Arany-kupa: Panama bekavart, elmarad a szokásos álomdöntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.25. 09:29
null
Panama játékosai másodszor jutottak be az Arany-kupa döntőjébe (Fotó: Action Images)
Sorozatban negyedszer már nem lesz Egyesült Államok–Mexikó döntő az észak- és közép-amerikai válogatottak kétévente megrendezett kontinentális tornáján, az Arany-kupán: a magyar idő szerint csütörtök virradóra lejátszott elődöntőben a házigazda amerikaiak 3–1-re legyőzték Hondurast, Mexikó viszont 2–1-re kikapott Panamától, így 2005 után újra Egyesült Államok–Panama finálé zárja a viadalt.

 

A sorozatban a tizedik meccsét megnyerő (és ezzel új nemzeti csúcsot felállító) amerikai válogatott diadalából Landon Donovan két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét, teljesítményét Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány csodálatosnak minősítette.

Landon Donovan egyik szerdai gólöröme
(Fotó: Action Images)
Landon Donovan egyik szerdai gólöröme (Fotó: Action Images)

A német szakember amúgy nem biztos, hogy ott lesz a kispadon a chicagói döntőben, mert a 87. percben kiállították. Klinsmann a hajrában a pályára ágyúzott egy labdát dühében, amiért érzése szerint az utolsó félórában több durva szabálytalanságot is elkövettek a hondurasiak. A kapitány utóbb bocsánatot kért frusztrációja túlcsordulásáért.

Egészen biztosan nem lesz ott viszont a fináléban a tornán nem a legerősebb keretével szereplő Mexikó, amely a nyolcvanezer néző előtt lejátszott arlingtoni kettős mérkőzés második felvonásában fölényben játszott Panama ellen, mégis ugyanúgy kikapott tőle 2–1-re, ahogyan a csoportmérkőzések során is.

Korábban öt alkalommal – például a legutóbbi három kiírás lezárásaként – rendeztek Mexikó–Egyesült Államok döntőt az Arany-kupán. A győztesek ranglistáját Mexikó (6) vezeti az Egyesült Államok (4) előtt, míg az eddigi egyetlen „külsős" győztes Kanada (2000).

A 2005-ös Egyesült Államok–Panama finálét az USA gól nélküli döntetlent követő tizenegyespárbajban nyerte meg.

12. ARANY-KUPA, EGYESÜLT ÁLLAMOK
ELŐDÖNTŐ, ARLINGTON, COWBOYS STADIUM
Egyesült Államok–Honduras 3–1 (2–0)
G:
E. Johnson (11.), Donovan (27., 53.), ill. Medina (52.)
Panama–Mexikó 2–1 (1–1)
G:
B. Pérez (13.), R. Torres (61.), ill. Montes (26.)
A döntőt vasárnap rendezik meg Chicagóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik