Brady, Gera, Agüero, Puljezevics, Fradi–Újpest – drámai feltámadások a Barca–PSG nyomán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.09. 15:45
null
Gera Zoltán fontos szerepet játszott a Fulham Juve elleni fordításában (Fotó: AFP)
A szerdai Barcelona–Paris Saint Germain őrületes Bajnokok Ligája-találkozó (6–1) egészen biztosan bekerül a sportkönyvekbe mint a valaha történt egyik legnagyobb fordítás a futballban. Íme, a teljesség igénye nélkül néhány a legemlékezetesebb feltámadások közül a sportvilágból – nem csak a labdarúgópályákról!

TOM BRADY ÉS A NEW ENGLAND PATRIOTS 25 PONTOS HÁTRÁNYNÁL SEM IJEDT MEG

Egy friss emlék 2017-ből: február elején a New England Patriots 3–28-ról, hosszabbítás után győzött a Super Bowlon az Atlanta Falcons ellen. Az NFL nagydöntőinek történetében ez minden idők legnagyobb fordítása.

A FRADI A 92. PERCIG VEZETETT AZ ÚJPEST ELLENI DERBIN

Több mint tíz évvel ezelőtt, 2006 áprilisában a Ferencváros Lipcsei Péter büntetőjével a 92. percig vezetett az Üllői úton az ősi rivális Újpest ellen. Csakhogy a lila-fehérek Kovács Zoltán kapásgóljával egyenlítettek, majd a 96. (!) percben Rajczi Péter bevágta a Sorin Botis kezezése miatt megítélt tizenegyest, így az Újpest 2–1-re nyert idegenben.

A FORDÍTÁSOK ORIGÓJA: AZ 1999-ES BL-DÖNTŐ

A PSG játékosai hasonlóan érezhették magukat szerdán a 88. perc tájékán, mint 1999-ben a Bayern München tagjai a Manchester United elleni BL-finálé 90. percében. A bajorok fél kézzel már fogták a győztesnek járó serleget, hiszen 1–0-ra vezettek, csakhogy Sir Alex Ferguson két cseréje, Teddy Sheringham és Ole Gunnar Solskjaer megfordította a mérkőzést. Minden bizonnyal egyik klub sem felejti el azt a barcelonai éjszakát...

A MAI NAPIG RÉMÁLMAINK LEHETNEK: 2000-BEN NŐI KÉZISEINK ELVESZTETTÉK AZ OLIMPIAI DÖNTŐT

A Mocsai Lajos által irányított női együttes a Sydneyben rendezett olimpián hat góllal vezetett a Dánia elleni fináléban 14 perccel a rendes játékidő vége előtt, ám végül 31–27-re kikaptunk úgy, hogy a hátralévő szűk negyedórában csak négy gólt dobtunk.

Ugyancsak fájó emlék, hogy három évvel Sydney után a vb-döntőben ismét hattal vezetett a Mocsai-csapat, s végül hosszabbítás után 32–29-re kikapott a franciáktól Zágrábban.

AGÜEROOOOOOOOO!!! A MANCHESTER CITY A BAJNOKI SZEZON UTOLSÓ PERCEIRE HAGYTA A DÖNTÉST

A 2011–2012-es Premier League-idény a közelmúlt legizgalmasabb végjátékát eredményezte. Az utolsó fordulóban a két manchesteri csapat, a City és a United is esélyes volt a bajnoki címre. Mindkét együttes 86 ponttal várta az utolsó fordulót, az MU 2–0-ra legyőzte a Sunderlandet, a City pedig a 91. percben odahaza 2–1-re „égett” a Queens Park Rangers ellen. Aztán jött Edin Dzeko egyenlítő gólja, majd a 95. percben Sergio Agüero az utolsó pillanatban megmentette övéit, így a City jobb gólkülönbséggel, 44 év után először bajnokságot nyert.

2005: AZ ISZTAMBULI CSODA

Talán a Liverpoolból is csak kevesen hittek a csodában, amikor 2005 tavaszán az isztambuli BL-döntő félidejében háromgólos hátrányban voltak a két évvel korábbi győztes AC Milan ellen. Rafa Benítez legénysége a csodával határos módon kiegyenlített, hogy aztán a tizenegyespárbajt követően Steven Gerrard emelhesse a magasba a serleget.

ATHÉNBAN BORSOT TÖRTÜNK SZERBIA ÉS MONTENEGRÓ ORRA ALÁ

A 2004-es görögországi olimpia pólódöntőjében Kemény Dénes címvédő együttese pocsékul kezdett, Szerbia és Montenegró 3–0-ra elhúzott. A mieink a nagyszünetig kiegyenlítettek, 5–5 után azonban a harmadik negyedben dobott gól nélkül maradtak. A balkániak öt perccel a vége előtt 7–5-re vezettek, végül mégis magyar nyakakba kerültek az aranyérmek.

„PULJEZEVICS, HÁT EZ VALAMI EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ!”

Van ám szép kézis emlékünk is! A 2007-es németországi férfi kézilabda-vb középdöntőjében az utolsó öt perc kezdetén a későbbi bronzérmes Dánia négy góllal vezetett a Skaliczki László által dirigált magyar válogatott ellen. Végül mi nyertünk 30–29-re!

GERA ZOLTÁNÉK KIVERTÉK A JUVENTUST

A Fulham 2010-ben az Európa-liga nyolcaddöntőjében 3–1-re kikapott a Juventus otthonában, majd a londoni visszavágón David Trezeguet révén összetettben már 4–1-re vezetett az olasz gárda. Az angolok Bobby Zamora találatával egyenlítettek, majd Fabio Cannavaro piros lapja után Gera Zoltán két gólt szerzett, Clint Dempsey pedig továbblőtte a Fulhamet.

A VESZPRÉM KILENCGÓLOS VEZETÉSRŐL BUKTA EL A BL-DÖNTŐT

Tavaly a férfi kézi BL kölni döntőjében a Veszprém kilencgólos vezetésről hetesekkel kapott ki a lengyel Kielcétől.

Kispesten az öreg „szakik” csak legyintenek a katalánok bravúrjára: ők még pontosan emlékeznek arra, hogy negyven évvel ezelőtt a Honvéd is képes volt hasonlóra… Méghozzá 41 évvel ezelőtt, amikor a korszak legendás együttesét, az Újpesti Dózsát az 5–1-es vereség után fogadták az MNK-negyeddöntő visszavágóján.
Bővebben itt olvashat a történtekről!

MÍG MI OLIMPIÁT NYERTÜNK…

Addig a „háttérben” azért történtek más csodák is: a szovjet labdarúgó-válogatott az 1952-es otkarikás játékok első fordulójában kis túlzással véghezvitte a csodát: a Jugoszlávia elleni összecsapás 74. percében még négygólos hátrányban volt (5–1). Ami viszont ezután következett… a 75. és a 77. percben az állás már 5–3 volt, miután betalált Vaszilij Trofimov és Vszevolod Bobrov, az utolsó percekben pedig jött a dráma: a szovjet válogatott előbb a 87., majd a 89. percben betalált, 5–5-re ment az összecsapást.

Más kérdés, hogy a szovjetek sokáig nem örülhettek, az újrajátszáson ugyanis Jugoszlávia már könnyedén, 3–1-re nyert, kiejtve ezzel Szovjetuniót.

AMIKOR A BARCELONA A SZENVEDŐ FÉL

Mert ilyen is volt! Méghozzá a KEK 1984–1985-ös kiírásának első fordulójában. Miután a Barcelona–Metz párharc első mérkőzését a katalánok 4–2-re megnyerték idegenben, lefutottnak tűnt a párosítás, ám aki kilátogatott a Camp Nouba a visszavágóra, nem mindennapi csodának lehetett szemtanúja.

A 33. percben, miután Francisco José Carrasco megszerezte a vezetést a Barcának, végképp úgy tűnt, itt gála lesz, ám a francia csapat válasza egy négyes volt! A mindent eldöntő találat a 87. percben esett, Zvonko „Tony” Kurbos kotorta be a labdát a spanyolok kapujába (a játékos triplázott a találkozón), kiejtve ezzel a Barcelonát a sorozatból.

A gránátvörös-kékek történetük talán legnagyobb bukását szenvedték el.

A francia média olyannyira simának vélte a párharcot az első meccs után, tulajdonképpen nem is foglalkozott a visszavágóval – se televízió, sem rádió volt ott a mérkőzésen tőlük. Bánhatják!

TOVÁBBI HIHETETLEN FORDÍTÁSOK, CSODÁK A SPORT VILÁGÁBÓL ITT!

SÍRBÓL VISSZAHOZOTT MÉRKŐZÉSEK!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik