A Juve a Real és a Barca előtt, de messze még a Barry Town

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.19. 18:23
null
A Juventus is csatlakozott a 100-asok elitjéhez (Fotó: Action Images)
Legújabb csapatként a Serie A-ban szereplő Juventus csatlakozott a „100-asok” szűk táborához. Mint ismert, az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 38., utolsó fordulójában a torinói gárda hazai pályán 3–0-ra legyőzte a Cagliarit, így 102 ponttal zárta a szezont.

 

 

Csak hogy érzékeltessük, ez – az európai szövetség statisztikái szerint – korábban csak négy csapatnak sikerült, az európai topligákban pedig csak kettőnek. A korrektség kedvéért jegyezzük meg, hogy a Bundesligában „csupán” 34 mérkőzés áll a csapatok rendelkezésére – a német élvonalban a rekorder a Bayern München 91 ponttal. Lássuk tehát a „100-asok” szűk elitjének listáját!

105: Barry Town AFC (Wales, 1996–1997)
104: Barry Town AFC (Wales, 1997–1998)

Kezdjük a listát a rekorderrel, amely csak elsőre tűnhet meglepetésnek. A walesi Barry Townnak ugyanis az első esetben 40 mérkőzésen volt alkalma pontokat gyűjteni – igaz, Angliában még úgy sem volt „százas", hogy 1991 és 1995 között négyszer is 22 csapatos volt az élvonal, illetve a hárompontos rendszer bevezetése után 1981 és 1987 között is 42 meccset játszottak a csapatok. De ne kisebbítsük a „sárkányok" érdemeit, hiszen egymást követő két szezonban is képesek voltak erre a bravúrra, ezzel pedig egyedüliként szerepelnek kétszer is az összeállításban! Az 1996–1997-es idényben Gary Barnett játékos-menedzser csapata csupán egy vereséget elszenvedve, 129–26-os gólkülönbséggel és 105 ponttal fejezte be az idényt, egy évvel később pedig a 38 mérkőzésesre rövidített bajnokságban zakó nélkül, 104 ponttal és 134–31-es gólkülönbséggel végzett. Nemcsak a támadók remekeltek az együttesben, hanem Mark Ovendale kapus is, aki rekordot döntött azzal, hogy több mint 1000 percen keresztül megőrizte kapuját a góltól.

Henrik Larsson 29 góllal segítette a skót rekordhoz a Celticet 
(Fotó: Action Images)
Henrik Larsson 29 góllal segítette a skót rekordhoz a Celticet (Fotó: Action Images)
103: Celtic (Skócia, 2001–2002)


Maradunk Nagy-Britanniában, de északra vesszük az irányt, Skócia felé. Pedig a 2001–2002-es idényben még a Rangers is az élvonalban szerepelt, így nem állt fenn az elmúlt években tapasztalható egycsapatos bajnokság, de a nagy rivális sem tudta megakadályozni a Kelták szárnyalását. A Henrik Larsson, John Hartson duó hajtotta zöld-fehérek – előbbi 29 találattal lett gólkirály, utóbbi 19-cel a második – a 33 fordulós alapszakaszban 90 pontot szereztek, a felsőházi rájátszásban pedig csak a Rangers ellen nem győztek (1–1), így 103 pontig jutottak. A védelemre itt sem lehetett panasz, hiszen a gárda a 38 meccsen összesen csupán 18 gólt kapott.

102: Juventus (Olaszország, 2013–2014)

Cikkünk apropójához érkeztünk. A Juventus egészen parádés szezont teljesített a Serie A-ban, különösen hazai pályán voltak elemükben a „zebrák”, hiszen mind a 19 otthoni bajnokijukat megnyerték(!), 47–9-es gólkülönbséget felmutatva. De nem mintha idegenben sokkal gyengébben muzsikált volna az „öreg hölgy”, három döntetlen és két vereség mellett ugyanis 14 alkalommal is begyűjtötte a három pontot, összességében pedig 102 egységig jutott – átadva a múltnak az Inter 2006–2007-es szezonban felállított 97-es csúcsát. „Célunk a bajnokság megnyerése volt, de miután ezt bebiztosítottuk, mindent megpróbáltunk megtenni azért, hogy elképesztően magas pontszámmal fejezzük be az idényt. Nagyon nehéz lesz ezt a rekordot megdönteni” – nyilatkozta büszkén Antonio Conte, az együttes vezetőedzője. „Különleges tettet hajtottak végre, őszintén szólva nem hiszem, hogy látunk a közeljövőben olyan csapatot, amelyik átlépi a százpontos határt” – mondta ezt már Rudi Garcia, a második helyen végző Roma mestere.

A Real Madrid első spanyol csapatként lett „százas”
(Fotó: Action Images)
A Real Madrid első spanyol csapatként lett „százas” (Fotó: Action Images)

100: Real Madrid (Spanyolország, 2011–2012)

„Nehéz volt bajnoki címet nyerni Portugáliában, Angliában és Olaszországban, de ez volt mind közül a legnehezebb” – így summázott a Real Madrid négyéves aranyszünetét megtörő bajnoki címet követően José Mourinho, az együttes akkori vezetőedzője. Kívülről valamivel könnyebbnek tűnt, legalábbis ha csak a számokat nézzük, hiszen a királyi gárda 121 gólt szerezve jutott el 100 pontig (kilenccel megelőzve az ősi rivális Barcelonát), előbbi termésből pedig Cristiano Ronaldo egymaga vállalt 46-ot – más kérdés, hogy még ezzel sem lett meg neki a gólkirályi cím, mivel Lionel Messi 50-ig jutott.

100: Barcelona (Spanyolország, 2012–2013)

A Real Madrid azonban nem sokáig számított spanyol egyeduralkodónak ebben a tekintetben, hiszen egy évvel később – a múlt hónapban tragikusan fiatalon elhunyt –Tito Vilanova irányításával a Barcelona beállította a Primera División csúcsát. A katalánok rohamtempóban kezdték az idényt, az első 19 bajnokiból 18-at megnyertek, és csak egy iksz rontotta el a hibátlan összképet. Messi sem sokat lassított, ezúttal 46 gólig jutott, és első játékosként vette be mindegyik ellenfél kapuját egy szezon során.

A Barcelona egy szezonnal később beállította a Real csúcsát (Fotó: Action Images)
A Barcelona egy szezonnal később beállította a Real csúcsát (Fotó: Action Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik