A félpályás góltól az ingyenfociig - a 40 éves Beckham 10 pontban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.02. 12:51
null
Hosszú, de nem hétköznapi út vezetett a bal oldali képtől a jobb oldaliig (Fotó: NSO-montázs)
David Beckham 2015. május 2-án ünnepli negyvenedik születésnapját. Ennek alkalmából a goal.com segítségével 10 emlékezetes epizódot kiemelve felelevenítjük a világ egyik legismertebb futballistájának pályafutását.

1. A WIMBLEDONI CSODAGÓL

Nincs olyan olvasó, aki ne tudná, miről szól az első pont. Vagy mégis? Akkor neki elmondjuk, David Beckham 1996 augusztusában, 21 évesen kezdett el a világhírnév felé törni. Szenzációs gólt rúgott a felezővonalról a kint álló Wimbledon-kapus, Neil Sullivan felett. Ha látta már, ha nem, nézze meg – nem mindennapi találat!

2. AZ ELSŐ KUDARC – PIROS A ’98-AS VB-N

Az 1998-as világbajnokságon kimaradt az első találkozón Glenn Hoddle kezdőcsapatából, az utolsó csoportmérkőzésen azonban szabadrúgásból bevette Kolumbia kapuját, így Argentína ellen újra a meccs elejétől a pályán volt a nyolcaddöntőben. Az a találkozó azonban szörnyen alakult a számára: kiállították, miután belerúgott Diego Simeonéba, Anglia kiesett, így ő lett a bűnbak a szigetországban.

3. ÖRÖK HŰSÉG A SPICE GIRLNEK

David Beckham és Victoria Adams (a Spice Girls nevű zenekar egyik tagja) 1997-ben egy jótékonysági mérkőzésen találkozott egymással, Még abban az évben egymásra találtak, két évvel később, 1999. július 4-én pedig össze is házasodtak. Az álompár tizenhat éve van együtt, és négy gyermek boldog szüleinek vallhatja magát.

4. BECKHAM-GÓLLAL MENT ANGLIA A VB-RE

Az angol válogatottnak egy pontra volt szüksége 2001 októberében Görögország ellen ahhoz, hogy biztossá tegye kijutását a világbajnokságra, de 2–1-es hátrányban volt. Ekkor jött Beckham, és csodálatos szabadrúgásgólt lőtt az Old Traffordon, amellyel a „háromoroszlánosok” jegyet váltottak a japán–dél-koreai közös rendezésű tornára. Az angol szurkolók közül ebben a pillanatban valószínűleg senki sem gondolt a három évvel korábban történtekre…

5. BOSSZÚ ARGENTÍNÁN

…szűk egy évvel később pedig meg is lett bocsátva Becks minden bűne. A 2002-es világbajnokságon ismét összekerült Anglia és Argentína, a két válogatott meccsét pedig (az egész világon divatot teremtő) kakastaréjos frizurával megjelenő szélső döntötte el, különleges módon elvégzett büntetővel. Az angolokat a végső győztes Brazília megállította a negyeddöntőben, de Argentínán sikerült bosszút állni – Gabriel Batistutáék a csoportból sem jutottak tovább.

6. RÖGTÖN BEKÖSZÖNT A BERNABÉUBAN

Miután Sir Alex Ferguson fejbe rúgta egy stoplis cipővel Beckhamet, megromlott edző és játékos viszonya, és végül utóbbi elhagyta a Manchester Unitedet a Real Madrid kedvéért. A szélső debütálása a Santiago Bernabéuban tökéletesre sikerült, a spanyol Szuperkupáért vívott párharc visszavágóján a Mallorca ellen fejjel a kapuba talált a szélső, így rögtön trófeával indított 2003-ban új klubjában. Igaz, a második serlegére több mint három évet kellett várnia, távozása előtti utolsó szezonjában nyertek bajnoki címet a blancók.

7. OLIMPIÁT A SZIGETORSZÁGBA – BECKHAM SEGÍT!

Beckham rengeteget segített Nagy-Britanniának a 2012-es olimpiai kandidálásban. A középpályás aktív résztvevője volt a kampánynak, amelynek végén 2005 nyarán a szigetországnak ítélték a rendezés jogát. Becks legszívesebben játékosként vett volna részt az eseményen, ám Stuart Pearce, az egységesített brit válogatott szövetségi kapitánya nem hívta be a keretbe, így csak sztárvendégként volt jelen az ünnepségeken.

8. HÁROM VB-N IS KAPUBA TALÁLNI? NEM GOND!

Beckham lett 2006-ban az egyetlen angol labdarúgó, aki három világbajnokságon is kapuba talált. Németországban Ecuadorét vette be – nem meglepetésre szabadrúgásból – a második csoportmeccsen. Valószínű azonban, hogy a góljait elcserélte volna egy éremre, ugyanis harmadik vb-jén sem tudott sikeres lenni, ezúttal Portugália jelentette a végállomást a negyeddöntőben. Becksnek a negyedik vébé már nem jött össze, a 2010-es dél-afrikai torna előtt ugyanis megsérült.

9. BÚCSÚZNI CSAK BAJNOKI CÍMMEL…

Ahogy 2003-ban az MU-tól, 2007-ben a Real Madridtól, ugyanúgy búcsúzott el 2012-ben a Los Angeles Galaxytól is – bajnoki címmel. Az amerikai kaland első három évében még sok kritikát kapott „Menj haza, csaló!” rigmusok zúgtak, a távozásakor azonban már „Köszönjük, Beckham!” hangzott Los Angelesben.

10. FIZETÉS? INKÁBB JÓTÉKONYKODÁS!

Ma negyvenéves hősünk profi pályafutását a Paris Saint-Germainben fejezte be. Miután elhagyta a Los Angeles Galaxyt, hat hónapos szerződést írt alá a párizsiakkal, de úgy döntött, a fizetését jótékony célra ajánlja fel. Beckham még utoljára visszatért a legjobbak közé, pályára lépett a Bajnokok Ligájában is. Azok után, hogy sokak szerint Amerikába csak levezetni ment, 38 évesen pályára lépni a BL-ben nem kis teljesítmény, Sir Alex Ferguson dicséretét is kiérdemelte. Kell-e mondani, hogyan zárta karrierjét? Természetesen bajnoki címmel.

+1. A 10 LEGSZEBB SZABADRÚGÁSGÓLJA

Boldog 40. születésnapot, David Beckham!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik