A Barca a „top játékosnevelde”, az Interben nincs esély

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2012.12.18. 15:42
null
A saját nevelésűnek számító Lionel Messit próbálja megállítani a színtiszta baszk bilbaói védelem (fotó: Action Images)
Érdekes, az utánpótlás-nevelési folyamatokra kiválóan rámutató írást közölt a labdarúgás hátterével foglalkozó sportingintelligence.com nemzetközi szakportál. A cikk a svájci CIES Football Observatory intézet felmérése és tanulmánya alapján készült, amely azt vizsgálta, hogy az öt nagy európai bajnokság (Bundesliga, Ligue 1, Premier League, Primera División, Serie A) csapatainak játékoskeretében melyik klub nevelései találhatók meg a legnagyobb számban. Az összevetés szerint a Barcelona az eredményességével kiemelkedik még a legnagyobb utánpótlás-nevelő központok közül is, de további érdekességekre, illetve megerősített „sejtésekre” is fény derült.

 

A vizsgálat az aktuális szezonra vonatkozik, és e szerint a Barcelona 38 játékossal vezeti a listát. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 38 olyan labdarúgó szerepel a topligák valamelyik csapatának első keretében, aki 15 és 21 éves kora között legalább három évig a Barcelona kötelékéhez tartozott. A felmérésből kiderül az is, hogy a 38 futballistából 14 jelenleg is a katalánoké, míg 24-en már másik együttest erősítenek.

MIÉRT ÉPP 15 ÉVES KORTÓL?
A 15–21 éves kor azért számít igazán, és azért képezhette a vizsgálat tárgyát is, mert az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is ez alapján határozza meg a saját nevelésű játékos fogalmát. Az UEFA ugyan nem különbözteti meg a saját nevelésűt és a klubnál nevelkedett fogalmakat – így egy futballistát akár két klub is saját nevelésűnek mondhat –, ám ugyanúgy legalább három évhez vagy három idényhez köti, hogy mely klubok tarthatnak igényt nevelési költségre a labdarúgó játékjogának értékesítési díjából.

A tanulmány 98 együttes összesen 2286 játékosának hátterét vizsgálta meg, és túlnyomó többségüknél egyértelműen meghatározható egy klub, ahol a fejlődési szempontból kritikus hat év markáns részét töltötte. A labdarúgók többsége, 2170-en egyetlen klub „termékei”, míg 116 játékost két csapatnál is számításba tudtak venni. E szerint a topklubok játékosai összesen 805 különböző egyletnél nevelődtek.

Visszatérve a Barcelonára: a 38 labdarúgóból 36-an saját nevelésűnek számítanak. Ebbe a csoportba tartozik például Lionel Messi, Andrés Iniesta és Carles Puyol is. A 38 játékosból ketten – nevezetesen Isaac Cuenca (korábbi klub: CF Reus) és Cristian Tello (Espanyol) – a szó szoros értelmében ugyan nem minősülnek saját nevelésűnek, de klubnál nevelkedettnek igen (angolul ezt a csoportot a „primary products” csoporttal szemben „secondary productsként” nevezték el), és a tanulmány (valamint az UEFA – erről lásd fenti keretes írásunkat) feltételeinek is megfelelnek.

Az a tanulmány számaiból is világosan látszik, hogy a vezető klubok számára a nagyszámú játékos nevelése gyakorlatilag gazdasági befektetés: a 805 vizsgált csapat öt legnagyobb „neveldéje” (a spanyol Barcelona és Real Madrid, a francia Lyon és Rennes, illetve az angol Manchester United) az összes futballista hat százalékának képzéséről gondoskodott! Ez az öt utánpótlás-nevelő óriás gyakorlatilag tízszer annyi labdarúgó neveléséről gondoskodik, mint egy átlagos topligás klub, míg a vizsgálatban legjobb eredményt elérő 42 klub (alább a lista) a topligás játékosok 30 százalékát nevelte ki!

A MINTAKLUB
Az összeállításban csak a topligákba eladó klubként szerepel az Ajax, amely saját hazájában „elárasztja” akadémistáival a bajnokságot: az Európai Klubszövetség tanulmánya szerint a holland élvonalbeli játékosok harminc százaléka karrierje során megfordult az amszterdami együttes utánpótlásképzésében. A cél a játékosokat felkészíteni arra, hogy minél hamarabb az A-csapatban játsszanak – akár már 16-17 évesen is, ha elég tehetségesek. A lemorzsolódás is jelentős: az akadémisták minden év elején kapnak egy státuszt megállapító jelentést, amelyben jelzik nekik, hogy a helyzetük biztos, avagy készüljenek – ha a következő tizenkét hónapban nem teljesítenek jobban – a klub elhagyására.

Kitűnik, hogy a „legelitebb" körbe mennyire nehéz kívülről bekerülni, hiszen mindössze három olyan klub van a listán, amelyik amúgy nem topligás. A két Buenos Aires-i óriás, a Boca Juniors és a River Plate utánpótlás-nevelésben uralja a dél-amerikai frontot, és általuk központosítottabb az argentin piac, mint a sokkal tagoltabb brazil. Harmadikként az az Ajax tudott befurakodni a topligások közé, amely az utánpótlásfrontot tekintve Európában alighanem egyedüliként képes felvenni jelenleg a versenyt a Barcelonával. (Erről lásd második keretes írásunkat!)

A táblázatból kirajzolódik nemcsak egy-egy klub játékospolitikája, de az is, hogy egy-egy országra milyen tendenciák érvényesek. A francia és a spanyol élvonal például sokkal inkább épít az utánpótlására, mint a Serie A, illetve a pénzben jóval inkább bővelkedő Premier League.

Angliában a Manchester United, Németországban a Bayern München támaszkodik mindenki másnál jobban az utánpótlásbázisára, ami nyilvánvalóan összefüggésben van a vonzerejével is, ugyanakkor az is megerősítést nyer, hogy Franciaországban viszonylag kis klubok is lehetnek utánpótlásfronton nagyhatalmak (mint például a Sochaux, a Rennes, a Saint-Étienne, vagy az egyaránt másodosztályú Le Havre és Caen).

A leginkább az Arsenalra jellemző „tinielszívás” is megjelenik a számokban: a londoniak mindegyik másik csapathoz képest több játékost csábítanak el, szereznek meg már nagyon fiatalon, leggyakrabban a pénzügyi befektetés kockázatával. Jelenleg hat olyan játékosuk is van, akit már legalább három éve megszereztek, ám a képzésük nem náluk kezdődött, ugyanakkor az is látszik, hogy az óriásklubok között gyakorlatilag nincs olyan, amelyre ne lenne ez jellemző. Viszont az már feltétlenül Arsene Wenger munkáját dicséri, hogy ezekből a „félkész” futballistákból évente állandó jelleggel stabil élvonalbeli labdarúgóvá növi ki magát kettő-három, akik ha nem is képesek megvetni a lábukat az „ágyúsoknál”, más, esetleg kisebb kluboknál megtalálják a helyüket. A klubnál nevelkedettek listája alapján egyébként kitűnik a Manchester United megfigyelőinek, szakmai vezetésének kiemelkedő munkája is; a négy játékos, aki ebbe a kategóriába tartozik: Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Rafael és Fábio da Silva – talán egyiküket sem kell bemutatni. (Némi korrekcióval bizonyára éltek a tanulmánykészítők, hiszen Ronaldo és Rooney egyaránt 18 éves kora után került a Unitedhez.)

A Barcelona „megtartó-képessége” mellett érdemes még kiemelni az Athletic Bilbaóét és a Real Sociedadét, amelyet nevezhetnünk akár „baszk modellnek” is. Mind a két klub a legnagyobb utánpótlásműhelyek közé tartozik, ám ami igazán figyelemreméltó, hogy elsősorban nem a piacra „termelnek”, hanem saját maguk erősítésére: a Bilbaóénál egy klubnál sem szerepel több saját nevelésű játékos az első csapat keretében, de ebből a szempontból nézve a San Sebastián-iak is felveszik a versenyt a Barcával. Ez összefügg azzal a játékospolitikával, hogy mindkét helyen – az erős szurkolói háttérrel megtámogatva – rendkívüli módon őrzik a baszk identitást, és játékosaikba is rendkívül erős kötődést plántálnak a klubhoz, Bilbaóban pedig le is van fektetve, hogy csak baszk (vagy baszkföldi születésű) játékosokat foglalkoztathatnak.

A baszk modellel szemben áll például néhány olyan klub, amely közvetlenül az európai élmezőny szűk elitjének „alján", az elit második vonalában szerepel, mint például a Schalke, a Stuttgart, a Valencia, a Roma vagy akár a PSG. Ezen csapatok vannak olyan gazdagok, hogy a keretükbe fiatal játékosként szinte lehetetlenség bekerülni, így 20 éves kor felett a fiatalok általában egy másik csapatnál látják a kiteljesedés esélyét. Ha pedig kemény munkával valaki mégis megveti a lábát, akkor persze nagy összeg ellenében egy még nagyobb klub elszipkázhatja – lásd Manuel Neuer esetét.

PARTIZAN, CRVENA ZVEZDA: 12; MAGYARORSZÁG: 8
Az alábbi táblázat csak a legjobb utánpótlás-nevelő klubokat tartalmazza, ám a teljes listán vannak más érdekességek is. A nagy klubok közül a Chelsea, a Manchester City (12-12 nevelés), a Borussia Dortmund (11), a Lazio, az Olympique Marseille és a Liverpool (10-10) is közvetlenül az élmezőny mögött található. Az Európán kívüli klubok közül kiemelkedik még az argentin Racing Club, illetve a montevideói Nacional (9-9) és Danubio (8), a Nyugat-Európán kívüliek közül pedig a két szerb nagycsapat, a Crvena zvezda és a Partizan, továbbá Afrikából az elefántcsontparti ASEC Abidjan (utóbbi három 6-6).

A magyar klubok közül egy-egy játékossal felkerült a listára a Pécsi MFC, az MTK, a Győri ETO, a Ferencváros, a Haladás, az Újpest, a Budapest Honvéd és a Debreceni VSC.

Ebből a szempontból egyébként egészen kirívó példa az Internazionale – mondhatni nomen est omen: nincs még egy olyan nagycsapat, amely nagy befolyása és a játékosok iparszerű kinevelése ellenére ennyire nem bízik az ifjú futballistáiban, mint a milánói klub. Az Inter az elmúlt években 14 labdarúgót nevelt ki a topligáknak, ám jelenlegi keretében mindössze egyvalaki van, aki a saját „utánpótlásgyárából” érkezett – és ő sem alapember, még csak nem is olasz: a nigériai Joel Obiról van szó.

Utolsó pontként pedig jegyezzük meg, a táblázat kiválóan bemutatja azt is, hogy egy-egy élvonalbeli tagság elveszítése milyen torzulásokkal is járhat, és mekkora csapás lehet még egy stabilabb lábakon álló klub számára is. Értelemszerűen a Ligue 2-es Monaco, Auxerre, Le Havre, Caen keretében ugyanúgy nem szerepelhet jelenleg élvonalbeli labdarúgó, mint a Bundesliga 2-ben küszködő Herthában vagy 1860 Münchenben – pedig ahogy az alábbiakból is kitűnik, mindegyik igazán eredményes az utánpótlás terén. Azonban ha jön egy gazdasági megrendülés (lásd Monaco) vagy szakmai katasztrófa (Hertha), akkor hiába a kiváló háttér, rendkívül izzadságos lehet a talpra állás. A Monacónak alighanem eurómilliók, míg a Herthának sziszifuszi munka kell hozzá, hiszen csak az utánpótlásra alapozva egy ilyen csapást nem lehet átvészelni, ráadásul eközben a legnagyobb feltörekvő tehetségeket gyakorlatilag lehetetlenség megtartani.

A TOPLIGÁKBA A LEGTÖBB LABDARÚGÓT KINEVELŐ KLUBOK
– A LEGJOBB 42 CSAPAT
Klub Ország Saját nevelés* Klubnál nevelkedett* Összesen Még a klubnál Más topligás klubnál
Barcelona spanyol 36 2 38 14 24
Lyon francia 29 2 31 10 21
Real Madrid spanyol 27 2 29 8 21
Rennes francia 21 3 24 7 17
Manchester Utd. angol 20 4 24 9 15
Bayern München német 21 2 23 7 16
Sochaux francia 22 0 22 12 10
Real Sociedad spanyol 21 0 21 14 7
Atalanta olasz 21 0 21 5 16
Atlético Madrid spanyol 20 1 21 7 14
Bordeaux francia 18 2 20 9 11
Schalke 04 német 16 4 20 5 15
Arsenal angol 14 6 20 6 14
Athletic Bilbao spanyol 18 1 19 16 3
Monaco francia 16 3 19 0 19
Montpellier francia 18 0 18 12 6
AS Roma olasz 18 0 18 3 15
Stuttgart német 16 2 18 5 13
AC Milan olasz 16 1 17 4 13
Valencia spanyol 16 0 16 2 14
Espanyol spanyol 15 1 16 3 13
St.-Étienne francia 15 1 16 6 10
Hertha BSC német 14 2 16 0 16
Juventus olasz 15 0 15 4 11
Boca Juniors argentin 15 0 15 0 15
Aston Villa angol 15 0 15 8 7
1860 München német 14 1 15 0 15
Le Havre francia 14 1 15 0 15
Tottenham angol 13 2 15 8 7
Auxerre francia 14 0 14 0 14
PSG francia 13 1 14 2 12
Internazionale olasz 13 1 14 1 13
Freiburg német 12 2 14 8 6
Lille francia 11 3 14 4 10
Betis spanyol 13 0 13 7 6
West Ham Utd. angol 13 0 13 5 8
Caen francia 12 1 13 0 13
Toulouse francia 12 1 13 6 7
River Plate argentin 12 1 13 0 13
Leverkusen német 12 1 13 4 9
Newcastle Utd. angol 11 2 13 8 5
Ajax holland 10 3 13 0 13
Forrás: sportingintelligence.com.
* Az értelmezéshez lásd a második bekezdést!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik