Copa Sudamericana: botrányos Sao Pauló-i győzelem

Vágólapra másolva!
2012.12.13. 06:56
null
Tömegjelenet az első félidő végén, a brazil biztonságiak az öltözőfolyosón folytatták <br />– a Sao Paulo szerint mindez csak aljas rágalom (Fotó: Reuters)
Botrányos körülmények között nyerte meg a Copa Sudamericanát, azaz Dél-Amerika második számú nemzetközi klubsorozatát a brazil Sao Paulo: az első félidőben kétgólos előnyt szerzett az argentin Tigre ellen, majd a játékrész végén kialakult tömegjelenetet követően ellenfele nem volt hajlandó visszajönni a pályára, amiért a játékvezető félórás várakozást követően lefújta a mérkőzést, és végeredményt hirdetett.

Az első, szintén paprikás hangulatú mérkőzést hazai pályán gól nélküli döntetlennel záró Tigre játékosai a szünet előtt összekaptak a hazaiakkal, s néhány rendőr is segített rendet tenni a pályán. Egy-egy játékost kiállított a chilei játékvezető, de az argentinoktól nemcsak Angel Díaz nem jött vissza a pályára, hanem senki sem. A hivatalos indok szerint nem érezték biztonságban magukat.

„A biztonságiak meg akartak ölni minket. Ők kísértek be az öltözőbe, de közben a botjaikkal ütlegeltek minket – mondta Lucas Orban, a Tigre védője, aki lekönyökölte az egyik brazil játékost. – Azt mondta, őrült vagyok, de nem foglalkoztam vele. A játék hevében történt az eset, a bíró sem fújt semmit, ez része a labdarúgásnak. Ha emiatt háborodtak fel, azt az eset túlreagálásának tartom."

„Rendőrök ütötték a játékosaimat, két ember pedig fegyvert is rántott az öltözőben, azzal fenyegetett minket" – mondta Nestor Gorosito, a Tigre edzője.

Az argentinok érvelését alátámasztja, hogy vértócsákat találtak az öltözőjükben, de a Sao Paulo alelnöke szerint mindez csak kitaláció.

„Ezt megrendezték, nincs bizonyítékuk rá, hogy a biztonságiak verték meg őket – mondta Carlos Augusto de Barros e Silva. – Nem hibáztathatják a Sao Paulót azért, amit ők provokáltak ki. Ez a szomorú igazság. Lőfegyverek használatáról pedig szó sem volt, ez már mindennek a teteje. Nem méltó az argentin hagyományokhoz, hogy ilyen jelenetekkel próbálják meg lekicsinyíteni az érdemeinket, hiszen nagyszerű sikert értünk el."

Az eset után újra megkérdőjelezték, hogy a brazilok garantálni tudják-e a játékosok és a szurkolók biztonságát a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon.

„Sajnos általános jelenség Dél-Amerikában, hogy olykor rendőri kíséret kell a pálya elhagyásához vagy egy szöglet elvégzéséhez, pajzzsal kell védeni a játékost a szurkolóktól. Valamit tennie kell a kontinentális szövetségnek – mondta Ney Franco, a Sao Paulo vezetőedzője, aki szerint a Tigre kereste a bajt. – Hallottuk, hogy volt némi gondjuk az öltözőfolyosón, de ők sem szentek. A pályán durvák voltak, el tudom képzelni, hogy ezt az öltözőbe menet is folytatták. Így nevelték őket. A második félidőben több gólt akartunk szerezni, de meghátráltak."

A chilei játékvezető látta az argentinok sérüléseit, de azt mondta, nem tudta, mi okozta őket.

A tíz éve indult sorozat második brazil győztese, a Sao Paulo góljait Lucas Moura és Osvaldo szerezte.

BOTRÁNY AZ ELSŐ FÉLIDŐ VÉGÉN, MÉG A PÁLYÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik