Iksszel és bronzéremmel búcsúzott stadionjától az NK Osijek

Vágólapra másolva!
2023.05.27. 18:50
null
Búcsút vesznek az eszéki Gradski vrt Stadiontól (Fotó: NK Osijek)
Döntetlennel és a hajrában kihagyott büntetővel búcsúzott a Gradski vrt Stadiontól a horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (1. HNL) szereplő NK Osijek, amely hazai pályán 1–1-et játszott az így negyedik helyen záró Rijekával.

HORVÁT 1. HNL
36. (utolsó) forduló
NK Osijek–Rijeka 1–1 (0–1)
Eszék, Gradski vrt Stadion, 11 520 néző. Vezette: Kolaric
OSIJEK:
Malenica – Omerovic (Grzan, 86.), A. Barisic, Cseberko, Jurcevic – Jugovic (Spoljaric, 76.), Nejasmic, Fiolic (Bakic, 86.) – Bukvic, Miérez, K. Lovric. Vezetőedző: Stjepan Tomas
RIJEKA:
Labrovic – Veiga (Smolcic, 59.), Galesic, Banda, Goda – M. Mitrovic, Hodza (Selahi, 39.) – Ampem (Grgic, 59.), Djouahra (Jankovic, 71.), A. Marin (Liber, 71.) – Frigan. Vezetőedző: Sergej Jakirovic
Gólszerző: Mitrovic (65. – öngól), ill. Omerovic (31. – öngól)

ÖSSZEFOGLALÓ

Szinte napra pontosan 24 esztendeje – egészen pontosan 1999. május 26-án – rendeztek egy Rijeka–Osijek összecsapást 26 ezer néző előtt – a tengerparti városban –, ahol egy fiumei győzelem az utolsó fordulóban a „fehérek” bajnoki címét jelentette volna, de Sztipánovics Barnabás találatát nem adták meg, – maradt akkor az 1–1, amivel az akkori Croatia Zagreb járt jól. Persze addig, s azóta is egy Eszék–Fiume lényegében mindig rangadó, a horvát nagy négyes tagjaként a találkozóik mindig ígérnek izgalmakat.

Nem volt ez másként ezúttal sem, hiszen a két csapat összecsapása a jelenlegi bajnokság 36. körében a harmadik helyről volt hivatott dönteni. Ráadásul a körítés azért sem volt mindennapi, mert az Eszék 46 esztendő után a következő bajnokságtól már az új otthonában, a Stadion Pampasban fogadhatja riválisait. A búcsú promóciója nem is sikerült rosszul, hiszen tömött lelátók – 11 520 néző – előtt feszült egymásnak a két együttes, melyek közül az első játékrészben a vendéglátók kimondottan megilletődötteknek tűntek egyes időszakokban. Vezetett is az első félidőt követően – egy öngóllal – a HNK Rijeka, a második játékrészre viszont egy teljesen más felfogású NK Osijek futott ki.

Jött is az egyenlítésük egy öngól révén, Stjepan Tomas vezetőedző csapata ugyanakkor nem mehetett biztosra, hiszen a vendégek is Sergej Jakirovic érkezésével egyre karakteresebb együttes benyomását keltették a tavaszi szezonban, Tomas ugyanakkor azt mondhatja el magáról, hogy az eszéki helyzetet konszolidálva végül a bronzérmes helyre behozta a fehér-kékeket.

A mérkőzés hajrájában a kispadoknál ugyan a játékvezetőnek még rendet kellett tennie lapok kiosztásával, de az 1–1-es állás – a hazai Ramón Miérez büntetőrontásával a 97. percben – már nem változott, s mindkét gárda készülhet az Európa-konferencialiga nyári selejtezőire.

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! NK OSIJEK–RIJEKA 1–1
EZZEL AZ ESZÉKIEK BRONZÉRMESEK!

90+7. perc: Miérez a jobb alsóba szerette volna belőni büntetőjét, de Labrovic védte azt! A játékvezető pedig lefújta a találkozót!

90+5. perc: büntetőt ítél Kolaric az Osijek javára!

90+4. perc: Lovric tette középre a labdát, de Miérez nem tudott lőni a tizenhatoson belül, mert Galesic letarolta őt. A videobíró vizsgálja az esetet.

90+3. perc: a csereként beállt Liber kapott sárga lapot a vendégektől.

89. perc: Goda keresztlabdája után a vendégektől Grgic lökete egy-két méterrel ment el a jobb kapufa mellett.

86. perc: most az Osijek cserélt kettőt, a megsérült Omerovic mellett Fiolic hagyja el a pályát, előbbi helyére Grzan, utóbbi helyére Bakic érkezett.

83. perc: Omerovic Bukvictól kapott labdája után vállalkozott lövésre, de pontatlan.

76. perc: most a hazaiak változtatnak: Jugovic kap nagy tapsot az eszékiektől, őt Spoljaric váltja.

71. perc: újabb kettős csere a vendégeknél, Djouahra és Marin helyett Jankovic és Liber a pályán.

69. perc: ezek most Barisic pillanatai, de nem jó értelemben, most sárga lapot kapott a játékvezetőtől.

67. perc: Barisic hibája után Frigan lőhetett, de nem találta el a kaput.

65. perc: GÓÓÓÓÓÓL! EGYENLÍT AZ OSIJEK! MITROVIC ÖNGÓLJÁVAL! Jurcevic bal oldali beadását Bukvic próbálta ollózó mozdulattal a kapuba juttatni, de a labda Mitrovicon megpattanva kötött ki védhetetlenül Labrovic kapujában. 1–1

62. perc: LOVRIC! Negyedszer! Ezúttal egy szabadrúgást tekert távolról, de Labrovic a bal alsóból is szögletre tudta tolni a labdát.

61. perc: harmadik sárga lapjukat kapják a vendégek, ezúttal Mitrovic.

59. perc: kettős csere a vendégeknél, Ampem és Veiga helyére Grgic és Smolcic érkeztek.

58. perc: most a Rijekától Frigan próbálkozhatott, de Jurcevicnek köszönhetően az eszéki kaput már nem találta el.

55. perc: bár az elmúlt percekben visszavettek a csapatok, most megint Lovric vette célba a kaput, de 20 méterről leadott lökete fél méterrel fölé ment.

49. perc: megint Lovric próbálkozhatott, de most sem tud egyenlíteni.

48. perc: egy szöglet után Lovric egyenlíthetett volna, ha Veiga nem fejeli ki a hazai csatár fejesét.

47. perc: ígéretesen kezdi a második félidőt az Osijek. Fiolic 12 méterről leadott lövését bravúrral kellett védenie Labrovicnak.

46. perc: elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik csapat sem cserélt.

45. perc: véget ért az első félidő! NK Osijek–Rijeka 0–1

41. perc: a vendégek belső védője, Galesic kapott sárga lapot.

39. perc: cserélni kényszerülnek a vendégek, a megsérült Hodzát Selahi váltja.

37. perc: újabb rijekai akció végén Marin fejese nem veszélyes a hazai kapura.

35. perc :Jugovic próbálkozott a rijekai tizenhatoson belül, de lövés helyett a passzt választotta, ami már nem volt jó.

32. perc: nem állnak le a vendégek, most Frigan kísérletét kellett lábbal védenie Malenicának.

31. perc: GÓÓÓÓL! Megszerzi a vezetést a Rijeka! Emmanuel Banda! A vendégek játékosa közvetlenül szögletből talált be! Végül Omerovic öngóljának adták a találatot, miután Banda szöglete róla pattant be.

29. perc: most pedig a túloldalon Bukvic próbálkozhatott, de lövését védte Labrovic.

29. perc: hoppá! Ampem beadása hullott az eszéki keresztlécre!

28. perc: helyzet itt is, ott is. Előbb a Rijekától Djouahra bal oldali beadását kellett szögletre kitessékelnie Malenicának, majd Miérez újabb lövése nem találta el a kaput.

25. perc: kezdik felvenni a meccs ritmusát az eszékiek is. Előbb Lovricot akadályozták meg a helyzetbe kerülésben a vendégek, majd Bukvic és Miérez akciója után próbálkoztak, de sikertelenül.

19. perc: a hazaiak továbbra sem tudták még célba venni az ellenfél kapuját, de az elmúlt percekben a Rijekának is kevés lehetősége akadt. Most éppen Hodza lövését blokkolták a hazaiak.

13. perc: a rijekaiak portugál jobb oldali védője, Veiga kapott sárga lapot.

13. perc: egyelőre a vendégek próbálkoznak többet, a labda is alig van az NK Osijeknél.

5. perc: Marin 20 méterről, kissé oldalról elvégzett szabadrúgását Malenica szögletre mentette.

3. perc: a mérkőzés első lövése a vendég rijekaiak támadójának, Ampemnek a nevéhez fűződik, de célt tévesztett.

1. perc: elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK



A bronzéremről döntő mérkőzéssel zárja a horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (1. HNL) 2022–2023-as küzdelmeit a tabella harmadik helyén, 49 ponttal álló NK Osijek, amely a tőle egy ponttal lemaradó, negyedik helyezett Rijekát fogadja a Gradski vrt utolsó mérkőzésén. Ha a házigazdák nem kapnak ki, harmadik helyen végeznek, míg vendégsiker esetén az eszékiek negyedikként zárnak.

Az NK Osijek az új idényt már a rétfalui Stadion Pampasban kezdik meg, amely Horvátország legmodernebb sportlétesítménye – s miután az Európa-konferencialiga selejtezőjében való indulását a Rijekához hasonlóan már biztossá tette, így hamarosan már új arénájában fogadhatja ellenfeleit.

A tét mellett a majd’ fél évszázados létesítmény búcsúja miatt is érthető, hogy már a jegyértékesítés első napján a keleti lelátóra minden jegy elkelt, tehát akár több, mint 13 ezer néző is lehet a Gradski vrt Stadion utolsó férfi élvonalbeli mérkőzésén (a második csapat és a női együttes a jövőben is használni fogja a létesítményt).



„Az elsődleges célunk az volt, hogy elérjük a nemzetközi kupaindulást érő helyeket, de én folyamatosan azt mondogattam a játékosoknak, hogy a fő cél a harmadik hely megszerzése. Mindent megteszünk, hiszen különleges meccs lesz” – mondta az NK Osijek vezetőedzője, Stjepan Tomas. „Megtisztelő, hogy én vezethetem a csapatot a Gradski vrt utolsó mérkőzésén. Szeretnénk boldoggá tenni a szurkolóinkat a harmadik hely megszerzésével” – tette hozzá.

ÍGY BÚCSÚZIK A KLUB A GRADSKI VRT-TŐL



KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT AZ NK OSIJEK–RIJEKA BRONZÉREMRŐL DÖNTŐ HORVÁT ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik