Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.01.15 18:54 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Feloszlik a G14, az UEFA és FIFA pedig a jövőben fizet a kluboknak

Feloszlik a legerősebb európai futballklubok által alapított G14 csoport, és egy új európai klubszövetség jön létre. Ez az alapja annak a megállapodásnak, amelyet a nemzetközi (FIFA), a kontinentális szövetség (UEFA) és a legnagyobb egyesületek kötöttek egymással.

A G14 által indított bírósági eljárásokat megállítják, a beadványokat visszavonják – erősítették meg a tárgyalópartnerek képviselői minden oldalról.
A paktum részét képezi az is, hogy a FIFA, illetve európai tagszervezete, az UEFA pénzügyi kompenzációt fizet azoknak a kluboknak, akiknek a játékosai részt vesznek az Eb-n és a világbajnokságon.

A G14-et a Manchester United, a Liverpool (mindkettő angol), a Juventus, a Milan, az Internazionale (mindhárom olasz), az Olympique Marseille, a Paris Saint-Germain (mindkettő francia), a Bayern München, a Borussia Dortmund (mindkettő német), az Ajax, a PSV Eindhoven (mindkettő holland), az FC Porto (portugál), a Barcelona és a Real Madrid (mindkettő spanyol) alapította 2000 szeptemberében.

A szövetséghez csatlakozott 2002-ben az Arsenal (angol), az Olympique Lyon (francia), a Bayer Leverkusen (német) és a Valencia (spanyol).