Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.07.08 18:19 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Európa-bajnok gólkirállyal támadhatja az MTK kapuját a Fenerbahce

A spanyol sajtó már délelőtt tudni vélte, hogy a spanyol gólkirály (nem mellékesen Európa-bajnoki aranyérmes) Dani Güiza a Mallorcából a Fenerbahcéba igazolt. Nos, az isztambuli klub sem váratott sokat magára a hivatalos közleménnyel: a kitűnő csatár négy évre ír alá a „kanárikhoz” a következő héten. Güiza a második Európa-bajnok igazolása a Fenernek: a török gárda a selección rutinos mesterét, Luis Aragonést már korábban „átcsábította” a Boszpurusz partjára.

Itt már sárgában, de nem "abban" a sárgában: az Eb-győztes Güiza négy évre ír alá a Fenerbahcéhoz
Fotó: Reuters
Itt már sárgában, de nem "abban" a sárgában: az Eb-győztes Güiza négy évre ír alá a Fenerbahcéhoz
17,4 millió euró, azaz több mint négymilliárd forint: ennyit ért a spanyol gólkirály és Európa-bajnok Dani Güiza a Fenerbahcének. Ez alighanem mindennél élesebben rávilágít a magyar bajnok MTK és BL-selejtezős ellenfele közti különbségre, és jelzi: a Fener mindent meg akar tenni a török bajnoki cím visszahódítása és a jó Bajnokok Ligája-szereplés érdekében.

DANI GÜIZA

1980. augusztus 17-én született Jerezben, és a helyi gárdában kezdett futballozni. Karrierje korai szakaszában megjárta a Mallorcát, a Huelvát, a Barcelona B-t, de igazából a Murciában, majd a Getaféban lett ismert. Madridból a Mallorcába igazolt, második tartózkodását spanyol gólkirályi címmel tette emlékezetessé a szigeten. Nyolcszoros válogatott, két gólt lőtt – mindkettőt az Eb-menetelés során. Játékosügynöke barátnője, a spanyol bulvársajtó egyik kedvence, Nuria Bermúdez.
A 2007-08-as szezonban 27 góljával a Pichichi-trófeát elnyerő támadó július 14-én repül Isztambulba, hogy aláírja négyéves szerződését. A Fenerbahce már hetekkel korábban kész szerződésajánlattal állt Güiza elé, a játékos és barátnője (aki egyben ügynöke is) azonban még kivárt, mondván, egyéb ajánlatok is jöhetnek. Jöttek is (a Barcelona, a Manchester City és az AS Roma is érdeklődött), de a spanyol gólkirály végül követi a hispán szövetségi kapitányt.

Nem Güiza volt az utolsó nagyágyú, akit a Fener szerződtetni akar: az isztambuli sárga-kékek megegyeztek már a Newcastle-al Emre Belözoglu átigazolásáról (ötmillió euróért költözhet a Boszpurusz mellé), leigazolták a 39-szeres chilei válogatott Claudio Maldonadót (ő az egész szezonra kieső Appiah-t helyettesíti), ráadásul Luis Aragonés külön kívánságára megpróbálják megszerezni Marcos Sennát is.

Az már más kérdés, hogy az Európa-bajnoki diadalban kulcsszerepet játszó védekező középpályást elengedi-e a Villarreal: a spanyol klub egy 12 millió eurós „csalira” haraphat rá.

Sennával, vagy Senna nélkül: a világbajnokkal, Európa-bajnokokkal, illetve vb- és Eb-bronzérmesekkel bőséggel „ellátott” Fenerbahcénál minimális cél a török színtér letarolása, illetve létfontosságú a jó (és hosszú) BL-szereplés: az MTK a „kanárik” terve alapján csak lábjegyzet lesz a 2008-09-es hosszú menetelésben.

Ehhez persze a kék-fehéreknek is lesz egy-két szava...