Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.03.25 10:23 Frissítve: 2012.01.12 02:47

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN SZÍVELÉGTELENSÉG MIATT ELHUNYT SPORTOLÓK

2003. június 26. – A Konföderációs Kupán a Kamerun–Kolumbia elődöntőben a 73. percben összeesett, és meghalt Marc-Vivien Foé, a Manchester City 28 éves kameruni labdarúgója.
2003. július 3. – Edzés közben rosszul lett, majd a kórházban szívroham következtében elhunyt Max, a brazil Botafogo 21 éves hátvédje.
2004. január 26. – Fehér Miklós, a magyar labdarúgó-válogatott és a portugál Benfica 24 éves csatára a Vitória Guimaraes elleni mérkőzés hosszabbításában szívinfarktust kapott, majd a kórházba szállítást követően meghalt.
2004. március 1. – Egy ütközést követően a pályán összeesett, majd a kórházba szállítást követően megállt a szíve s meghalt Danny Ortiz, a guatemalai labdarúgó-bajnokságban szereplő Municipal válogatott kapusa.
2004. május 16. – Lisszabonban elhunyt Bruno Baiao, a Benfica juniorcsapatának 18 éves futballistája, aki öt nappal korábban az edzésen – miután megállt a szíve – összeesett és kómába került.
2004. június 1. – Csapata edzésén összeesett és a pályán meghalt Szabó István, a labdarúgó NB III-ban szereplő Uraiújfalu 26 éves játékosa.
2004. október 28. – Mérkőzés közben összeesett, majd a kórházba szállítást követően elhunyt Serginho (teljes nevén Paulo Sergio de Oliveira Silva), a brazil labdarúgó-bajnokságban szereplő Sao Caetano 30 éves hátvédje.
2004. november 4. – Egy lett bajnoki jégkorongmérkőzésen Szergej Zsoltok, a Riga 2000 csapatának 31 éves, NHL-t is megjáró sztárja az öltözőbe menet összeesett és meghalt. Szívprobléma okozhatta halálát.
2004. december 6. – A boncolás szerint szívroham okozta Cristiano da Lima brazil labdarúgó halálát, aki klubja, az indiai Dempo SC egyik mérkőzésén összeesett a pályán.
2005. január 15. – Svédországban a Hammarby gyerekcsapatának 8 éves futballistája kapott végzetes szívrohamot.
2005. február 8. – Edzés közben összeesett és elhunyt Nedzad Botonjic, a szlovén Ljubljana labdarúgócsapatának kapusa. A 27 éves hálóőr a hétfő esti tréningen szívrohamot kapott, és a gyors orvosi beavatkozás ellenére is meghalt.
2005. február 19. – Röviddel egy utánpótlásbajnoki mérkőzés után életét vesztette a helyi kórház kardiológiai osztályán egy 15 éves jégkorongozó Svédországban.
2005. március 13. – Szívinfarktusban meghalt egy futó a római maratoni versenyen: az 53 éves olasz Paolo Canton a 40. kilométernél járt, amikor összeesett, és bár azonnal megpróbálták újjáéleszteni, már nem tudták megmenteni az orvosok.
2005. április 16. – Szívroham következtében életét vesztette egy versenyző a csehországi Pelhrimov közelében rendezett ralin. A 31 esztendős Tomas Vojtechet mentőhelikopterrel szállították a kórházba, ám az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
2005. május 28. – A pályán összeesett, majd a kórházba szállítás közben meghalt egy labdarúgó a román bajnokság harmadosztályában. A 32 éves Alin Paicu szívrohamot kapott.
2005. június 26. – Hugo Cunha, a portugál labdarúgó-bajnokságban szereplő Uniao Leiria 28 éves középpályása a Lisszabontól 70 kilométerre található Montemor-o-Novón focizott barátaival, amikor összeesett, s a kórházba szállítást követően meghalt.
2005. június 6. – Mindössze néhány száz méter választotta el a Mount Everest csúcsától a 49 éves skót Robert Milne-t, akivel minden valószínűség szerint szívroham végzett.
2005. augusztus 21. – Szívelégtelenségben hunyt el a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) érdekelt San Francisco 49ers játékosa, Thomas Herrion. Egy felkészülési találkozót követően elvesztette az eszméletét, azonnal kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni rajta.
2005. augusztus 26. – Edzésen rosszul lett, majd a kórházban életét vesztette a 21 éves Doug Schmied, az illinoisi Wesleyan Egyetem amerikaifutball-játékosa.
2006. január 6. – Életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása, az AEL Limassol labdarúgója. A tragédiát a boncolás alapján szívroham és tüdőembólia okozta.
2006. február 5. – Szívroham következtében otthonában elhunyt Bánka Kristóf, a harmadosztályú Fót 24 éves labdarúgója.
2006. augusztus 20. – Leállt a szíve és meghalt egy argentin rögbijátékos, a 31 éves Nicolás Gómez Cora nem sokkal azután, hogy cserét kért egy Buenos Aires-i meccs közben.
2006. szeptember 18. – Szívinfarktusban elhunyt Nilton Pereira Mendes, a kazah labdarúgó-bajnokságban szereplő Sahtar Karaganda brazil játékosa. A 30 éves támadó az edzés után esett össze, s a helyszínre érkező mentőorvos már nem tudta megmenteni az életét.
2007. január 20. – A motorosok között szereplő francia Eric Aubijoux életét vesztette a 29. Dakar-rali utolsó előtti szakaszán, Tambacunda és Dakar között. A 42 esztendős versenyző szívrohamot kapott és már nem tudták újraéleszteni.
2007. február 26. – Egy jótékonysági kosárlabda-mérkőzésen elhunyt a Denver Broncos amerikaifutballistája, Damien Nash. A 24 éves futójátékos a találkozón hirtelen összeesett, és hiába vitték gyorsan kórházba, már nem tudták megmenteni.
2007. augusztus 28. – Huszonkét éves korában elhunyt Antonio Puerta, az UEFA-kupa-győztes FC Sevilla labdarúgója, aki a Getafe elleni hazai bajnoki mérkőzésen elvesztette az eszméletét. A futballista a találkozó 35. percében esett össze a pályán. Csapattársai siettek a segítségére, megakadályozva, hogy lenyelje a nyelvét. Puerta hamarosan visszanyerte eszméletét, és segítséggel ugyan, de a saját lábán hagyta el a játékteret. Később az öltözőben ismét elájult, újra kellett éleszteni. A Virgen del Rocio kórházba került, ahol három nap múlva elhunyt.
2007. szeptember 2. – Ecuadorban a 21 éves labdarúgó, Jairo Nazareno veszítette életét úgy, hogy mérkőzése 20. percében szívinfarktust kapott.
2008. április 2. – Egy szaúdi bajnoki mérkőzés nagyszünetében szívroham következtében életét vesztette Marvin Stone, az Ittihad amerikai kosárlabdázója. A 26 éves játékos az öltözőben esett össze, miközben a tréner utasításokat adott a csapatnak. Azonnal kórházba szállították, de már nem tért magához.
2008. július 15. – Edzés közben rosszul lett, majd elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok. A 36 éves kenus egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A csepeli parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. Halálát szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség okozta.
2008. október 14. – Mérkőzés közben egy csapattársával ütközött, majd elhunyt Alekszej Cserepanov, az egyik legtehetségesebbnek tartott orosz jégkorongozó. Az Avangard Omszk 19 éves csatára akut szívelégtelenségben halt meg; az utólagos tesztek kimutatták, hogy doppingolt.
2009. március 24. – Harmincnégy éves korában, szívinfarktusban elhunyt Ocskay Gábor, az Alba Volán válogatott jégkorongozója. A fehérvári játékos éjfélkor lett rosszul, s a mentők sem tudtak rajta segíteni.