A Real vagy a Barca népszerűbb hazánkban? Kiderült!

Vágólapra másolva!
2015.05.05. 15:46
null
Real Madrid vagy Barcelona? A külföldi klubot választó magyarok 23 százaléka a két spanyol gigász egyikének szurkol <br />(Fotó: Action Images)
A magyarok külföldi klubfutballhoz való viszonyulásáról készített reprezentatív felmérést a Real-PR 93. közvélemény-kutató cég. Ebből kiderült, hogy a két spanyol gigász, a Real Madrid és az FC Barcelona a két legnépszerűbb külföldi csapat hazánkban.

 

A Real-PR 93. februárban készítette felmérését a 16 éven felüliek körében személyes felkereséssel. Ebből kiderült, hogy a magyar lakosság 2.2 százaléka utazott az utóbbi két évben legalább egyszer azért külföldre, hogy futballmérkőzést tekintsen meg. Ez mintegy száznyolcvannégyezer főt jelent. Szignifikáns eltérés van nemek szerint – a férfiak 4 százaléka, a nők 1 százaléka utazott külföldre –, emellett a végzettség szintjének emelkedésével határozottan, 1 százaléktól 6 százalékig nő a vizsgált arány.

A lakosság 35 százalékának van kedvenc külföldi klubja, a férfiak 53 százalékának, a nők 19 százalékának. A Real-PR 93. felmérése szerint a két spanyol sztárcsapat a legnépszerűbb hazánkban: a Real Madrid a lakosság 14 százalékának, a Barcelona 9 százalékának az első számú kedvence, a Bayern München 3 százalékkal, a Manchester United 2 százalékkal, a Chelsea, a Milan, az Arsenal, a Juventus és a Liverpool 1 százalékkal következik a sorban.

A Real Madrid hazai szimpatizánsainak számát 1 millió 190 ezer főre teszi az anyag, a Barcelona tábora megközelítőleg 771 ezer, a Bayern Münchené 226 ezer, a Manchester Unitedé 159 ezer fő.

Nemtől és életkortól függetlenül a Real Madrid a legnépszerűbb és a Barcelona második helye is egyértelmű. A magyar férfiak ötöde szimpatizál a Reallal, a Barcelona 14 százalékos eredménnyel jön másodikként, a Bayern és az MU 4 százalékkal.

Életkor szerint nézve a Bayern-szimpatizánsok száma 50–69 év között a legnagyobb (6 százalék), a legfiatalabbak 8 százaléka angol csapatot említett kedvencként.

A csapatokhoz való kötődést, a szimpátia erősségét 1–10-es skálán mérve már fordított a két spanyol sztárklub helyzete, a Barcelonához kissé erősebben kötődnek a hazai szimpatizánsok, a kutatók 6.3-as átlagot mértek, míg a Real Madridnál 6.1-et.

Az 1000 fős többlépcsős rétegezett véletlen minta szociológiai jellemzők és lakóhely szerint reprezentatív. 
A maximális hibahatár 3.1 százalék. (Forrás: Real-PR 93.)
Az 1000 fős többlépcsős rétegezett véletlen minta szociológiai jellemzők és lakóhely szerint reprezentatív. A maximális hibahatár 3.1 százalék. (Forrás: Real-PR 93.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik