A Camp Nouban 48 éve nem kezdtek ilyen korán

Vágólapra másolva!
2013.02.10. 10:49
null
Ezúttal természetes megvilágításban láthatjuk a Barcelona játékosait, de nem üres stadionban (fcbarcelona.com)
Európa topligái közül Angliában a Manchester United városi riválisa, a City szombati vereségét kihasználva tíz pont fölé növelheti előnyét (ha legyőzi az Evertont), s ugyanezt teheti a délben pályára lépő Barcelona Spanyolországban, igaz, az Atlético Madrid késő este válaszolhat.

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN

Egy Barcelona–Getafe mérkőzés a spanyol bajnokságban önmagában nem számít különlegességnek, az már annál inkább, hogy a két csapat vasárnapi összecsapása déli 12 órakor kezdődik. A katalán klub honlapja szerint 1965-ben rendeztek legutóbb ilyen korán meccset a Camp Nouban.

A hazaiaktól a sérült Xavi biztosan hiányzik, de rajta kívül még több alapember is pihenőt kaphat Jordi Rourától, aki szinte folyamatos összeköttetésben van a New York-i kezelésen lévő Tito Vilanovával. A Barcelona otthonában eddig kilencszer találkoztak a felek, és a Getafe csak két döntetlent tud felmutatni hét vereség mellett. Nem valószínű, hogy a kiscsapat éppen ma szerzi meg első sikerét a gránátvörös-kékek vendégeként, hiszen Ángel Lafita, Mané, Juan Valera és Juan Rodríguez sérülés, Miguel Ángel Moya és Rafa pedig eltiltás miatt hiányzik soraiból. A Getafe amúgy sincs jó passzban, a legutóbbi fordulóban ugyan nyert a Deportivo ellen 3–1-re, az azt megelőző kilenc mérkőzésén viszont legfeljebb döntetlenre futotta az erejéből.

ANGLIA, PREMIER LEAGUE

A városi rivális City újabb botlását kihasználva a Manchester United 12 pontosra növelheti előnyét a tabella élén, amennyiben legyőzi az Evertont. A „vörös ördögök” ezzel felettébb kedvező pozícióba kerülnének, nem árt azonban felidézni a két csapat tavaly április mérkőzését, amelyen a United az utolsó tíz percben kétgólos előnyt eltékozolva csak 4–4-es döntetlenre volt képes. Sir Alex Ferguson azóta is úgy gondolja, hogy ez volt a fordulópont a bajnoki címért folytatott versenyfutásban, amelyet végül a Manchester City nyert meg.

Az MU-ba visszatérhet Ashley Young, aki térdproblémája miatt öt meccset kényszerült kihagyni, Phil Jones és Michael Carrick pedig szintén felépült kisebb sérüléséből. Marouane Fellaini kihagyta a belgák hétközi válogatott mérkőzését, de az Evertonnál nagyon bíznak benne, hogy pályára léphet jellegzetes hajkoronájú középpályásuk. Phil Jagielka játékára is van esély, Tony Hibbertre és Seamus Colemanra viszont még nem számíthat David Moyes. Az Everton legutóbb 1992-ben tudott győzni az Old Traffordon, a két csapat első egymás elleni Premier League-mérkőzésén.

OLASZORSZÁG, SERIE A

Nem kis hercehurca előzte meg a Cagliari–Milan találkozót, amelyre egy szerdai döntés értelmében Torinóban került volna sor – mivel a Cagliari stadionja nem felelt meg a biztonsági előírásoknak –, de aztán egy regionális bíróság mégis engedélyezte a szardíniai csapatnak, hogy a saját otthonában fogadja a piros-feketéket. A Cagliarit irányító Ivo Pulga szerint a Milannak is jár a köszönet, amiért hozzájárult ehhez.

„Remélem, hogy a futball ünnepe lesz ez a mérkőzés. Az, hogy Szardínián játszhatunk, a Milan rendkívül sportszerű hozzáállásának köszönhető, valamint a szurkolóknak, akik hallatták hangjukat – mondta Pulga, aki ezután szakmailag is kitért vasárnapi ellenfelükre is. – A piros-feketéknek félelmetes és nagyon fiatal támadósoruk van, de a pálya minden pontján veszélyesek. Nem lesz egyszerű ellenük. Massimiliano Allegri nagyszerű edző, de a játékosok lesznek a pályán, és a tény, hogy korábban Cagliariban dolgozott, semmit sem befolyásol.”

AFRIKA-KUPA

A torna előtt Nigériát nem tartották számon a fő esélyesek között, a FIFA-világranglistán a 92. helyen álló Burkina Fasót pedig pláne nem, mégis ez a két válogatott játssza a döntőt. Utóbbi csapat már a fináléba jutással történelmet írt, bár ez nem ment egyszerűen neki, hiszen a negyeddöntőben hosszabbításban múlta felül Togót, majd az elődöntőben tizenegyesekkel búcsúztatta Ghánát.

Mindkét mérkőzést – valamint a csoportmeccseiket is – Nelspruit borzalmas, homokos talajú pályáján játszották, nem tudni, mennyire zavarja majd Burkina Faso játékosait, hogy a finálé helyszínéül szolgáló johannesburgi stadionban fűvel is találkoznak majd. A nigériaiak harmadszor ülhetnek a kontinens trónjára, ők is számítanak a döntő favoritjának, de éppen az elbizakodottság okozhatja a vesztüket – legalábbis a Burkina Fasó-i lakosok szerint. A csoportkörben már találkozott egymással a két válogatott, akkor 1–1-re végeztek egymással.

VASÁRNAPI NEMZETKÖZI FUTBALLPROGRAM

AFRIKA-KUPA, DÖNTŐ
19.00: Nigéria–Burkina Faso (Tv: Eurosport)

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
17.00: Ferencváros–Dnyepr Mogiljev (fehérorosz)

ANGOL PREMIER LEAGUE (Tabella itt)
14.30: Aston Villa–West Ham United (Tv: Digi Sport 1)
17.00: Manchester United–Everton (Tv: Digi Sport 2)

SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN (Tabella itt)
12.00: Barcelona–Getafe (Tv: Sport1)
17.00: Real Zaragoza–Real Sociedad
19.00: Athletic Bilbao–Espanyol (Tv: Sport1)
21.00: Rayo Vallecano–Atlético Madrid (Tv: Sport1)

NÉMET BUNDESLIGA (Tabella itt)
15.30: Augsburg–Mainz (Tv: Eurosport2)
17.30: Freiburg–Fortuna Düsseldorf (Tv: Eurosport2)

OLASZ SERIE A (Tabella itt)
12.30: Parma–Genoa (Tv: Sport Klub)
15.00: Atalanta–Catania
15.00: Bologna–Siena
15.00: Cagliari–Milan
15.00: Palermo–Pescara
15.00: Sampdoria–Roma (Tv: Sport Klub)
15.00: Udinese–Torino
20.45: Internazionale–Chievo (Tv: Sport Klub)

FRANCIA LIGUE 1
14.00: Evian TG–Marseille
17.00: Rennes–Toulouse
21.00: Lyon–Lille

HOLLAND EREDIVISIE
12.30: Utrecht–NEC
14.30: Ajax–Roda
14.30: Feyenoord–AZ
16.30: Zwolle–Twente

BELGA PRO LEAGUE
14.30: Standard Liege–Mons
18.00: Beveren–Anderlecht

PORTUGÁL PRIMEIRA LIGA
17.00: Académica–Rio Ave
17.00: Moreirense–Beira-Mar
17.00: Sporting CP–Marítimo
17.00: Vitória Setúbal–Gil Vicente
19.00: Nacional–Benfica (Tv: Digi Sport 1)
21.15: Porto–Olhanense (Tv: Digi Sport 1)

GÖRÖG SZUPERLIGA
14.00: Panioniosz–PASZ Jannina
16.15: Kerkira–AEK Athén
16.15: Panthrakikosz–Levadiakosz
18.30: Panathinaikosz–Xanthi

SVÁJCI AXPO SZUPERLIGA
13.45: St. Gallen–Thun
13.45: FC Zürich–Lausanne Sports
16.00: FC Basel–Sion

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik