A derűlátás, a hála és a feddhetetlenség is a pályán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.11. 11:28
null
A müncheniek ma már a valódi salátástálat is a kezükbe vehetik (Fotó: Action Images)
A hajrájukhoz érkeztek a topligák az öreg kontinensen. Az angol Premier League-ben a 37. fordulóra kerül sor, és a tízmérkőzéses programot egészen keddig elnyújtják – ennek oka, hogy ma rendezik az FA-kupa fináléját. Az olasz Serie A-ban a 37., a német Bundesligában a 33. kör van műsoron, az elsőség kérdése, csakúgy, mint az angol pontvadászatban, mindkét bajnokságban eldőlt már. A spanyol Primera Divisiónban ellenben még nem avattak bajnokot, itt a 35. forduló kerül terítékre a hétvégén. Íme, a szombati program!

 

NÉMETORSZÁG

Két forduló van hátra a Bundesliga 2012–2013-as kiírásából, s már csak az osztályozós és a 17. (kieső) hely elkerüléséért, illetve a kevésbé rangos európai kupahelyek megszerzéséért folyik a csata. A legfontosabb kérdések ugyanis eldőltek már: bajnok a Bayern München, szinte biztos, hogy második a Borussia Dortmund, legrosszabb esetben is harmadik (és azonnali BL-főtáblás) a Bayer Leverkusen, és utolsó a Greuther Fürth.

A versenykiírás versenykiírás: a forduló összes mérkőzését ma játsszák fél négytől. A Bayern az Allianz Arenában végre átveheti az aranyérmesnek járó salátástálat, amit – még jó, hogy – győzelemmel ünnepelne. A bajorok a tavaszi idényben 43 pontot gyűjtöttek a lehetséges 45-ből. Szegény Augsburg!

„Hatalmas a nyomás rajtunk, jóllehet nem ismeretlen az érzés, hónapok óta ezt érezzük – nyilatkozta az osztályozós helyen álló augsburgiak csapatkapitánya, Paul Verhaegh, aki zárásként egy kérdéssel oldotta a feszültséget. – Miért ne szerezhetnénk meglepetést?”

A magyar idegenlégiósok többsége továbbra is harcképtelen, Hajnal Tamás, Szalai Ádám és Huszti Szabolcs is. Huszti – akinek csapata, az európai kupahelyekről alighanem lecsúszó Hannover Leverkusenbe látogat – szépen regenerálódik, Szalai pedig még nála is szebben. Az áprilisi csigolyatöréséből lábadozó mainzi középcsatár nem kis meglepetésre már három hét után edzésmunkát végezhet, ha nem is teljes intenzitással. A Mainz a Mönchengladbachot látja vendégül, amelynek még van esélye „kijutni Európába”.

OLASZORSZÁG

Mindkét szombati meccs érdekesnek ígérkezik a Serie A-ban. Éspedig nem szakmai szempontból, hanem sokkal inkább az őket övező körítés miatt. A története 29. bajnoki címét múlt vasárnap megszerző Juventus ma este veheti át a bajnoknak járó, értékét tekintve 60 ezer euróra becsült aranyozott trófeát. Előbb azonban le kell játszania a Juventus Stadionban a Cagliari elleni találkozót, amelyen visszatér a csapatkapitány-kapus, Gianluigi Buffon és Andrea Barzagli, s amelyről hiányozni fog az eltiltott Andrea Pirlo, valamint az egyaránt sérült Kwadwo Asamoah, Simone Pepe és Nicklas Bendtner. (A díjátadón természetesen mindannyian ott lesznek majd.)

Catania–Pescara. Az utolsó helyezett Pescara már a 35. fordulóban kiesett, a szicíliai csapat viszont azért hajt, hogy megelőzze az Internazionalét a végelszámolásnál. Ha sikerülne neki, akkor 1965 óta a legjobb helyezésüket érnék el a piros-kékek, akik egy különleges garnitúra mezzel készülnek az idény utolsó hazai találkozójára. A dresszeken tudniillik nem a játékosok neve, hanem egy-egy, összesen 12 fontos emberi tulajdonság, illetve érték lesz felírva: a bátorság, a szeretet, a tisztelet, a becsületesség, a megbocsátás, a nagylelkűség, az előzékenység, a derűlátás, a hála, a türelem, a felelősségtudat és a feddhetetlenség. A kezdeményezés egyik motorja a mélyen vallásos Nicola Legrottaglie, a Catania védője volt.

ANGLIA

A nap csúcsmérkőzésén, a Manchester City–Wigan kupadöntőn kívül egy PL-bajnoki találkozóra is sor kerül ma, az Aston Villa a harmadik hely megőrzésére hajtó Chelsea-t fogadja. Ha a londoniak nyernek, nagy lépést tesznek a bronz felé, s még az is megeshet, bár igen csekély a valószínűsége (az Arsenal a Wigant fogadja, a Tottenham a Stoke-hoz látogat az üldözők közül), hogy már ebben a fordulóban meglesz az a bizonyos medália.

SPANYOLORSZÁG

A szombati Primera División-programban négy mérkőzés szerepel, amiből kiemelkedik az Espanyol–Real Madrid összecsapás. Ha a blancók nem tudják begyűjteni a három pontot, akkor a Barcelona – függetlenül a hátralévő meccseitől – már ma bajnoki címet ünnepelhet. Ha győznek Cristiano Ronaldóék az Espanyol otthonában, akkor a gránátvörös-kékek legkorábban vasárnap ülhetnek fel a trónra – ehhez persze két vállra kell fektetniük Madridban az Atléticót.

Az Espanyol–Real meccs kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a királyiak lemondták a pénteki sajtótájékoztatót. A fővárosi csapat vezetősége a nyugalom fenntartása érdekében döntött úgy, hogy nem teszi ki újságírói kérdéseknek a játékosokat és a szakmai stáb tagjait. Mint ismert, az utóbbi időben elég feszült a viszony José Mourinho vezetőedző és néhány játékos között a madridi öltözőben.

Mourinho például a padra szoruló kapust, Iker Casillast kritizálta nemrég, erre Pepe felszólította, hogy beszéljen több tisztelettel a klub legendájáról. Mou erre válaszolva elmondta: a portugál védő csak azért ideges, mert elveszítette a helyét a kezdőben. A Speciel One irányítása alatt ez a második alkalom, hogy a Real lemondja a sajtótájékoztatót.

FRANCIAORSZÁG

A Ligue 1-ben is bajnokot avathatnak szombaton, három fordulóval a vége előtt ugyanis hét ponttal vezet az éllovas PSG a Marseille előtt, azaz ha az Olympique ma kikap otthon a Toulouse-tól, akkor már nem érheti utol a vasárnap Lyonban fellépő fővárosi sztárcsapatot.

A TOPLIGÁK MAI PROGRAMJA

ANGLIA, PREMIER LEAGUE, 37. FORDULÓ
13.45:
Aston Villa–Chelsea (Tv: Digi Sport1)

ANGLIA, FA-KUPA, DÖNTŐ
18.15: Manchester City–Wigan (Tv: Sport1)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA, 33. FORDULÓ
15.30:
Bayern München–Augsburg (Tv: Eurosport2)
15.30: Schalke 04–Stuttgart
15.30: Bayer Leverkusen–Hannover 96
15.30: Wolfsburg–Borussia Dortmund
15.30: Werder Bremen–Eintracht Frankfurt
15.30: Hoffenheim–Hamburger SV
15.30: Mainz 05–Borussia Mönchengladbach
15.30: Greuther Fürth–Freiburg
15.30: Fortuna Düsseldorf–Nürnberg

OLASZORSZÁG, SERIE A, 37. FORDULÓ
18.00:
Juventus–Cagliari (Tv: Sport Klub)
20.45: Catania–Pescara (Tv: Sport Klub)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 35. FORDULÓ
16.00:
Athletic Bilbao–Mallorca
18.00: Valladolid–Deportivo
20.00: Osasuna–Getafe
22.00: Espanyol–Real Madrid (Tv: Sport1)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1, 36. FORDULÓ
17.00:
Olympique Marseille–Toulouse
20.00: Ajaccio–Troyes
20.00: Bordeaux–Nancy
20.00: Bastia–Montpellier
20.00: Brest–Sochaux
20.00: Valenciennes–Rennes

TABELLÁK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik