nemzetisport.hu 2017.10.20 06:50 Frissítve: 2017.10.20 08:11

Bölöni: Ronaldo csak Puskással, Pelével és Maradonával említhető egy lapon

Száznyolc alkalommal szerepelt a román labdarúgó-válogatottban, a Steauával BEK-győztes és háromszoros bajnok volt, edzőként pedig a portugál Sportingot és a belga Standardot is aranyéremhez segítette a marosvásárhelyi születésű Bölöni László, akivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség honlapja készített interjút.

boloni
Bölöni már az első edzésen látta, hogy nem tucatjátékossal lesz dolga (Fotó: AFP)

 

A fifa.com annak kapcsán szólaltatta meg az erdélyi szakembert, hogy ő fedezte fel, és állította először felnőtt kezdőcsapatba a lisszaboni Sporting CP-nél Cristiano Ronaldót, aki sorozatban másodszor is a FIFA Év játékosa lehet.

 
Bölöni László: Az én magyar kapitányságomnak már harangoztak

A jelenleg a belga Royal Antwerp csapatánál dolgozó edző úgy fogalmazott, elsőre látta, hogy nem tucatjátékossal lesz dolga. „Mindössze egyszer láttam őt, amikor a klub U16-os és U18-as gárdája egymással játszott felkészülési mérkőzést, és azonnal úgy döntöttem, hogy a lehető leghamarabb a felnőttekhez veszem. Ez a pillanat akkor jött el, amikor a válogatott szünetben fel kellett töltenem a keretet fiatalokkal, hogy pótolhassam a nemzeti csapatokhoz távozókat. Ez a fiatal, tizenhat éves fiú is köztük volt, de nem is gondoltam arra, hogy hosszabb távon is velünk lesz. Azonban amint megláttam az első edzésen, eldöntöttem, hogy nem engedem vissza.

Abban az időben Bölöni még csupán kicsit beszélt portugálul, ám nem emlékszik arra, hogy önerőből beszélte ezt meg Ronaldóval, vagy tolmács segítségével. „Nem volt nehéz kommunikálni vele, hatalmas mosolyával büszke volt arra, hogy a profikkal edzhetett. Szóltam Carlos Freitas technikai igazgatónak, hogy megtartom. Rám nézett és megkérdezte: ’Biztos? Tudod, hogy nem szerepelhet a bajnokságban?’ Nem tudtam, de igent mondtam csak azért, hogy edzhessen és barátságos meccseket játszhasson velünk.”

Elsőként a szigort említette, amit megtanított a fiatal labdarúgónak.

„Van egy kedvenc mondásom: akkor csókolom meg inkább a gyermekeimet, ha alszanak. Szerettem, de nagyon szigorú voltam vele. Az első üzenet, amit megértett, hogy nem viheti túlzásba a dolgokat és nem színészkedhet. Elértem, hogy tisztában legyen a felelősségérzetével, és megtanítottam neki egy olyan játékmódot, amely sokkal hatékonyabb, mint a cselezés.”

Bölöni azt is elmondta, hogy ő csinált belőle középcsatár helyett szélsőt.

„Inkább a széleken használtam, mert két, kilencvenkilós középső védővel való küzdelem sok lett volna egy tizenhat-tizenhét éves fiúnak. Ráadásul jobban érvényesültek ott a képességei anélkül, hogy elveszítette volna a hatékonyságát. Nagy megelégedésemre Alex Ferguson ugyanezt tette, amikor szerződtette a Manchester Unitedhez. Ma már kötetlen a játéka, oda mehet a pályán, ahová akar, de abban az időben úgy éreztem, hogy a legjobb, amit tehetek vele, ha egy új posztra állítom. Mivel túl fiatal volt és a szabályok értelmében nem játszhatott az első csapatban, egy speciális testépítő- és izomfejlesztő-programot szerveztünk neki. Ő pedig megértette, hogy nem csupán a technika fontos, amit a portugálok annyira szeretnek.”

Bölöni azt mondta, semmi plusz elismerésre nem számít már Ronaldóval kapcsolatban, neki már az is jólesik, ha a nevét néha az övével együtt említik. Korábban meghívást kapott egy Aranylabda-ünnepségre, ahol CR édesanyja és a családja köszönetet mondott neki a sok segítségért.

ronaldomessi
Ronaldo és Messi csak a legnagyobbakkal említhető egy lapon (Fotó: AFP)

 

A Ronaldo–Messi versenyben természetesen előbbit támogatná, de nem tudna százszázalékosan objektív maradni. „Mindkettő olyan fenomenális játékos, amilyen nagyon kevés létezett. Talán ha tízen voltak, Messi és Ronaldo csak Diego Maradonával, Pelével, Johan Cruyff-fal, Puskás Ferenccel és Alfredo Di Stéfanóval említhető egy lapon.”

Szerinte soha többet nem fordulhat elő, hogy Ronaldo edzője lesz. „Elsősorban azért, mert én sohasem dolgozom a Real Madridnál. És remélem, Cristiano sem dönt úgy, hogy karrierje vége felé a saját szintje alá megy. Neki a Realnál kellene befejeznie a pályafutását.”

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.16 22:50:04

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Eljött az idő, amikor érdemes lenne feltámasztani a Közép-európai Kupát. Térségünk legtöbb együttese eddig is csak nagy ritkán tudott bekerülni a Bajnokok Ligája csoportkörébe, amelyet évről évre rendszerint csaknem ugyanazok a nyugati nagycsapatok sajátítanak ki.

2018.02.25 21:49:00

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Azt hitte mindenki, a Zamoranót megszerző Inter lesz nyertes, de a kis kopasz brazil...

2018.03.14 10:11:25

Minden más foci nemzetisport.hu

KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK. Szurkolói kiszolgálás és marketing három ország egy-egy klubjánál.

2018.03.13 23:15:15

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A hatalmas pénzeket és érzelmeket megmozgató labdarúgásban történtek ennél súlyosabb dolgok is, haltak meg már játékosok öngólért, kihagyott tizenegyesért is. Ivan Szavidisz berohanása mégis mérföldkő a futballerőszak műfajában.

2018.03.13 09:42:47

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Szimbolikusan a Ceausescu-rendszer elvette a labdarúgást az emberektől.”