABDARÚGÁS, VASÁRNAPI PROGRAM
PREMIER LEAGUE, 23. FORDULÓ
14.30: Chelsea–Arsenal (tv: Digi Sport 1)
17.00: Tottenham Hotspur–Manchester United (tv: Digi Sport 1)
PRIMERA DIVISIÓN, 20. FORDULÓ
12.00: Osasuna–Deportivo La Coruna
17.00: Valladolid–Real Zaragoza
19.00: Atlético Madrid–Levante (tv: Sport 1)
21.00: Valencia–Real Madrid (tv: Sport 1)
SERIE A, 21. FORDULÓ
12.30: Fiorentina–Napoli (tv: Sport Klub)
15.00: Atalanta–Cagliari
15.00: Chievo–Parma
15.00: Genoa–Catania
15.00: Milan–Bologna (tv: Sport Klub)
15.00: Pescara–Torino
15.00: Siena–Sampdoria
20.45: Roma–Internazionale (tv: Sport Klub)
BUNDESLIGA, 18. FORDULÓ
15.30: Nürnberg–Hamburg (tv: Eurosport 2)
17.30: Fortuna Düsseldorf–Augsburg (tv: Eurosport 2)
LIGUE 1, 21. FORDULÓ
14.00: SC Bastia–Rennes
17.00: Lille OSC–Nice
21.00: Girondins Bordeaux–Paris SG
SKÓT PREMIER LEAGUE, 23. FORDULÓ
15.15: Motherwell–St. Johnstone
HOLLAND EREDIVISIE, 19. FORDULÓ
12.30: Groningen–Utrecht
14.30: AFC Ajax–Feyenoord Rotterdam
14.30: Willem II–ADO Den Haag
16.30: Roda JC Kerkrade–NEC Nijmegen
BELGA JUPILER LEAGUE, 23. FORDULÓ
14.30: Cercle Bruges–FC Bruges
18.00: Anderlecht–Zulte Waregem
PORTUGÁL PRIMEIRA LIGA, 15. FORDULÓ
17.00: Estoril–Gil Vicente
17.00: Marítimo–Olhanense
19.00: Braga–Vitória Setúbal (tv: Digi Sport 1)
21.15: Rio Ave–Vitória Guimaraes
TÖRÖK SÜPERLIG, 18. FORDULÓ
12.30: Antalyaspor–Genclerbirligi
15.00: Trabzonspor–Karabükspor
18.00: Fenerbahce–Elazığspor
GÖRÖG SZUPERLIGA, 18. FORDULÓ
14.00: Atromitosz–Plataniasz
16.15: Olympiakosz Pireusz–PASZ Jannina
16.15: Xanthi–Kerkyra
18.30: Arisz–AEK Athén
AFRIKA-KUPA, B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
16.00: Ghána–Kongói DK (tv: Eurosport)
19.00: Mali–Niger (tv: Eurosport 2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik