Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.08.01 19:06 Frissítve: 2011.11.17 23:51

Búcsút intett a labdarúgásnak a francia válogatottsági rekorder

Lilan Thuram pénteken délután sajtótájékoztató keretében jelentette be visszavonulását a professzionális szintű futballtól Párizsban. A francia válogatottsági rekorder a nemrégiben diagnosztizált szívproblémája miatt kénytelen felhagyni a labdarúgással.

Lilian Thuram (balra) egy régi harcostárssal, Bixente Lizarazuval – már csak a pályán kívül láthatjuk őket
Fotó: Imago
Lilian Thuram (balra) egy régi harcostárssal, Bixente Lizarazuval – már csak a pályán kívül láthatjuk őket
A védő ugyan korban már nem tartozik a legfiatalabbak közé, de még mindig a legmagasabb szinten volt képes helytállni az elmúlt időben. Harminhat évesen is a Barcelona keretének volt tagja az elmúlt évben, és az Európa-bajnokságon is pályára lépett a francia válogatottban.

Thuram nem is akart még visszavonulni. Úgy tervezte, hogy a katalán csapatot elhagyva visszatér Franciaországba, és a Paris Saint-Germain labdarúgója lesz. Mindez azonban nem valósulhatott meg, ugyanis az egyéves szerződés aláírása előtt az orvosok sokkoló hírt közöltek vele: nincs minden rendben a szívével.

Az orvosok egy hónapja szívrendellenességet fedeztek fel a védelem jobb oldalán és tengelyében egyaránt hatékony játékosnál. Ez azért is volt ijesztő Thuram számára, mert a kosárlabdázás közben elhunyt bátyjánál hasonló kórképet írtak le korábban a doktorok.

Lilian Thuram pénteken végleg határozott: befejezi a professzionális szintű labdarúgást. „Szívesen szerződnék a PSG-hez, de a legkevésbé sem szeretnék kockázatot vállalni” – mondta Thuram a sajtótájékoztatón.

„Szerettem volna a PSG Paolo Maldinije lenni, de sajnos ez nem lehetséges” – hasonlította magát a 40 éves Milan-etalonhoz Thuram, utalva egyben arra, hogy nemcsak egy évig szerette volna a párizsi klubot erősíteni.

Lilian Thuram pályafutása során a Monacóban, az olasz Parmában és Juventusban, és a spanyol Barcelonában szerepelt. 1994 óta volt válogatott, összesen (rekordot jelentő) 142 alkalommal ölthette magára a „kékek” mezét, két gólt szerzett, mindkettőt a horvátok elleni ’98-as vb-elődöntőben.

A francia válogatottal világbajnokságot (1998) és Európa-bajnokságot (2000) nyert. Kétszeres olasz bajnok (azért nem négyszeres, mert két scudettót elvettek a Juventustól a bundabotrány miatt). Pályafutása során 504 bajnoki és 27 nemzetközi klubmérkőzésen szerepelt.
2020.02.19 21:46:09

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az új tervezet csak hátrébb viszi a problémás területet.

2020.02.09 23:52:13

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A Juventus meg sem szerezte Möllert, már eladta, Clough a csizmája miatt nem kért a karmesterből.