CH. G. A.nyomtatott 2008.09.01 20:43 Frissítve: 2012.02.17 02:45

Roberto Carlos taposott a betonba: a brazil az Aranylábú 2008-ban

Antonio Caliendo, a neves – és tehetős – olasz mágnás, egyszersmind játékosügynök, aki egy időben Diego Armando Maradona ügyeit is intézte, 2003-ban díjat alapított az idény legjobb, 29 évesnél idősebb labdarúgója számára. A Golden Foot (Aranyláb) trófeát minden év augusztusának végén, szeptemberének elején a monacói Bajnokok Sétányán adták át a kitüntetettnek – hétfőn Roberto Carlosnak, a török Fenerbahce brazil balhátvédjének.

"Olyan csikis ez a beton..."
Az esemény lényege, hogy a díjazott lerakja lábnyomát egy előre elkészített, folyékony betonnal megtöltött tálcába, s amikor az anyag megszilárdul, a nyomot kihelyezik a sétányra. Valahogy úgy, ahogy Hollywoodban a filmsztárok kéznyomatát őrzik…
Az első kitüntetett Roberto Baggio, az olaszok (Juventus, később Brescia) csatára, a második a cseh Pavel Nedved (szintén Juventus), a harmadik az ukrán Andrij Sevcsenko (Milan/Chelsea), a negyedik a brazil Ronaldo (Real Madrid/Milan), az ötödik – tavaly – az olasz Alessandro Del Piero (már a harmadik juventusos…) volt.

Idén díszvendégnek a legendás nagy öregek közül meghívták a spanyol Luis Suárezt (73), a Barcelona és az Inter egykori sztárját, az 1960-as aranylabdást, az ukrán/szovjet Igor Belanovot, a Dinamo Kijev csillagát, aki 1986-ban szintén kiérdemelte az Aranylabdát és a francia világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane-t, a Real Madrid BL-győztesét, és természetesen aranylabdását.

Roberto Carlosnak – akit limuzin szállított az utolsó pillanatban, meglepetésként – a Bajnokok Sétányára – II. Albert uralkodó herceg adta át a trófeát, majd a kis brazil lerakta lábnyomait a folyékony betonba.

Az obligát kérdésre, hogy ki nyeri 2009-ben a Bajnokok Ligáját, mosolyogva így felelt: „A Fenerbahce!”
2020.02.23 23:32:07

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Ahhoz, hogy valaki jó zsoké legyen, nem kell előtte lónak lennie.” „A fogorvosom a legjobb a szakmában, pedig sosem volt erősebb fogfájása.” „Nincs jó edző meg rossz edző, csak szerencsés meg szerencsétlen.”