Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.01.21 17:30 Frissítve: 2010.12.15 00:04

Hat évre 45 milliárd forint kompenzációt fizet a FIFA és az UEFA

Körülbelül 252 millió dollárban határozta a következő hat évre a FIFA és az UEFA a kluboknak fizetendő kompenzációt azért, hogy az egyesületek mint munkaadók elengedik a játékosaikat a futball-világszervezet és az európai szövetség égisze alatt zajló nagy tornákra, például a vb-re és az Európa-bajnokságra.

A klubokkal folytatott tárgyalásain a FIFA 110 millió dollárt, az UEFA nagyjából 142 millió dollárt vállalt.

A megegyezésről az FC Barcelona nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Raul Sanilehi számolt be az UEFA svájci főhadiszállásán, Nyonban megrendezett tárgyalások után.

Mint arról beszámoltunk, a 2000 végén alakult G14, amely a legerősebb európai klubok nyomásgyakorló csoportja volt, a múlt héten vállalta, hogy feloszlatja magát, miután egyezségre jutott a két nagy szervezettel az anyagi kérdésekben.

Ami a részleteket illeti, a FIFA a 2010-es dél-afrikai vb-ért összesen 40 millió dollárt utal majd át az egyesületeknek. Ez az összeg a 2014-es brazíliai torna esetében 70 millió dollárra nő.

Az UEFA a júniusi Eb-re 63 millió dollárt, 2012-ben pedig várhatóan 79 millió dollárt vállalt. Utóbbi esetben a Lengyelországban és Ukrajnában rendezendő kontinensviadal bevételeitől is függ majd a végső szám.

Raul Sanilehi arról is beszélt: engedményt tett az UEFA és a FIFA a hivatalos válogatott mérkőzések időpontját illetően is, így a jövőben szerda és szombat helyett kedden és szombaton rendezik majd meg ezeket a találkozókat.

A Barcelona tisztségviselője szerint az UEFA megígérte, hogy az Eb-selejtezőknél egy csoportnak legfeljebb hat tagja lesz.

Az európai klubok új képviseleti szervezetét a jövőben Európai Klubszövetségnek hívják majd, amelynek az 53 tagszövetség több mint száz tagot delegál majd.
2019.12.07 14:47:57

Minden más foci CSILLAG PÉTER (POZSONY, összefoglaló), DÖMÖTÖR CSABA (fotó) RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A pozsonyiak nagyszerű formában futballozó magyar középpályása gólpasszt adott, csapata feledtette dunaszerdahelyi kudarcát.

2019.12.05 22:13:36

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sok egyéb hasonló útvesztő teszi a közember számára átláthatatlanná a világ leg­egyszerűbb, ezért legszeretettebb játéka, a labdarúgás világát. Amely éppen ezen jellege révén válik vonzóvá.