A tűzoltó – L. Pap István jegyzete

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2017.03.22. 00:20

Ha létezik win-win játszma, Bastian Schweinsteiger Chicagóba szerződése bizonyosan az.

Adva van ugyanis egy eléggé reménytelen MLS-franchise, a chicagói, amely 1997-es alapítása óta egy 1998-as MLS Cupon kívül gyakorlatilag semmit sem nyert; 2013 óta a playoffról is hiába ábrándozik, gyengécske mexikóiak és még gyengébb amerikai fiúk szenvedtek piros-fehérben, miközben a riválisok egyre csak erősödtek, és minimum egy öregecske világsztárt csatába tudtak küldeni a marketing frontján.

A Chicago Fire – leszámítva, hogy a liga hajnalán a nagy Hriszto Sztoicskov azért elfocizgatott két évet a Michigan-tó partján – semmit és senkit. Szó se róla, ott, ahol Jorge Campos vagy Arne Friedrich a húzónév, kár lett volna horribilis bevételeket remélni.

Másrészről adva van egy, a maga korában (nem volt az olyan régen) világklasszis középpályás, aki BL-győztes és regnáló világbajnok, noch dazu igazán megnyerő személyiség. Akinek persze éppen a Bayernben kellene müncheni ikonként futballoznia, de minimum ott lenne a helye a klub irányítói között, esetleg az U15-ös csapat kispadján.

Ha Pep Guardiola Bayern ellen elkövetett számtalan merénylete (Mandzukic, Luis Gustavo, Toni Kroos…) között nem lenne ott az ő kiebrudalása is, természetesen szóba sem jöhetne az amerikai kaland, de a Manchester United epizódszereplőjétől már nem akkora ugrás a Chicago Fire.

Chicago tehát kap egy mindenütt eladható, könnyen dollárosítható sztárt, pontosabban sztárpárt (hiszen bónuszként ott van a gyönyörű és népszerű feleség, a volt teniszező, Ana Ivanovics is), Schweinsteigernek pedig nem kell kilépnie a nyugati polgár komfortzónájából, és nem kell a Távol-Keletre vagy az arab kultúrkörbe költöznie ahhoz, hogy karrierje vége felé még aláírhassa vélhetően utolsó nagy szerződését. Ha már a Fire az 1871-es nagy chicagói tűzvészről kapta a nevét, valódi tűzoltó érkezett Illinois-ba, akivel már a MLS rájátszása sem tűnik olyan nagyon elérhetetlennek.

És persze ne feledjük, még valaki igencsak jól jár Basti érkezésével. Az a csatár, akitől a chicagói gólokat várják: kell-e mondani, őt Nikolics Nemanjának hívják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik