HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.07.22 13:35 Frissítve: 2012.04.07 02:41

Lebontják a brazil szentélyt, az idén 58 éves Maracana stadiont

Heves vitát váltott ki Brazíliában a legendás Maracana sorsa. Mivel 2014-ben a szamba országa ad otthont a világbajnokságnak, a labdarúgó-szövetség (CBF) új létesítményt építene az 1950-ben megnyitott Estádio Jornalista Mário Filho helyére (a Maracana csak becenév), ám sokan ellenzik a valaha a legtöbb néző befogadására alkalmas aréna lerombolását.

A Maracana stadion
Fotó: Action Images (archív)
A Maracana stadion
A Rio de Janeiro állam tulajdonában lévő Maracana megépítésének ötlete azután vetődött fel, hogy Brazília elnyerte az 1950-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A stadion Raphael Galvao és Pedro Paulo Bernardes Bastos tervei alapján készült el.

Azt követően, hogy 64 év után, 2014-ben újra világbajnokságot rendezhet Brazília, lebontják a szentélyt, hogy új stadiont építsenek a helyére.

A FIFA korábbi első embere, Joao Havelange egyetért a brazil szövetség döntésével, a Maracana stadion lebontásával.

„Vagy fejlődünk, vagy helyben maradunk, és akkor nem rendezhetünk semmit. Át kellene végre lépnünk a huszonegyedik századba, a múltat pedig el kell felejteni – fogalmazott a nemzetközi testület tiszteletbeli elnöke, aki szerint a finálénak is a Maracana helyén felépülő új stadion adhat otthont.

„A megnyitót Brazíliavárosban kell tartani, hiszen az a főváros, de a döntőt Rióban, a labdarúgó-szövetség székhelyén” – tette hozzá Joao Havelange.

Brazíliában nem mindenki ért egyet a korábbi sportvezetővel, hiszen a stadion összeforrt a brazil labdarúgás történetével, ezt jelzi az a tény is, hogy 1998-ban védetté nyilvánították, ennek ellenére most mégis lebontják.

A Maracana stadionban rendezték az 1950-es világbajnokság utolsó mérkőzését, melyen a házigazdák közel 200 ezer (!) szurkoló előtt hatalmas meglepetésre vereséget szenvedtek Uruguaytól.

A maga korában a Maracana hivatalosan 173 ezer néző befogadására volt alkalmas, amivel a világ legnagyobb stadionjai közé tartozott. Később azonban átépítették, de még akkor is 95 ezer szurkoló befogadására volt alkalmas.

A brazil válogatott mellett a Flamengo, a Botafogo, a Fluminense és időnként a Vasco da Gama találkozóit is sokáig a Maracana stadionban rendezték.

A Pelé után talán a második leghíresebb brazil futballegenda, Estádio Jornalista Mário Filho (Maracana) 58 évet „élt”.
2019.03.18 18:36:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Hetedik állomásához érkezik a darts Premier League. Folytatódik a tenisz Miami Open.

2019.03.19 19:40:15

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Nem először vetődött fel a téma, olykor a sportág prominens személyiségei is hangoztatják: el kellene törölni a futball egyik legkülönösebb, legvitatottabb, az idők során a legtöbbet változó, ugyanakkor egyik legősibb szabályát.

2019.03.13 23:40:55

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A sport hőskorszakának makulátlanságáért sem tennénk feltétlenül tűzbe a kezünket, már csak azért sem, mert akkoriban is gyarló emberek feszültek egymásnak a vicces mezek ellenére nemesnek hirdetett küzdelemben.