Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.10.06 12:57 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Az UEFA az Eb-rendezés megvonásával is fenyegeti a lengyeleket

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az UEFA és a FIFA megfenyegette a lengyel kormányt, hogy amennyiben nem helyezik vissza pozíciójukba a lengyel labdarúgó-szövetség menesztett vezetőit, akkor kizárhatják az országot a nemzetközi szövetségek tagjai közül. A legújabb ultimátum pedig arról szól, hogy ha hétfőn nem kerülnek vissza a leváltott vezetők tisztségeikbe, akkor elveszik Lengyelországtól a 2012-es Eb társrendezői jogát.

Michel Platini (jobbra) nyáron még az ukrán miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval is tárgyalt a 2012-es lengyel-ukrán Eb-rendezésről, lehet hogy fölöslegesen?
Fotó: Action Images
Michel Platini (jobbra) nyáron még az ukrán miniszterelnökkel, Julija Timosenkóval is tárgyalt a 2012-es lengyel-ukrán Eb-rendezésről, lehet hogy fölöslegesen?
A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem ismeri el a lengyel tagszervezet (PZPN) új irányítóit. Miroslaw Drzewiecki lengyel sportminiszter az elmúlt héten visszahívta a PZPN vezetőségét, és javaslatára a Lengyel Olimpiai Bizottság (PKOL) Robert Zawlocki személyében átmenetileg felügyelő biztost bízott meg a dirigálással.

A sportminiszter arról is rendelkezett, hogy későbbi időpontban kerüljön sor a PZPN október 30-ra tervezett tisztújító közgyűlésére. Mivel sem az európai, sem a nemzetközi szövetség nem ismert el Zawlockit, a külső beavatkozás miatt szóba került, hogy akár fel is függeszthetik a lengyelek tagságát.

Nos, a Reuters hírügynökségtől származó legfrissebb hírek már arról szólnak, hogyha hétfőn nem rendeződik Lengyelországban a kialakul helyzetet, és kormány nem helyezi vissza pozíciójába a Michal Listkiewicz vezette elnökséget, akkor azonnali hatállyal megvonják Lengyelországtól a 2012-es labdarúgó Eb rendezési jogát.

Mint ismert, Lengyelország Ukrajnával közösen adhat otthont a négy év múlva esedékes tornának.

„A lengyel kormánynak fel kell ismernie, hogy a 2012-es Eb-vel játszik” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy magát megnevezni nem kívánó UEFA tisztségviselő, aki azt is elmondta, hogy ha nem születik kompromisszum, akkor akár már hétfőn elvehetik Lengyelországtól az Eb rendezés jogát.

A tisztségviselő hozzátette, hogy ezen ügy mellett is számos probléma adódott már a lengyel Eb-rendezéssel, így valóban reális lehetőség van arra, hogy megvonják az országtól a rendezési jogot.

„Hogy bízhatnánk rá egy olyan kormányra a rendezést, amely nem tartja be a határidőket?” – tette fel a költői kérdést az UEFA illetékes a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.