A Videoton a mai napig közel áll a szívemhez – interjú Joan Carrillóval

Vágólapra másolva!
2017.06.04. 13:00
null
Amikor teheti, szívesen jön Magyarországra (Fotó: Hajduk.hr)
Ha alkalom adódna, szívesen dolgozna ismét a magyar NB I-ben Joan Carrillo, a Hajduk Split futballcsapatának edzője. A Videotonnal 2015-ben bajnokságot nyert szakember sajnálja, hogy a fehérváriak lecsúsztak az aranyéremről, annak viszont örül, hogy Futács Márkó személyében ismét van gólerős csatára. Nikolics Nemanjával rendszeresen beszél, és állítja, hogy a világ bármelyik bajnokságában megállná a helyét, a topligákban is.

 

– Ennyire otthonosan mozog Budapest belvárosában?
– Amikor tehetem, szívesen jövök Magyarországra, imádom Budapestet, akárcsak Székesfehérvárt, és hála Istennek, rengeteg barátot szereztem, amíg itt dolgoztam – mondta lapunknak Joan Carrillo, a horvát élvonalbeli Hajduk Split spanyol vezetőedzője, aki 2014–2015-ben bajnoki címig vezette a Videotont. – Sok egykori játékosommal tartom a kapcsolatot, de mégiscsak más személyesen találkozni.

– Jól sejtem, hogy a magyar bajnokságot illetően is képben van?
– Abszolút. Igyekeztem a lehető legtöbb mérkőzést megnézni az interneten, de ha esetleg lemaradtam valamiről, az összefoglalókból pótoltam. A Videoton a mai napig közel áll a szívemhez, sajnálom, hogy nem tudta megnyerni a bajnokságot.

– Amióta ön elment Fehérvárról, egyszer sem sikerült a Vidinek.
– A csapat minden idényben a bajnoki címért harcol, és a keret tele van jó játékossal, sokukkal nekem is volt szerencsém együtt dolgozni.

Czuczi Carrillóról
Évek óta együtt dolgozom Joan Carrillóval, csak jót tudok mondani róla. Mind szakmailag, mind emberileg jól kijövünk, nagyon pozitív személyiség. A magyar bajnoksággal kapcsolatban pedig tényleg naprakész. Maga a munka más Horvátországban, mint Fehérváron volt. Magyarországon
sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a taktikára, könnyebb csapatot építeni, míg Horvátországban sokkal inkább előtérbe kerülnek az egyéni képességek” – nyilatkozta Czuczi Mátyás, Joan Carrillo segítője.

– Ha tehetné, és egy játékost igazolhatna a Videotontól, ki lenne az?
– Nem szeretnék neveket mondani. Egyébként is, aki jól teljesít Fehérváron, nem biztos, hogy illene a Hajdukba, és ugyanez igaz fordítva is.

– Mi a különbség a két liga között?
– Horvátországban nagyobb hangsúlyt kap az erőnlét, és intenzívebb a játék. De mindkét bajnokságban sok a jó futballista, az NB I rengeteget fejlődött az elmúlt években. Már több mint két csapat esélyes a bajnoki címre, bármelyik együttes megverheti bármelyiket, ami jó. De visszatérve a kérdésre, a két ország szurkolói kultúrája is más.

– Mire gondol?
– Angliában, Franciaországban vagy Magyarországon általában jóval a mérkőzés előtt kimennek a stadionba, míg Spanyolországban, Argentínában vagy Horvátországban ha tehetik, épphogy beesnek a kezdés előtt. A spanyolok vagy a horvátok hevesebbek, míg a magyarok visszafogottabbak, ami szintén nagyon szimpatikus, mert időnként ez nagy előny a közös munka során.

– A harmadik helyen végzett a Hajdukkal, s ott is a látványos támadójátékra törekszik. A csapat tíz éve nem szerzett ennyi pontot – hatvankilencet – és annyi gólt – hetvenet –, mint most. Elégedett?
– Sohasem vagyok az, mindig van valami, amin lehet csiszolni, egy csapat sohasem tökéletes. Egyébként egy pillanatig sem gondolkodtam, hogy elfogadjam-e a Hajduk ajánlatát. Nagy múltú klub, amelynél hatalmas a nyomás, minden meccsen csak a győzelem elfogadható. Szintén nagy kihívást jelentett, hogy Európa egyik legfiatalabb kerete a miénk. Szeretnék minél erősebb, ütőképesebb csapatot építeni, úgy érzem, jó úton járunk. Áprilisban kettő nullára nyertünk a Dinamo Zagreb otthonában, amire kilenc éve nem volt példa. Támadásban valóban elég hatékonyak vagyunk, a védekezésünkön viszont van mit csiszolni. Ez is a következő idény egyik feladata lesz, szeretném, ha kevesebb gólt kapnánk. Sajnos nincs sok időnk, július közepén már az Európa-liga selejtezőjében játszunk, harmadikán kezdjük a felkészülést, ami abból a szempontból sem előnyös, hogy akkor még javában formálódik a keret.

– Örülne, ha az Európa-ligában előbb-utóbb összekerülnének a Videotonnal?
– Nosztalgikus élmény lenne. Mint mondtam, rengeteg barátom van a fehérvári csapatnál, ám profik vagyunk, így arra a kilencven percre ezt félretennénk. Szeretnénk minél messzebbre jutni, tapasztalatot szerezni.

Megérdemelte a Real Madrid
Joan Carillo az Espanyolnál, a Gironánál és az Alméríánál is edzősködött – kíváncsiak voltunk, spanyolként hogyan értékeli a La Liga nemrégiben véget ért idényét.
„A spanyol bajnokságot mindig a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó csapat nyeri meg, és ebből a szempontból a Real Madrid most jobb volt, megérdemelten lett első. A Barcelonánál sok probléma adódott, sérülések is hátráltatták a csapatot. Ernesto Valverdével korábban dolgoztam együtt, nagyon intelligens, felkészült edző, kíváncsi vagyok, mire megy a következő szezonban a katalánokkal. Az biztos, hogy nem lesz könnyű feladata, mert ez a Real nagyon egyben van – mondta a 48 éves szakember.

– Nemrégiben meghosszabbította szerződését a Hajduknál, ezek szerint jól érzi magát.
– Igen, Split gyönyörű város, csodás tengerparttal, más kérdés, hogy abból eddig nem sokat élveztem, mert szinte minden időmet a labdarúgás kötötte le, jószerével egész nap a pályán vagyok. Egyelőre a következő idényre írtam alá, aztán meglátjuk, hogyan tovább.

– A tizennyolc góllal gólkirályi címet szerző Futács Márkó a következő szezonban is a csapat kulcsembere lehet?
– Pályafutása eddigi legjobb idényét zárta, remélem, a következő ennél is jobban sikerül. Nagyon erős futballista, érzi a kaput, és növeli teljesítménye értékét, hogy súlyos térdsérülésből felépülve vágott neki a bajnokságnak.

– Úgy tűnik, mindegyik csapatánál akad egy gólvágója. A Videotonnál Nikolics Nemanja, most Futács. Mennyire hasonlít kettejük stílusa?
– Mindkettejükkel öröm együtt dolgozni, de két különböző stílusú játékosról van szó, ami nem azt jelenti, hogy egyikük jobb, mint a másik. Futács erősebb felépítésű, harcosabb típus, jól tartja meg a labdát, és még mindig van hova fejlődnie. Nikolics inkább azt szereti, ha van területe, ő kész játékos, aki szinte mindent elért. Vele is rendszeresen beszélek, és egyáltalán nem lep meg, hogy Chicagóban is ontja a gólokat. A képességei alapján a világ bármelyik bajnokságában megállná a helyét, a topligákban is. Amikor Lengyelországba szerződött, sokan legyintettek, hogy ott leszerepel, erre egyből gólkirály lett. Aztán azt mondták, Amerikában elnyomják majd a világsztárok, mégsem így lett. Az első perctől kezdve bíztam benne, éreztem rajta, hogy különleges játékos, az a típus, aki csukott szemmel is betalál, ha a kapu elé kerül.

– Magyarországon tölti a nyár elejét?
– Jó lenne hosszabb ideig maradni, de sajnos rövid a nyári szünetem. Néhány napot maradok, aztán hazamegyek Spanyolországba, majd onnan vissza Splitbe.

– Elképzelhető, hogy egyszer nem csak turistaként tér vissza?
– Miért ne? Imádom az országot, jól éreztem itt magam, sok barátom van, úgyhogy ha úgy hozza az élet, szívesen edzősködnék ismét önöknél.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik