Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.11.24 14:14 Frissítve: 2012.02.18 02:42

Hogyan végezzünk el bedobást szaltózva? Nézzék meg önök is!

A nagy bedobás – mint ezt jó néhány csapat már az 1930-as években felismerte – jelentős fegyver. Manapság a legtöbb csapatnak van már „bedobóspecialistája”, elég, ha a Stoke futballistájára, Rory Delapre gondolunk. Vannak aztán, akik még egy csavart (vagy szaltót…) is beletesznek a bedobásba: legutóbb Leah, a brazil női U20-as válogatott játékosa próbálta ki ezt a különleges megoldást. Persze „nagy elődöktől” tanulta: Risto Kalleste vagy Steve Watson már a kilencvenes években tökélyre fejlesztette a technikát.

A NAGYMESTER: RISTO KALLASTE
A szaltó-bedobás kombináció első ismert mestere, az észt nemzeti csapat oszlopos tagja a kilencvenes években. A 36-szoros válogatott jobbhátvéd karrierje nagy részét a tallinni Floránál töltötte, de két ízben megfordult Dániában is.

RISTO KALLASTESTEVE WATSON

Kallestéhez hasonlóan elsősorban jobbhátvédként és jobbszélsőként szerepelt a Newcastle United, az Aston Villa, az Everton és a West Bromwich egykori, a Sheffield Wednesday mostani játékosa. Még ifjú korában, a „szarkák” színeiben próbálkozott ő is a szaltós bedobással, aztán később leszokott erről – elsősorban azért, mert az angol szövetség (FA) úgy gondolta, a megoldás szabálytalan.

STEVE WATSONROB JOHNSON

A New York/New Jersey MetroStars egykori játékosa sokoldalú sportemberként lett ismert és elismert: állami bajnok volt birkózásban, kitűnő eredményekkel büszkélkedhetett atlétikában, aztán mégis a labdarúgás mellett döntött. Bedobása alapján tornából sem lehetett felmentve…

ROB JOHNSONLEAH

A brazil női U20-as válogatott aprócska, 155 centis középpályása úgy döntött, világbajnokságon is megmutatja a trükkös bedobást. A brazil–mexikói mérkőzésen még kvázi gólpasszt is adott a látványos megoldás végén.

LEAH-BEDOBÁSOK

A SZABÁLYKÖNYV A BEDOBÁSRÓL

A labda elengedésének pillanatában a dobó játékosnak:
  • arccal a játéktér felé kell fordulnia
  • mindkét lábának egy részével érintenie kell vagy az oldalvonalat, vagy a játéktéren kívül a talajt
  • mindkét kezét használnia kell
  • a labdát hátulról a feje felett előrehozva kell bedobnia.
  • a dobó játékos nem érintheti ismét a labdát, mielőtt az más játékost érintett.
  • minden ellenfél játékosnak a dobás helyétől legalább 2 méterre kell állnia.

2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”