Bemutató: magyar nyelven is megjelent Cruyff önéletrajza

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2017.11.25. 14:17
Magyar nyelven is megjelent Johan Cruyff önéletrajza. Péntek este, a Kazinczy utcai Kazimir Bisztróban mutatták be az Akadémiai Kiadó Kanári futballkönyvsorozatának legújabb darabját, amelyben a tavaly elhunyt holland klasszis – Jaap de Groot újságíró tolmácsolásában – elmeséli élettörténetét és kifejti a labdarúgásról, a világról alkotott sajátos gondolatait.

 

Az 1947-ben született sportforradalmár a háromszoros BEK-győztes Ajax, a Barcelona és a világbajnoki ezüstérmes holland válogatott vezéregyéniségeként mély nyomot hagyott a sportág fejlődésén, a totális futball felfogását máig az ő stílusával azonosítják. Később edzőként is nagy hatással volt a labdarúgás változásaira, közkeletű vélekedés szerint a Barcelonánál ő rakta le a később Josep Guardiola idején kibontakozó játékfelfogás és taktikai rendszer alapjait.

„Hogy milyen volt csapattársként? Kis gimnazista srác benyomását keltette köztünk, akik nála jobban kinőttünk a földből – beszélt a holland klasszisról a Dénes Tamás sporttörténész által videoüzenetben megszólaltatott 71 éves egykori középpályás, Kottán György, aki 1979-ben a Los Angeles Aztecs játékosaként egy idényt együtt futballozott a könyv főszereplőjével. – Közvetlen volt, haverkodós, vagány, aki a hatalmas öltözőben mindig a fürdő ajtaja mellett ült, hogy a szünetben az edző érkezése előtt gyorsan és észrevétlenül elszívhasson egy cigarettát. Napi három doboz, szűrő nélküli Camelt elfüstölt, de a pályán olyan volt, mint a szöcske, nem lehetett elvenni tőle a labdát.”

Érdemes odafigyelni a Bede Márton előszavával megjelent, különleges fényképekkel illusztrált életrajz belső borítóján olvasható Cruyff-mondásokra, amelyek nem csak arra tanítanak meg, hogy „A véletlen logikus”, de felvillantják a labdarúgás legegyszerűbb, mégis legbölcsebb igazságát is: „Ha nálad van a labda, akkor nincs az ellenfélnél.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik