A szeretet légiója: 10 futballista, akit képtelenség nem kedvelni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.26. 12:34
Karácsony a szeretet ünnepe, ezért kiváló alkalom arra, hogy tisztelettel adózzunk olyan (jelenleg is aktív) labdarúgók előtt, akiket pályafutásuk során rengeteget tettek azért a pályán és azon kívül, hogy ne lehessen őket nem kedvelni – klubszimpátiától függetlenül.

Ronaldinho (Querétaro)Ronaldinho (Querétaro)

Ronaldinho (Fotó: Action Images)
Ronaldinho (Fotó: Action Images)

Határtalan gyermeki öröm sugárzik az arcáról, ha labda van a közelében (legyen az Barcelonában, Milánóban, Brazíliában vagy Mexikóban), ezért is boldogságközeli élmény szinte mindenkinek, ha játszani látja. Igen, még az ellenfélnek is.

Kevés olyan labdarúgót hordott hátán a föld, akit annak ellenére, hogy a Barcelona mezét viselte, állva tapsolt a Santiago Bernabéu Stadion, azaz a Real Madrid szurkolótábora – főleg, miután két góllal terhelte meg a kedvencek kapuját. Az örökké vidám és rendkívüli pozitivitást árasztó Ronaldinhóval ez is megtörténhetett.



Andrea Pirlo (Juventus)

Andrea Pirlo (Fotó: Twitter)
Andrea Pirlo (Fotó: Twitter)

A 2006-ban világbajnoki címet nyerő olasz válogatott szakállas „félistenéről” már korábban is megkíséreltük bebizonyítani, hogy ő a tökéletes férfi, akinek egyértelműen ott a helye az „utálhatatlanok" listájában. Kevesen olyan kifinomultak a pályán és azon kívül, mint a Milan korábbi és a Juventus jelenlegi passzkirálya, a precíz és könyörtelen szabadrúgások maestrója, a könnyed elegancia megtestesítője.

Steven Gerrard (Liverpool)

Steven Gerrard (Fotó: Action Images)
Steven Gerrard (Fotó: Action Images)

A klubhűség példaképe, a Liverpool és az angol labdarúgás élő legendája, a fontos gólok mestere és az örök be nem teljesülés szimbóluma, csendes és visszahúzódó futballista. Hétéves kora óta szolgálja a Liverpoolt, de sohasem nyert angol bajnoki címet a csapattal, bár számtalanszor kiérdemelte azt. A 2013–2014-es szezon drámája, felejthetetlen elcsúszása csak még tovább fokozta a semleges futballszurkoló iránta táplált együttérzését és tiszteletét.

Frank Lampard (Manchester City)

Frank Lampard (Fotó: Action Images)
Frank Lampard (Fotó: Action Images)

A szó szoros értelmében klasszikus középpályás, a 2000-es évek angol és európai uralomra törő Chelsea-jének vezére. A londoni klub történetének legeredményesebb játékosa, a Premier League történetének egyetlen középpályása, aki 150 gól fölé tudott jutni és Ryan Giggs mögött a PL második legtöbb gólpasszt jegyző labdarúgója. Mindemellett végtelenül szerény és szimpatikus figura, akit a londoni kékek tábora akkor is ünnepelt, amikor a Manchester City mezében egyenlített a Chelsea elleni mérkőzésen. Ez mindent elmond róla.

Dirk Kuyt (Fenerbahce)

Dirk Kuyt (Fotó: Action Images)
Dirk Kuyt (Fotó: Action Images)

Az elképesztő munkabírás és az elszántság élő szobra, egy fáradhatatlan holland motor, aki a legmagasabb szinten mutatta meg, hogy szorgalommal és akaraterővel fel lehet venni a versenyt a legnagyobb, istenáldotta tehetségekkel is.

Csatárnak nem volt elég jó, hát szélsőként lett klasszis – hazájából indulva a Liverpool mezében teljesedett ki. Nem számított, hány sebből vérzik, mindig visszatért a pályára, és küzdött a végsőkig. Pompás, de nem túl sikeres karrierjét a nyáron egy világbajnoki bronzéremmel koronázta meg a holland válogatott tagjaként.

Tim Howard (Everton)

Tim Howard (Fotó: Action Images)
Tim Howard (Fotó: Action Images)

Kevesen tettek annyit a labdarúgás népszerűsítéséért az Egyesült Államokban, mint az Everton magyar származású kapusa, akinél iskoláskorában Tourette-szindrómát diagnosztizáltak. Megtanult együtt élni a betegséggel, sőt a maga javára fordította azt, és azóta is önzetlenül segít sorstársain. A 2014-es világbajnokságon a Belgium elleni, elveszített nyolcaddöntőben bemutatott 16 védésével nemzeti hős lett az Egyesült Államokban.

Philipp Lahm (Bayern München)

Philipp Lahm (Fotó: Action Images)
Philipp Lahm (Fotó: Action Images)

Univerzális katona, csendes vezér, aki hosszú évek alatt szinte észrevétlenül, de megkérdőjelezhetetlenül verekedte magát a legjobbak közé.

Nincs olyan álomcsapat, amelyben ne lenne helye (a védelem jobb szélén) a Bayern München és a német válogatott immár világbajnok csapatkapitányának, aki elbűvölő szerénységgel tarolta végig Európát és a világot a futballpályán. David Alaba szerethetőség szempontjából (is) méltó örökösének tűnik.

Iker Casillas (Real Madrid)

Iker Casillas (Fotó: Twitter)
Iker Casillas (Fotó: Twitter)

A Real Madrid és a spanyol válogatott kapusa pályafutása egyetlen klubja mezében lejátszott 700. mérkőzésén történelmet írt: elmondhatja magáról, hogy minden létező versenysorozatot megnyert, amiben elindult, és az első olyan labdarúgó a történelemben, aki csapatkapitányként 8 nagy trófeát (spanyol bajnoki cím, Király-kupa, Bajnokok Ligája, vb, Eb, klub-vb, spanyol és európaiSzuperkupa) a magasba emelhetett. Mindemellett félelmetes memóriája van, az elmúlt 15 év lejátszott mérkőzéseinek 98 százalékára pontosan emlékszik.

Marco Reus (Dortmund)

Marco Reus (Fotó: Action Images)
Marco Reus (Fotó: Action Images)

A jogosítvány nélkül is nyugodt szívvel száguldozó Marco Reus pontosan olyan a játékosok között, mint a Borussia Dortmund a klubok között: rendkívül nehéz negatív érzéseket táplálni iránta. Hatalmas tehetség, akire fél Európa, köztük a legnagyobb klubok vetették ki a hálójukat. Bárhova is igazol (ha elhagyja Dortmundot), garantálható, hogy csak több és több rajongója lesz. Az ő játéka is a gyermeki öröm forrásából táplálkozik, ezért annyira magával ragadó és élvezet nézni minden egyes mérkőzésen.

Xabi Alonso (Bayern München)

Xabi Alonso (Fotó: Action Images)
Xabi Alonso (Fotó: Action Images)

A lista másik szakállas félistene, aki Spanyolországtól Anglián át Németországig mindenhol pillanatok alatt a szurkolók kedvence lett. Az alázatosság, a precizitás és minőség jelképe, hidegvérével nyugodtságot teremt, stílusával pedig követendő irányvonalat – ráadásul senki sem lő úgy a félpályáról gólt és senki sem okoz akkora élményt a lelátón ülve, mint ő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik