Aranylabda: Neuer a Fekete Pók nyomdokába lépne

Vágólapra másolva!
2015.01.12. 09:05
null
A XX. század legjobb kapuvédőjének is megválasztott Lev Jasin az egyetlen, aki kapusként Aranylabdát kapott<br />
Estig kell várni arra, hogy kiderüljön, ki nyeri el a 2014-es esztendő FIFA-Aranylabdáját – a három jelölt: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Manuel Neuer –, a Bayern kapusa már a háromba kerülésével hatalmas bravúrt hajtott végre. Az Aranylabda és a nemzetközi szövetség Év játékosa címének 2010-es összevonása óta ugyanis Neuer az első kapuvédő (és az első német labdarúgó!), aki eljutott a díjátadóig, de a sokak által jobban kedvelt „régi rendszerben&quot; is csak öt kapuselődje volt neki az első hármat illetően.

 

Hogy mennyire nehéz kapusként elnyerni az Aranylabdát, bizonyítja: 1956 és 2009 között, amikor a France Football rendezte meg az ankétot, egyedül a szovjetek legendája, Lev Jasin érdemelte ki a díjat. A Fekete Pók (Csornij Pauk) – az akkor már spanyol színekben futballozó Puskás Ferenc (1960, 2. hely) és a csehszlovák Josef Masopust (1962, 1.) után harmadik kelet-európai dobogósként – 1963-ban diadalmaskodott, az olasz Gianni Riverát és az angol Jimmy Greavest megelőzve.

Abban az évben egyébként két magyar is helyet kapott az újságírók által megszavazott listán, Albert Flórián (13.) és Sándor Károly (17.), hogy a ferencvárosi támadó az 1965-ös hatodik, majd az 1966-os ötödik helyezését követően 1967-ben mindenkit lepipáljon az öreg kontinensen.

De vissza Jasin 1963-as diadalához: a Dinamo Moszkva hálóőre egész évben remekelt, a D betűsök bajnokcsapatában 27 meccsen mindössze hat gólt kapott – igaz, az Eb-re igyekvő szovjet válogatottban csaknem ugyanannyiszor (4) kapitulált négy mérkőzésen... Ám, ami a legfontosabb, a szakírók (és most nem konkrétan a voksolókról beszélünk) egyetértettek abban, hogy még mindig ő a földkerekség legjobb kapusa. Harmincnégy évesen is, egy évvel a meglebegtetett, de végül elvetett visszavonulása után! Nála idősebben csupán az angol Stanley Matthews kapott Aranylabdát az első kiírás megnyerésekor; 41 éves volt.

Jasin elsősége után tíz esztendő telt el az újabb kapusbravúrig, az olasz Dino Zoff a második helyen végzett az FF Aranylabda-szavazásán 1973-ban. 1976-ban kiteljesedett a kapusok éremkollekciója: Ivo Viktor elsősorban a csehszlovák válogatottal megnyert Európa-bajnoki címének és a négyes döntőben bemutatott óriási védéseinek köszönhette aranylabdás harmadik helyét.

2001-ben és 2002-ben Oliver Kahn fért fel a dobogóra (mindkétszer harmadik lett) – ő az egyetlen kapus, aki kétszer is bekerült az első három közé. 2006 és Gianluigi Buffon: az Olaszországgal megnyert vb-arany a második helyig repítette a Juventus kapuvédőjét.

2014: Lionel Messi ötödször, Cristiano Ronaldo harmadszor vagy Manuel Neuer először?

És egy kapus másodszor?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik