Brazília: ismét edzősködik az „igazi” Falcao

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.22. 19:16
A fiatalabbak számára a kolumbiai gólsas, Radamel Falcao „a” Falcao, de a negyvenes korosztálytól felfelé a Falcao név hallatán-olvastán az istenáldotta tehetségű támadó, az 1982-es világbajnokság ezüstlabdása, a brazil Falcao arca ugrik be.

A jelenleg 61 éves Falcao az Internacionalban, az AS Romában és a Sao Paulóban futballozott, majd 1990-ben felcsapott szövetségi kapitánynak, de hamar megbukott. Edzőként soha nem jutott neki igazán nagy csapat, bár 2011-ben kis híján leülhetett az Internazionale kispadjára.

Most azonban nagy fába vágta fejszéjét: a Sport Recife élére kerülve elnöke hosszú távon számol vele, ami a brazil futballban igazi ritkaságnak számít(ana).

AZ IGAZI FALCAO

A kolumbiai a brazil Falcaóról kapta nevét, de ki is volt a jeles előd? A kivételes képességű középpályás 1976 és 1986 között szolgálta a nemzeti csapatot, és egykor volt klubjai közül mind az Internacional, mind az AS Roma történelme legjobbjai között tartja őt számon (bár visszavonulása előtt még eltöltött némi időt a Sao Paulónál is). Az olasz fővárosban olyan nagy becsben tartották őt a taljánok, hogy elnevezték „Róma nyolcadik királyának" (a mitológia szerint ugyebár az Örök városnak hét királya volt a történelmi idők kezdetén). Paulo Roberto Falcao, azaz „Sólyom" különböző okok miatt mindössze 29-szeres válogatott, de kilenc gólt lőtt ezeken a találkozókon, és két világbajnokságon is részt vett. Pechjére hiába szerepelt a futballhistória talán legjobb középpályás sorában, oldalán Sócratesszel, Zicóval és Toninho Cerezóval, a vb-siker elkerülte őket. Az Espana '82 ezüstlabdása (28 évesen érdemelte ezt ki) visszavonulása után hazája szövetségi kapitánya lett, de nem sok sikert ért el, később vezette a japán tizenegyet, majd az Internacional (2011) és a Bahia (2012) együttesét is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik