Az Eyjafjallajökull betett Bennettnek

Vágólapra másolva!
2010.04.17. 11:31
null
Rooney (jobbra) pályára léphet a City ellen (Fotó: Action Images)
Több derbit is rendeznek szombaton az európai labdarúgó-topligákban. A Manchester United a Manchester City vendége lesz, a Tottenham a Chelsea-t fogadja, míg a Barcelona az Espanyolhoz látogat.

 

PREMIER LEAGUE

Az elmúlt húsz évben többször is előfordult, hogy a manchesteri derbit nem lehetett igazi rangadónak hívni, hiszen a City főleg az alsóházban tanyázott, ráadásul ez idő alatt megjárta a másod-, sőt még a harmadosztályt is.

Most azonban Roberto Mancini együttese is az élcsapatok közé tartozik, és a negyedik helyért küzd, amihez hatalmas szüksége lenne a városi rivális United elleni három pontra.

A mérkőzést eredetileg Steve Bennett vezette volna, de az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudott hazatérni Romániából, ahol a helyi játékvezetőknek tartott továbbképzést. Őt Martin Atkinson helyettesíti.

Mindkét csapatban üdvözölhetünk egy visszatérőt, hiszen a két Wayne, Bridge és Rooney is játékra kész állapotba került sérülése után. Ryan Giggs is sérüléssel bajlódik, és ha ő kihagyja a meccset, lezárul egy nagy sorozat: a walesi szélső ugyanis az 1991. májusi összecsapás óta valamennyi városi derbin pályára lépett, ami összesen 28 találkozót tesz ki.

A londoni „belharcban” a Tottenham fogadja az éllovas Chelsea-t. Harry Redknapp nem számolhat az Arsenal elleni mérkőzésen gólt szerző Danny Rose-zal, de Niko Kranjcar sem lehet ott a pályán, hiszen a horvát középpályás szezonja sérülés miatt véget ért.

A Chelsea ráadásul a Spurs mumusa, hiszen a Premier League bevezetése óta a Tottenham mindössze két meccset tudott nyerni ellene. Carlo Ancelotti Michael Essient, Ricardo Carvalhót és José Bosingwát továbbra is nélkülözi sérülés miatt, Ashley Cole és Braniszlav Ivanovics azonban felépült.

Gera Zoltán Fulhamje a Wolverhamptont fogadja.

PRIMERA DIVISIÓN

A Barcelonának nehéz dolga lesz ma este, hiszen egyrészt a városi rivális Espanyol mindig feni rá a fogát, másfelől a város második számú csapata remekel hazai pályán, az utóbbi kilenc fellépéséből egyet sem veszített el. Ezt elsősorban kiváló védelmének köszönheti, mivel az utóbbi hat hazai mérkőzésén érintetlen maradt a hálója. Ha Lionel Messiék sem találnak be, akkor az Espanyol harmadik alkalommal éri el a hétmeccses sorozatot: korábban 1956-ban és 1994–95-ben sikerült ez a bravúr.

A címvédő Barcelona azonban egy újabb siker esetén a 27. győzelmét arathatja a szezonban, amivel feljöhet a liga örökrangsorában a második helyre. Két ízben fordult elő, hogy egy klub 28 sikerrel zárjon egy bajnokságot: a Real Madrid 1987–88-ban, a katalán sztárgárda 1996–97-ben tudta ezt megtenni.

BUNDESLIGA

A Bayern Münchenre papíron könnyű feladat vár, hiszen a Hannovert fogadja, amely eddig mindössze egy ízben volt képes nyerni a bajor tartományi székhelyen. Igaz, annak az egy diadalnak komoly magyar vonatkozása van, mivel 2006-ban Huszti Szabolcs góljával nyertek az alsó-szászországiak.

Louis van Gaal bajor együttese sorozatban a huszadik bajnokiján találhat be az ellenfél hálójába, ilyen szériát legutóbb 1993-ban mondhatott magáénak. A holland szakember – aki a hatodik, bajnokságot nyerő külföldi edző lehet a klub történelmében – minden játékosára számíthat, ugyanis sérültje és eltiltottja sincs.

A sokáig veretlen, ám az utóbbi időben hullámvölgybe kerülő Leverkusen a Stuttgarthoz látogat, amely viszont Christian Gross érkezése óta szárnyakat kapott. Amennyiben a gyógyszergyári együttes sorozatban negyedszer sem nyer, még a dobogóról is leszorulhat, ez pedig Jupp Heynckes állásába kerülne.

A címvédő Wolfsburg a Werder Brement fogadja, Szalai Ádám és Lőw Zsolt csapata, a Mainz Hamburgba látogat, míg a Bayernt üldöző Schalke a Mönchengladbach ellen próbálja begyűjteni a három pontot.

 A SZOMBATI PROGRAM
 
PREMIER LEAGUE, 35. FORDULÓ
Manchester City–Manchester United 13.45
Birmingham–Hull 16.00
Blackburn–Everton 16.00
Fulham–Wolverhampton 16.00
Stoke–Bolton 16.00
Sunderland–Burnley 16.00
Tottenham–Chelsea 18.30
SERIE A, 34. FORDULÓ
Chievo–Livorno 18.00
PRIMERA DIVISIÓN, 33. FORDULÓ
Sevilla–Sporting Gijón 18.00
Espanyol–Barcelona 20.00
Villarreal–Atlético Madrid 22.00
BUNDESLIGA, 31. FORDULÓ
Freiburg–Nürnberg 15.30
Hamburg–Mainz 15.30
Schalke–Mönchengladbach 15.30
Stuttgart–Bayer Leverkusen 15.30
Wolfsburg–Werder Bremen 15.30
Bayern München–Hannover 18.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik