Aranylabda: Buffontól Raúlig – a „nagy lemaradók” álomcsapata

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.15. 13:48
null
A Puyol, Xavi, Iniesta triónak helye van a lemaradók álomcsapatában (Fotó: AFP)
Az olasz La Gazzetta dello Sport összeállította az elmúlt huszonöt év legjobb tizenegyét az elmúlt két évtizedből, a csapatba csak olyan labdarúgókat válogattak be, akik pályafutásuk alatt egyszer sem kapták meg a(z FIFA-)Aranylabdát vagy a FIFA Év legjobb játékosa díjat. Íme, a tizenegy káprázatos klasszis nevét tartalmazó lista!

Az olaszok álomcsapatában megkérdőjelezhetetlen Gianluigi Buffon helye. A 37 éves világbajnok olasz kapus hatszor nyert olasz bajnoki címet, valamint a 2014–2015-ös idényben a Bajnokok Ligája fináléjába vezette a Juventust. Ez a teljesítmény azonban nem volt elég, hogy felkerüljön a 2015-ös Aranylabda-szavazás első körének, 59 nevet számláló listájára.

A jobbhátvéd pozícióját a 140-szeres brazil válogatott és kétszeres világbajnok Cafú foglalja el. A védelem közepén a Barcelona 2014-ben visszavonuló ikonja, a hatszoros spanyol bajnok és háromszoros BL-győztes Carles Puyol és a világ- és Európa-bajnok francia középhátvéd, Lilian Thuram várhatná az ellenfél támadóit. A csapat balhátvédjének Paolo Maldinit választották, aki huszonöt éven keresztül szolgálta a Milant, és többek között ötször emelhette magasba a BEK/BL-trófeát, valamint mindent megnyert, amit Olaszországban meg lehetett nyerni.

Raúl (balra) és Henry:
fénykorukban ütős támadósort alkothattak volna
Raúl (balra) és Henry: fénykorukban ütős támadósort alkothattak volna

A csapat középpályáján helyet kapott Frank Rijkaard, aki amellett, hogy több mint tíz trófeát nyert meg a Milan színeiben, a Barcelona edzőjeként is halmozta az aranyérmeket. Mellé a még mindig aktív olasz „karmester”, Andrea Pirlo került, aki a Milanban és a Juventusban elért sikereken kívül az olasz válogatottat vb-győzelemig, valamint Európa-bajnoki ezüstéremig vezette. A fennmaradó két helyet Xavi Hernández (két harmadik hely a szavazáson) és Andrés Iniesta (egy második és egy harmadik hely) foglalja el, akik a Barcelonában és a spanyol válogatottban is óriási sikereket értek el. A teljesség igénye nélkül: világ- és kétszeres Európa-bajnoknak mondhatják magukat, klubszinten pedig előbbi kilenc, utóbbi nyolc spanyol bajnoki címet szerzett, továbbá mindketten négyszer nyerték meg a Bajnokok Ligáját.

A csatároknál a Franciaországban, Olaszországban, Angliában és Spanyolországban is megforduló Thierry Henry foglalja el az egyik fennmaradó helyet. A francia csatár 377 meccsen 228 gólt szerzett az Arsenalban, amivel ő tartja az „ágyúsok” gólrekordját. Iniestához hasonlóan ő is végzett második és harmadik helyen is az Aranylabda-szavazáson. A csapat másik támadójának a Real Madrid „örökös” kapitányát, Raúl Gonzálezt választották, aki rekordot jelentő 741-szer ölthette magára a blancók mezét, amelyben hat spanyol bajnoki aranyat és három BL-címet is nyert.

Oliver Kahn? Alessandro Nesta? Éric Cantona? Paul Scholes? Francesco Totti? David Beckham? Roberto Carlos? Dennis Bergkamp? Ruud van Nistelrooy? És Önnek ki jut eszébe, ha az Aranylabda nagy lemaradói kerülnek szóba 1991 óta? Írja meg kommentben!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik