Ázsia-kupa: történelmi tettre készül a dél-koreai kapitány

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 06:42
Szombaton 10 órától Sydneyben rendezik a 16. Ázsia-kupa döntőjét, melyben a házigazda ausztrálok a dél-koreai válogatottal csapnak össze. A 2002-ben világbajnoki elődöntőt játszó együttes a hosszú évek alatt már nagyon kiéhezett a sikerre, míg a „kenguruk" a 2011-es elveszített finálé után javítanának.

Ötvenöt éve nyert legutóbb Ázsia-kupát a dél-koreai válogatott, és most szombaton nagyon nem szeretné, ha – az 1960 óta eltelt időszakban negyedszer – bukna el a fináléban. Uli Stielike együttese kapott gól nélkül jutott el a döntőig, ahol a házigazda Ausztrália lesz az ellenfele, amelyet a csoportkörben 1–0-ra sikerült legyőznie.

A korábbi kiváló futballista szempontjából különösen értékes volna az aranyérem, mert így a dél-amerikai kontinenst leszámítva edzőként valamennyi földrésznek lenne német bajnoka. A világ- és Európa-bajnok szakemberek mellett Rudi Gutendorf 1980-ban Ausztráliával Óceánia győztese lett, Holger Osieck 2000-ben Kanadával Arany-kupa-elsőséget szerzett az észak- és közép-amerikai válogatottak tornáján, míg Winfried Schäfer 2002-ben Kamerun szövetségi kapitányaként Afrika-kupát nyert.

Visszatérve az idei Ázsia-kupára: a bronzérem már gazdára talált, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen – ahogy arról már beszámoltunk – az Arab Emírségek válogatottja 3–2-re legyőzte Irakot, így az 1996-ban szerzett ezüstérme után megvan fennállása második medáliája a kontinenstorna történetében.

ÁZSIA-KUPA
DÖNTŐ
10.00
: Dél-Korea–Ausztrália (Tv: Eurosport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik