CONIFA: Bölöni a helyszínen szurkol a székelyeknek

JAKAB ÁRPÁD (London)JAKAB ÁRPÁD (London)
Vágólapra másolva!
2018.06.01. 12:50
null
A székelyföldiek a csütörtöki megnyitón
Az első játéknap küzdelmei után csütörtök este hivatalosan is megnyitották a harmadik CONIFA labdarúgó-világbajnokságot Londonban. A székelyek már a szombati, Matabeleland elleni mérkőzésre koncentrálnak, amelyen – értesüléseink szerint – Bölöni László, a belga Antwerp székely származású trénere a helyszínen szurkol majd nekik.

Az ötödik ligás Bromley FC stadionjában sorakoztak fel a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA) által az el nem ismert államok, népcsoportok számára rendezett foci vébé résztvevői. A 16 csapat tagjai zászlókkal, bannerekkel vonultak fel a közönség ovációja, valamint népes sajtóérdeklődés közepette – Székelyföld és Kárpátalja is nagy tapsot kapott a helyszínen lévő londoni magyaroktól. A zimbabwei Matabelelandot képviselő labdarúgókat látszólag nem viselte meg különösebben, hogy aznap hatot kaptak az észak-olaszoktól, táncolva, énekelve vonultak be a stadionba, míg a tibetiek egy „Free Tibet!" feliratú banner előtt tibeti népdalokat adtak elő.

A székelyföldi csapat egyik tagja kalotaszegi legényessel készült, ám a székelyharisnya és a csizma valahol eltűnt Kolozsvár és London között, a táncos lábú labdarúgó pedig rövid nadrágban és sportcibőben nem vállalta a fellépést.

Kárpátaljára visszatérve: a Sándor István által edzett csapat első találkozóján 1–1-es döntetlent játszott a legutóbbi CONIFA Európa-bajnokság ezüstérmesével, Észak-Ciprussal. A Csákvárt erősítő Sándor György által vezetett együttes a továbbjutás szempontjából létfontosságú mérkőzést játszik szombaton a vb-címvédő Abháziával, mely első találkozóján 3–0-ra verte Tibetet.

A székelyek csoportjában Padánia 6–1-re ütötte ki a zimbabwei Matabelelandot, így a papírforma szerint a székelyek vasárnap délután az észak-olaszok ellen játszanak a csoportelsőségért.

A CONIFA vébé egyébként meglepően hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlik: az eseményre több mint háromszáz újságíró akkreditált, s a helyi tévéadók sporthíreiben is gyakran látni összefoglalókat az „alternatív focivébé" legfontosabb eseményeiről.

A Nemzeti Sport ma reggel úgy értesült, hogy Székelyföld válogatottjának szombati mérkőzését a helyszínen tekinti meg Bölöni László, a belga Antwerp székely származású vezetőedzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik