A Juvénak vagy az Internek fontosabb a Derby d’Italia?

Vágólapra másolva!
2015.05.16. 10:45
null
A torinóiak pihentetni tudják kulcsjátékosaikat (Fotó: Action Images – archív)
A végéhez közeledik a bajnoki hajrá az európai topligákban: a Premier League-ben a 37., a Serie A-ban a 36. fordulóra kerül sor, míg a Bundesligában a 33. forduló következik. Ezekben a bajnokságokban már mind bajnokot avattak, az aranyérmesek közül a Chelsea hétfőn, a Juventus és a Bayern München ma lép pályára; a torinói „zebrák" az Interrel meccselnek. A Primera División teljes 37. fordulóját – amelyben célba érhet a Real Madrid előtt négy ponttal vezető Barcelona – vasárnap rendezik meg. Topliga-beharangozónk.

 

OLASZORSZÁG

Derby d'Italia a BL-döntőbe jutás és az Olasz Kupa-finálé között, avagy 225. alkalommal néz farkasszemet az Internazionaléval a Juventus. Mivel a „zebrák” már megnyerték a scudettót, megtehetik, hogy a Lazio elleni szerdai kupadöntőre tartalékolják az erejüket, a B-csapatukat szerepeltetve a San Siróban.

Gianluigi Buffon, Patrice Evra, Andrea Pirlo, Arturo Vidal és Carlos Tévez is hiányzik Massimiliano Allegri keretéből; a tréner várhatóan a Storari – Romulo, Barzagli, Ogbonna, Padoin – Sturaro, Marchisio, Pereyra – Morata, Matri, Coman tizenegyet vezényli a gyepszőnyegre. „Tudjuk, az Inter Európa-ligás helyen szeretne végezni, ezért mindent megtesz majd annak érdekében, hogy legyőzzön minket. A meccs mindazonáltal nekünk is fontos, hiszen mi vagyunk a Juventus!” – fogalmazott Allegri.

Kollégája, Roberto Mancini – aki Hernanest eltiltás, Fredy Guarínt pedig sérülés miatt kénytelen nélkülözni – arra a kérdésre, miszerint kedvez-e nekik, hogy a Juventus bajnokként inkább már az Olasz Kupa döntőjére, illetve a Bajnokok Ligája fináléjára összpontosít, a következőket mondta: „Nem feltétlenül jó ez nekünk. Azok a játékosok ugyanis, akik pályára lépnek ellenünk a San Siróban, frissek és motiváltak lesznek, bizonyítani akarnak, hogy nem csak perememberei a BL-döntős alakulatnak.”

„Ha ki akarunk jutni Európába, nem hibázhatunk a Juventus ellen. A szezonbeli legjobb teljesítményünkkel kell kirukkolnunk a közönségünk előtt” – tette hozzá a szakember.

NÉMETORSZÁG

Az utolsó előtti bajnoki körre kerül sor a Bundesligában, valamennyi mérkőzést szombaton játsszák. A Bayern már bajnok, és az is eldőlt már, hogy a következő idényben – éspedig a legnagyobb eséllyel ebben a sorrendben – a Wolfsburg, Mönchengladbach, Leverkusen hármas tagjai képviselik még Németországot a Bajnokok Ligájában (a Bayer csaknem biztosan selejtezős).

A kiesés elkerüléséért ellenben elkeseredett harc folyik. Matematikailag még hét csapatot fenyeget a másodosztályba zuhanás réme, hat gárda ebből valóban kellemetlen helyzetben érezheti magát. A sereghajtó Stuttgart a 14. helyezett Hamburgot látja vendégül – ez a forduló egyik legjobban várt, legérdekesebbnek ígérkező összecsapása. A Stieber Zoltánt foglalkoztató HSV csupán két ponttal gyűjtött többet a VfB-nél, tehát győzelmük esetén a svábok egyet egészen biztosan előznek, ám az korántsem biztos, hogy ez esetben a kiesőzónából is sikerül kilépniük!

Az őszi szezon után még nyolcadik, a tavasszal azonban a mezőnyben egyedüliként nyeretlen, „összesítésben” osztályozós helyen álló Hannover az ötödik Augsburghoz látogat, ami nem sok jóval kecsegtet a számára.

Elvileg a 15. Freiburg sem számíthat sok jóra a Bayern München ellenében, kérdés azonban, hogy a bajorok mennyire szívják fel magukat erre a számukra már teljesen „érdektelen” kilencven percre.

Dárdai Pál öt forduló óta nyeretlen, utóbbi három bajnokiját elveszítő, a táblázaton 13. Herthája az Eintracht Frankfurtot fogadja, és ha nyer, alighanem megússza az első osztályból való alászállást.

Az utolsó előtti Paderborn a hatodik Schalke vendége lesz, és nem kaphat ki, ha meg akarja őrizni valós esélyét a bennmaradásra.

ANGLIA

A Premier League-ben is az utolsó előtti fordulóra kerül sor, a legjobbak csak vasárnap és hétfőn lépnek pályára. (A forduló rangadója, a Manchester United–Arsenal mérkőzés holnapra esik.) A szombati játéknap az alsóházi csapatoké: a már kiesett Queens Park Rangers (20. hely) akár magával ránthatja a Newcastle-t (17.), ha ma felülmúlja, a szintén búcsúzó Burnley (19.) becsületből még megverné otthon a Stoke-ot, a Hull (18.) viszont praktikus okokból tenné ugyanezt idegenben a Tottenhammel, amire – valljuk be – vajmi kevés esély mutatkozik.

Hatalmas csatára van kilátás a döntetlenkirály, a tizenhatodik Sunderland és a tizenötödik Leicester találkozóján. A házigazda három meccse nem kapott ki, a City ugyan csak két meccse, ám az utóbbi hét bajnokijából hatot megnyert – őrületes hajrá az övé!

Nem írtunk még a tizennegyedik Aston Villáról, amely a Southamptonhoz látogat, és könnyen lehet (ha pont nélkül marad a Hull), hogy már vereséggel is „kiharcolja” a bennmaradást…

A szombati játéknappal kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni, hogy Steven Gerrard, a Liverpool középpályása utoljára lép pályára az Anfielden a Crystal Palace elleni bajnokin.

SZOMBATI TOPLIGA PROGRAM
ANGLIA, PREMIER LEAGUE
37. FORDULÓ

13.45: Southampton–Aston Villa (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Burnley–Stoke City
16.00: QPR–Newcastle United
16.00: Sunderland–Leicester City (Tv: DIGI Sport1)
16.00: Tottenham Hotspur–Hull City
16.00: West Ham United–Everton
18.30: Liverpool–Crystal Palace (Tv: DIGI Sport2)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1
37. FORDULÓ

21.00: Bastia–Caen
21.00: Evian TG–Saint-Étienne
21.00: Guingamp–Toulouse
21.00: Lille–Olympique Marseille
21.00: Olympique Lyon–Bordeaux (Tv: DIGI Sport2, körkapcsolás)
21.00: Monaco–Metz
21.00: Montpellier–PSG (Tv: DIGI Sport2, körkapcsolás)
21.00: Nantes–Lorient
21.00: Nice–Lens
21.00: Reims–Rennes

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
33. FORDULÓ

15.30: Schalke 04–Paderborn
15.30: Bayer Leverkusen–Hoffenheim
15.30: Wolfsburg–Borussia Dortmund
15.30: Mainz–Köln
15.30: Augsburg–Hannover
15.30: Hertha BSC–Eintracht Frankfurt
15.30: Werder Bremen–Mönchengladbach
15.30: Freiburg–Bayern München
15.30: Stuttgart–Hamburg
Az Eurosport2 körkapcsolás formájában számol be a legizgalmasabb eseményekről.

OLASZORSZÁG, SERIE A
36. FORDULÓ

18.00: Internazionale–Juventus (Tv: DIGI Sport1)
20.45: Sampdoria–Lazio

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik