Arany-kupa: az Egyesült Államok megnyerte a tornát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.29. 00:08
null
Brek Shea góljával az Egyesült Államok nyerte a 12. Arany-kupát (Fotó: Action Images)
A házigazda Egyesült Államok labdarúgó-válogatottjának győzelmével zárult a 12. alkalommal megrendezett Arany-kupa. Jürgen Klinsmann csapata a döntőben 1–0-s győzelmet aratott Panama ellen. A mindent eldöntő gólt az a Brek Shea szerezte a 69. percben, aki találata előtt egy perccel lépett pályára csereként.

 

A 12. alkalommal megrendezett Arany-kupa döntője ellentmondásos első félidőt hozott: a négyszeres győztes amerikaiak 77 százalékban birtokolták a labdát, tehát irányításuk alatt tartották a mérkőzést, veszélyesebben ugyanakkor a panamai válogatott játszott, amely ígéretes kontratámadásokkal riogatta a házigazdák kapuját, így mindent egybevetve igazságos döntetlennel fordulhattak a felek.

A találkozót egyébként csak a lelátótól tekinthette meg az USA szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann, aki a Honduras elleni elődöntőben összeszólalkozott a játékvezetővel, aki elküldte őt a kispadról, a szövetség pedig egymeccses eltiltással sújtotta.

A második félidőben Panama erejéből már nem futotta ellencsapásokra, minden idegszálukkal a védekezésre koncentráltak, egyszer azonban így is kapituláltak, ez pedig a vesztüket eredményezte.

A 69. percben Alejandro Bedoya jobb oldalról középre lőtt labdáját Landon Donovan nem találta el, így a mögötte érkező – és nem mellesleg egy perccel korábban beállt – Brek Shea hozzávetőlegesen fél méterről az üresen tátongó kapuba passzolta. A Stoke City 23 esztendős játékosa a második gólját szerezte a válogatottban, mindkettőt az idei Arany-kupán érte el.

A hajrában a vendégek a rögzített játékhelyzetek után még okoztak kellemetlen másodperceket Donovanéknek, gólt azonban nem szereztek, sőt igazán veszélyes helyzetet sem tudtak kialakítani, így a házigazda megőrizte egygólos előnyét, és története során ötödször hódította el az Arany-kupát, míg Panama – akárcsak 2005-ben – ismét vereséget szenvedett a fináléban az USA-tól.

A győztes amerikai csapat (Fotó: Reuters)
A győztes amerikai csapat (Fotó: Reuters)

 

12. ARANY-KUPA, EGYESÜLT ÁLLAMOK
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Panama 1–0 (0–0)
Chicago
, Soldier Field. V: Aguilar (salvadori)
Egyesült Államok:
Rimando – Goodson, Parkhurst, Besler, Beasley – Beckerman, Holden (Diskerud, 23.) – Bedoya (O. Gonzalez, 89.), Donovan, Corona (Shea, 68.) – E. Johnson.
Panama: Penedo – Parris, C. Rodríguez, R. Torres, Chen – Quintero, G. Gómez (Blackburn, 74.), Godoy, M. Sánchez – B. Pérez, G. Torres (J. Jiménez, 64.).
G: Shea (69.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik