A király meztelen – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.02.15. 23:26

Eljött a kárörvendés ideje, végre a Barcelona is megkaphatja a magáét. Olyanok is leszedik a keresztvizet a csapatról, akik még életükben nem néztek végig futballmeccset, ám – és ez a lényeg – tudják, mi az a Barca, s korunk információrobbanása odáig elvezette őket, hogy a bukása szenzáció. Illik róla beszélni.

Lévén szó megacsapatról, mellőzöm az itthoni edzői sablont, amely szerint egy meccsből nem érdemes levonni a következtetést. Meg aztán miért ne lehetne? Főként ha a Bajnokok Ligájáról van szó, amely ugyebár a szórakoztatásra termett, márpedig ez a szerdai Barca még az átlagosnál is unalmasabb volt.

Jellegtelen.

Mondják, a fák nem nőnek az égig, pedig dehogynem. Ha az ember hanyatt fekszik a fűbe, és onnan nézi őket, a kék eget is látva, bizony megvan a magasság. Ahogy a Barcelonáé is létezett – mostanáig. Amikor nem történt különleges, csak a sport, a futball ismét régi igazságát vezette elő: semmi sem tart örökké.

Az igazán izgalmas kérdés, hogy miért kellett ásításoktól sújtva figyelni Messit például, aki egyrészt egyszer sem lépett be a párizsiak tizenhatosára, másrészt olyan szürkén, észrevétlenül téblábolt jobbra-balra, mint ahogy tenné hétköznapi argentin polgárként, ha nem fedezik fel benne a zsenit.

A bukás igazsága a játéknak, ám azért vegyük észre, hogy a vesztesről sokkal több szó esik, mint a párizsiakról, akik zseniálisan futballoztak. Olyan energikusan, határozottan, hogy illendőbb lenne az ő produkciójukkal, és nem a másik oldal világsztárjainak közönyével, fásultságával magyarázni az eredményt.

Mert a PSG jóvoltából derülhetett ki, hogy a király meztelen. Pontosabban, levetkőztethető – csak tudni kell a módját.

Lévén szó szupercsapatról, szupersztárokról, nem árt némi cinizmus: marketingszempontból többet ér a 0–4, mint a 4–0, többet beszélnek a következő hetekben a klubról, mint sikerei csúcsán. Meg aztán ki tudja, mi lesz egy hónap múlva, ne feledjük, nem átlagemberekről van szó.

És azt se, hogyha Messi, Neymar, Suárez, esetleg Iniesta jelentkezne a mi tucatbajnokságunkba, aligha mondanánk, hogy levitézlett vándorok lepik el a tucatbajnokságunkat.

Tisztelet a vesztesnek.

Is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik