Beolvasztott fegyverekből állítanak szobrot az agyonlőtt kapusnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.30. 17:32
Szobrot állít a Dél-Afrikai Labdarúgó-szövetség a múlt hét vasárnap meggyilkolt válogatott kapus, Senzo Meyiwa emlékére. A rablógyilkosság áldozatául esett Meyiwa szobrát a szövetség központjának bejáratánál, Afrika legnagyobb stadionja – a johannesburgi Soccer City – mellett állítják fel. A szobrot a tervek szerint leadott és beolvasztott lőfegyverek anyagából készítenék el.

A tervet Danny Jordaan, a Dél-Afrikai Labdarúgó-szövetség (SAFA) elnöke jelentette be. Jordaan felhívást intézett a dél-afrikai lakossághoz: adják le a birtokukba jutott, illegálisan birtokolt lőfegyvereket, hogy azok beolvasztásából tudják felállítani Meyiwa szobrát, ezzel kiállva egy békésebb, kevésbé erőszakos ország mellett.

Meyiwa (balra) kapustársával, Itumeleng Khunével (Fotó: Reuters)
Meyiwa (balra) kapustársával, Itumeleng Khunével (Fotó: Reuters)

„Szobra a SAFA House előtt áll majd, és ahhoz, hogy bárki belépjen a központba, el kell sétálnia a Senzónak emléket állító alkotás mellett” – idézi Jordaant az AP hírügynökség.

Jordaan az elmúlt napokban elhunyt három dél-afrikai élsportoló – Meyiwa, a világbajnok középtávfutó Mbulaeni Mulaudzi, illetve a női ökölvívó Phindile Mwelase – emlékére rendezett gyászszertartáson beszélt. A rendőrség továbbra is keresi Meyiwa gyilkosait, magas nyomravezetői díjat kitűzve. A kapus barátnőjét látogatta meg, amikor rablók törtek a házba, barátnőjét védte, így érte halálos lövés.

A dél-afrikai szövetség különleges engedélyt kért és kapott az Afrikai Labdarúgó-szövetségtől (CAF), hogy megváltoztassa következő, Szudán elleni ANK-selejtezője helyszínét.

A dél-afrikaiak még gólt sem kaptak eddig selejtezőcsoportjukban, köszönhetően az eddigi mérkőzéseken remek teljesítményt nyújtó Meyiwának – a meggyilkolt kapusra a Bafana Bafana kvalifikációval emlékezhet, ha megnyeri a Szudán elleni találkozót. Az eredetileg kijelölt Nelspruit helyett Meyiwa szülővárosában, Durbanben tartják november 15-én a Dél-Afrika–Szudán mérkőzést.

Senzo Meyiwa (1987–2014), az Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa
Senzo Meyiwa (1987–2014), az Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik